Домашна селска лютеница
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Много трудна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 17 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Bozhidar
Снимка 321
Необходими продукти
  • • 40 кг домати
  • • 40 кг чушки червени
  • • 5 кг патладжани
  • • 5 кг кромид лук
  • • 3 кг моркови
  • • 2 ч.ч. захар
  • • 1 ч.ч. оцет
  • • 30 г черен пипер
  • • 20 г джинджифил (по желание)
  • • 10 г кимион (по желание)
  • • 1.2 л олио
  • • сол - на вкус
  • • и най-важното - 1 хляб
Начин на приготвяне
Първо да кажа - най-голямата грешка е да източиш водата на доматите (вярно че по-бързо става, но за сметка на това продуктите не увират достатъчно... абе, зле стават нещата)
Правя лютеница над 10 години вече.
Продуктите, които използвам за само домашни, сам си ги гледам и не излиза никак евтино.
Аз имам голяма тава за лютеница - 60 см диаметър и 30 см висока (100 л) медна.
Приготвя се от минимум 3-ма - сам човек да не се захваща, страшно много работа е, при това цял ден без почивка - няма време за почивка (и за ядене)

Приготвяне на лютеницата:
Предния ден се изпичат чушките и се обелват и прибират в хладилника (моят е голям и има място) - само това.
На другия ден:
Ставане в 6.00 ч. - миеш се оправяш се, пиеш кафе и се започва. .
6.30 ч. - измиване и почистване на доматите (участваме и тримата)
6.50 ч. - рязане на доматите - на по-едро (участват двама души - другият подготвя огнището и тавата)
7.00 ч. - Палене на огнището (аз вече не паля - използвам газова перестия, голямо удобство е) и изсипване на нарязаните домати до тук и се започва с бъркането. В началото е от време на време, защото доматите пускат достатъчно сок и вода за да не загорят. Другите двама продължават да режат домати.
7.30 ч. - Изсипване на другите домати (горе-долу 2/3 от доматите)
8.00 ч. - Изсипване в тавата и на останалите домати.
8.20. ч. - Идва някои да ме смени на бъркането.
8.30 ч. - Сглобявам машинката за мелене (аз имам електрическа с приставка за отделяне на люспи и семки) и започвам да меля чушките, а свободният човек реже патладжаните и ди слага във фурната да се изпекат (отнема му около час време), докато се пекат патладжаните се почистват и нарязват на едро (около 2 см) морковите и се слагат в една тенджера да врат за да омекнат малко (врат около 30 минути). Патладжаните вече са се изпекли, посоляват се и им се слага оцет, оставят се за около 20 минути да престоят, за да им излезе горчилката.
10.00 ч. - Меля патладжаните.
10.10 ч. - Слагам патладжаните, чушките и морковите в тавата при доматите.
10.20 ч. - Аз започвам да бъркам, а другите двама започват да белят и режат кромида (по на едро). Вече се бърка постоянно, защото сместа става много гъста и има опасност да загори.
11.00 ч. - Слагам кромида при останалите продукти - останалите мият и почистват посудата, които сме използвали до сега.
13.00 ч. - Слага се на децата да ядат - каквото сме приготвили - нещо на бързо. Останалите ядат, ако имат време. Аз нямам - бъркам...
14.00 ч. - Сглобявам машината с приставката за отделяне на шлюпките и семките. Не случайно е толкова късно - вече всичко се е разварило много добре и всички е достатъчно омекнало за да мине бързо през машината. Приготвям си една маса до огнището, на която поставям машината, една голям тава (имам една от алпака 60/40/13 см) и една купа за отпадъчния материал (шлюпките и семките) и две много големи пластмасови, много чисти кофи 60 литрови, и една полога (пластмасова мензура 1 л). Започвам за прекарвам цялата смес от тавата през машината без да махам тавата от огъня.
Когато съм прекарал около 2/3 от материала през машината изсипвам останалия материал от тавата в едната кофа и давам да се измие тавата. Голямата тава, където досега съм прецеждал лютеницата вече се е понапълнила и затова я изсипвам в другата кофа и продължавам да прецеждам останалото количество материал. Когато измият тавата (за около 15 минути) я връщам на огъня и изсипвам от кофата пречистения материал. Ако сте на дърва не гасете огъня. Продължавам да прекарвам останали материал през машината, докато го мина всичкия и го изсипвам и него в тавата - отнема ми 1 час. Така пестя време с повторното завиране на материала. На някой може да му се стори, че вече му е готова лютеницата като мине материала през машината, да, ама не. Има още доста време докато стане този материал лютеница.
15.00 ч. - Някой ме сменя на бъркането. и така се редуваме през половин час, защото вече всички започваме да се уморяваме лека-полека. Приготвят се и бурканите, в които ще пълним лютеницата.
18.00-18.30 ч. - Материала вече се е сгъстил достатъчно и започва де се пече лютеницата (разпознава се като вече не пльоска, а само излиза горещ въздух при мен, материала ми е твърде много за да позная като дръпна с бъркача и ми остави диря). Препържваме олиото (винаги го правим)
19.00 ч. - Слагам оцета, захарта и разбъркваме и опитваме, ако има нужда прибавяме още малко захар или оцет. Прибавяме олиото и бъркаме докато поеме (поема за около 20 минути. )
19.30 ч. - Прибавяме подправките и бъркаме още 10 минути. и сваляме от огъня.
19.45 ч. - Започваме да пълни бурканите.
20.45 ч. - Бурканите са пълни. Идва време на една последна съставка, която не използвахме никъде до сега - ХЛЯБЪТ.
Та взимате хляба и започвате да топите в тавата и да ядете, докато ометете хууубаво тавата - мноооогоооо е вкусно.
Затварям бурканите и ги изварявам (да се стерилизират) - 5-6 минути след като заврат хубаво.
22.00 ч. - Гася огъня. Бурканите с лютеницата за зимата са готови

