Дебел блат за торта
Рейтинг: 10
Сложност: Трудна
Любима на 43 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от mim4o
Необходими продукти
  • • 8 бр. големи яйца
  • • 3 бр. големи жълтъци
  • • 1 ч.ч. захар на кристали
  • • 2 и 1/2 с.л. мед
  • • 2 ч.ч. пресято брашно
Начин на приготвяне
Трябва да приготвите тестото на водна баня. За целта напълнете тенджера от 1 л наполовина с вода. Сложете я на котлона на висока температура. Поставете голяма купа върху врящата вода. Сипете яйцата, жълтъците, захарта и меда и ги разбивайте докато станат на пяна. Ще отнеме около 7-10 минути. Поддържайте температура от 45 С в купата - използвайте сладкарски термометър. Сместа ще премине през няколко фази. Първо ще бъде като пяна, след това ще стане гладка и накрая ще се сгъсти. Когато това стане, ще бъде гореща, с утроен обем и светъл цвят, а захарта ще е напълно разтворена.
Махнете купата от котлона и започнете да разбивате сместа с миксер на средна скорост докато се охлади, леко увеличи обема си, стане още малко по-гъста и светла, около 7-10 минути. Добавете брашното много внимателно като разбърквате с шпатула, докато сместа го поеме напълно. Не прекалявайте с бъркането.
Намажете с масло и покрийте с пергаментна хартия кръгла тава с диаметър 20 см. Напълнете 3/4 от нея с тестото. Печете го в предварително загрята на 180 С фурна докато получите златисто кафяв блат. Ще отнеме около 30 минути.
Оставете блата да изстине леко. Извадете го от тавичката и го сложете да изстине напълно върху метална скара. Може да съхранявате блата 2-3 седмици във фризера, добре увит в найлоново фолио. Преди да го използвате го оставете да добие стайна температура.

* Може да приготвите шоколадов блат като заместите 1/4 ч.ч. от брашното с неподсладено какао. Предварително го пресейте.
* По желание, можете да замените трите жълтъка с 5 и 1/2 с.л. масло. Разтопете го, охладете го и го добавете след брашното.
* Блатът е малък и много дебел.

Рецептата е добавена от mim4o на 1 Февруари 2011 г.
Източник: fiesta
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 4
desislava_pm
магьосник в кухнята
Е, така със снимка човек придобива представа, че блата е доста дебел и може да се разреже на две или на три! В рецептата това не се споменава. Мерси, че качихте и снимка!2 Фев 2011
# 3
silvia__s
майстор с шприц
Mim4o, благодаря ти за рецептата за дебелия блат, по нова година много търсих такава рецепта, тъй като бях бях решила да правя дълбана торта. Този блат е перфектен за такава торта.2 Фев 2011
# 2
MANI
магьосник в кухнята
като го гледам колко е дебел, може да се разреже и да се получат 2 или 3 блата. Звучи ми добре, но трябва много прецизно да се спазва всичко!2 Фев 2011
снимки от
mim4o
ентусиаст с миксер
[Автор на рецептата]
Снимка 1 1 Фев 2011
# 1
desislava_pm
магьосник в кухнята
Това е рецепта само за един блат ли?! Хубава е, ама 11яйца за един блат за мен са твърде много...?!1 Фев 2011

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.