Белтъчно-маслен крем за декорация Swiss Meringue
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Трудна
Изпробвана: 3 изпробвана
Любима на 25 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от ronicat
Снимка 4321
Необходими продукти
  • • 5 бр. белтъци
  • • 1 и 1/4 ч.ч. захар
  • • 450 г масло
  • • щипка сол
  • • есенция по ваш избор (ванилия, лимон, портокал)
  • • оцветител по ваш избор (нес кафе, какао, сладкарска боя)
  • • 30 мл ром (по желание)
Начин на приготвяне
Нарежете студеното масло на кубчета с размер около 3-4 см и го оставете леко да омекне, повърхността на кубчетата трябва да е мека, но в центъра трябва да са все още твърди.
Смесете белтъците със захарта и солта в метална купа. Сложете на котлона тенджерка (с диаметър по-малък от на купата с белтъците) с малко вода да заври. Сложете купата с белтъците и захарта върху нея и започнете да бъркате непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа постигне температура 60С. Ако нямате готварски термометър, не е страшно. Топвайте си пръста от време на време в сместа и щом почуствате, че започва да ви пари, значи сте постигнали необходимата температура. Тази цялата процедура трае няколко минутки около 5 минути, така че внимавайте, за да не ги сготвите белтъците. Когато си потопите пръстите трябва да не усещате захарта.

Изсипете горещата смес в купата на стационарен миксер или друга купа и започнете да разбивате. Разбивайте с миксера (с телената приставка за разбиване на яйца) на висока скорост докато получите твърд, лъскав сняг, който не се помества когато наклоните купата.
Сменете приставката на миксера. Поставете тази, която е за бъркане на гъсти смеси (не за тесто) и изглежда като лопатка или по-скоро педал, ако нямате такава може да продължите със същата. Прибавете половината от нарязаното на кубчета и леко омекнало масло. Бързо включете и изключете миксера няколко пъти, докато маслото се покрие напълно с разбитите белтъци.
Добавете останалото масло и повторете процедурата с включването и изключването още няколко пъти.
Включете миксера на бавни обороти и започнете да разбивате. Започвайки от най-ниските, увеличавайте оборотите на всеки 10 секунди докато стигнете до средно високи. Разбивайте докато получите гладка и пухкава маса. В един момент сместа може да ви изглежда като пресечена, но това не бива да ви притеснява. Просто продължете с разбиването и всичко ще се оправи.

Спрете миксера, оберете стените на купата с лопатка и добавете рома (оцветител, есенция). Ако се втечни след добавянето на маслото не се притеснявайте, а го сложете за 20 минути в хладилник и разбийте пак. Крема може да се съхранява до 2 седмици в хладилник или да се замрази, преди употреба се разбива на стайна температура.

Рецептата е добавена от BRIDA на 23 Февруари 2012 г.
Източник: http://www.epicmeals.bg/recipe/11
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
ronicat
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 4 6 Май 2020
снимки от
ronicat
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 3 11 Мар 2020
# 7
ronicat
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Отдавна ползвам рецептата и много съм доволна. За тези с кантар грамажа на захарта е 330гр. На стайна температура крема може да престои до 48 часа. И нещо много важно, което трябва да се знае- веднъж изваден от хладилника, крема трябва да престои поне час на стайна температура преди да се разбие, за да не се вкара конденза вътре и да се пресече. В случай, че докато го приготвяте ви се пресече, то Сложете крема за 20сек на водна баня, махнете и разбъркате. Така процедурата се повтаря няколко пъти, докато крема стане хомогенен. В случай, че се е втечнил, то се слага за 10мин В хладилника или През зимата близо до отворен прозорец за 15-20мин. За Постигането на по-наситени цветове е желателно крема да се боядиса предната вечер и на следващият ден да се добави още боя в случай на нужда, отколкото дс де мъчен да го постигнем веднага и да добавяме големи количества боя, която може да развод и крема при прекалено количество.
[Изпробвана]
10 Мар 2020
# 6
Black_Beret
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Кремът е сполучлив и е много подходящ за шприцоване и украса на торти и сладкиши. В конкретния случай с него са украсени мъфини приготвени по тази рецепта - Ванилови мъфини (основна рецепта)
[Изпробвана]
7 Мар 2019
снимки от
Black_Beret
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 2 7 Мар 2019
# 5
BRIDA
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
:) радвам се, че рецертата ти е харесала...18 Юни 2013
снимки от
STELKINA
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 1 17 Юни 2013
# 4
STELKINA
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Стана сполучлив. За кафява смес добавих чис черен шоколад а червената е сладко от портокали /понеже в момента имах такова/ разредено с малко вода и желирано но като го рабърках с боята на прах нещо се поразтече
[Изпробвана]
17 Юни 2013
# 3
Aliana
магьосник в кухнята
Веси, благодаря ти!24 Фев 2012
# 2
BRIDA
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Рали, допълних за маслото.24 Фев 2012
# 1
Aliana
магьосник в кухнята
Звучи страхотно! Идеално обяснено. Само нещо не разбрах: Какво се прави между етапите на прибавяне на кубчетата масло? По-точно: Как става така, че маслото да се е поело, като бъркането започва едва след като маслото е поето?24 Фев 2012

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.