Домашен сладолед с тиква Мери
Рейтинг: 4
Сложност: Лесна
Любима на 2 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Meri_Popins
Необходими продукти
  • • 1 и 1/4 ч.ч. кондензирано нискомаслено прясно мляко - 2 %
  • • 1 бр. голямо яйце
  • • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • • 2/3 ч.ч. пюре от варена тиква
  • • 1 ч.л. ванилова есенция или друга любима за вас есенция - може и ром
  • • 1/2 ч.ч. смлян джинджифил - по желание
  • • 1/2 ч.л. канела
  • • щипка индийско орехче по желание
  • • щипка сол
Начин на приготвяне
Свалете млякото в средно голяма тенджера. В голям съд разбъркайте яйцето и захарта, за предпочитане отделно жълтъка от белтъка. С бъркане прибавете и хладкото мляко, като се стремите да се стопи захарта. Смесете купата с млечно-белтъчната смес и тиквата, както и всички останали продукти. Охладете извън хладилник сместа, до пълното и изстудяване - примерно сложете до отворен прозорец.
Замразете сместа в подходящ съд като малка тавичка във фризера или в машина за сладолед. Може да следвате указанията на готова смес за сладолед относно времето на престоя и други подробности. Аз мисля, че са достатъчни 4 часа във фризер.

* Трикове, които гарантират успеха на вашия домашен сладолед:
- Не препълвайте машината за сладолед. Достатъчно е да напълните 3/4 от нея. Може да ви изглежда празна, но това е количеството, което дава най-добрите резултати.
- Независимо какви са инструкциите в рецептата, когато бъркате яйцата за основата на сладоледа, никога не изсипвайте при тях повече от 3-4 с.л. гореща сметана, преди да прибавите яйцата към цялата сметана. Работете бавно, за да не се получат неприятни бучици.
- Може да използвате празна кофичка от кисело мляко, в която да изсипете вашия сладолед, преди да го оставите да се охлади във фризера. Най-добри в случая обаче са плитките, плоски контейнери, които осигуряват еднаква консистенция в сладоледа.
- Ако използвате алкохол в рецептата, не надвишавайте дозата от 1/4 ч.ч. от него. В противен случай ще усложните замразяването на сладоледа.
- За да увеличите кремообразността на сладоледа, може да добавите яйчени жълтъци или aвокадо.
- Използвайте повече сметана, отколкото мляко.
- За да остане сместа кремообразна, сметаната и белтъците трябва да са добре разбити на твърд сняг, а жълтъците - на крем. Белтъците трябва да бъдат разбити най-накрая, за да не спаднат, докато приготвяте останалите продукти.
- Докато сладоледът се охлажда, дръжте машината далеч от печки или други уреди, които излъчват топлина.
- За да предотвратите образуването на ледени кристалчета върху сладоледа, преди да го оставите във фризера, го покрийте с найлоново фолио.
- Домашно приготвеният сладолед може да издържи седмица. Това е времето, в което ароматът и консистенцията му са най-добри. След това той започва да губи вкусовите си качествата.

* Понеже обичам да ям домашен сладолед, затова си правя всякакви видове - лимонов, малинов, с лешници, с тиква, с черешов вкус и сок, пъпешен и така нататък. Не е нужно да имате машина за сладолед - просто и лесно е във фризера, а и тиквата е много полезна. За разлика от купените от магазина воднести сладоледи, пълни с консерванти, този тук е пълен с влакнини, защитни антиоксиданти от тиквата, с прекрасен свеж вкус и аромат. А кремообразната му структура ще ви очарова. Изчислих че в половин чаша сладолед има: 141 калории, 5 жж белтъчини, 26 г въглехидрати, 2 г мазнини, 40 мг холестерол, 2 г влакнини, 102 мг натрий.

Рецептата е добавена от Meri_Popins на 13 Април 2014 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Лек и вкусен...с много плод
21 Юли 2016
# 5
xevi
шеф на кухнята
За пресен корен джинджифил ли става дума?14 Апр 2014
# 4
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Здравейте момичета, рецептата е с такова количество, в къщи го обичат. пробвайте с такава доза каква то ви се харесва. Ако не ви харесва лютото изобщо не слагайте:) Хубав ден!14 Апр 2014
# 3
vanja
магьосник в кухнята
Може би е 1/2 ч. л. джинджифил.14 Апр 2014
# 2
zdrave_t
виртуоз с тиган
Половин чаена чаша смлян джинджифил не е ли много?14 Апр 2014
# 1
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Заплеснах се и забравих да напиша- 4-5 часа е времето за охлаждане в хладилник, а във фримез е 30-40 минути, като след това сладоледа е добре да се разбие с миксера, да се замрази отново и пак да се разбие до получаването на смес без бучици, като се замрази равномерно се оставя в във съд във фризера.13 Апр 2014

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.