А, да, излизат около 70 бурканчета за лютеница (от 350-400 мл).

Рецептата е добавена от Bozhidar на 1 Септември 2016 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 11
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Не сложих и аз джинджер и патладжан, алергична съм.28 Окт 2021
# 10
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Павлин, ако имаш стаж и опит ще знаеш тоя теик с ябълката. Олиото и аз го препържвам. Майка ме е научила. Казва без олио не става хубава лютеница. Така спорихме, че изля почти две бутилки олио. Викам си сега ще стане мазно, но лютеницата ги попи;) Божко само да попитам този уред за облекчаване на домакини продава ли се или е твой патент? Надали ако е от пазара ще се справя толкова добре;)
[Изпробвана]
28 Окт 2021
снимки от
Bozhidar
ентусиаст с миксер
[Автор на рецептата]
Снимка 2Вече и с машина за бъркане на лютеница, сладка и др. Собствена изработка
Снимка 3
24 Авг 2020
# 9
Black_Beret
магьосник в кухнята
Нели, сипваш олиото в подходяща тенджера, слагаш да се загрее, пускаш една филия хляб и след като хлябът стане златисто кафяв го вадиш и оставяш олиото да изстине леко, прецеждаш, за да няма трохи и слагаш в лютеницата. ;) Милена, филията хляб е ясно за какво се слага, а ябълката за какво я слагаш? :)24 Авг 2020
# 8
Melina
майстор с шприц
Винаги си препържвам олиото ако ще го ползвам при продукти които няма да стерилизирам. Загрявам олиото и пускам вътре филия хляб и една нарязана ябълка. Когато се изпържат ги вадя и ако е нужно прецеждам олиото. 24 Авг 2020
# 7
nelinka__pepi
аматьор с виличка
Здравейте! Някой ще обясни ли как се препържва 1, 2л олио?24 Авг 2020
снимки от
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 1 15 Ное 2017
# 6
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Божидаре, четох и да се смея ли да плача ли... толкова добре си описал тази вкусна мъка. Ние с майка ми 3 дни се мъчим да направим лютеница. Дори не я дочаках да се сгъсти че ме заболя кръста от бъркане. ;) Слагам 1:1:1чушки, домати и моркови, понякога чушките повечко. Не съм слагала досега в лютеница толкова чесън и лук. Другата година ще пробвам. Уникат си!15 Ное 2017
# 5
steffanell
магьосник в кухнята
Много забавно е написана рецептата с интерес следях за какво ли ще се ползва хляба. Поздравления и браво на сплотеното ви семейство..2 Сеп 2016
# 4
Lirinka
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Божидаре, привет и от мен! :) Поздравления за споделената рецепта, последователността на приготвянето. Върна ме много години назад, за което ти благодаря. Спомени... ;) Ние приготвяхме лютеницата по същият начин с тези продукти. Само джинджифил не слагаме. Наистина е много вкусна! С времето намалихме пропорциите... Искам да добавя, че както подготвяш чушките от предния ден, така ние подготвяме, изваряваме и доматите на пюре. Умората се разпределя и работата се облекчава. По тази рецепта - лютеницата се приготвя най - вече в Пловдивска област, ако не греша. :)
[Изпробвана]
1 Сеп 2016
# 3
Aliana
магьосник в кухнята
Божидаре, хайде ме вземи за чирак...1 Сеп 2016
# 2
ada
виртуоз с тиган
Божидаре, създал си цяла епопея ➕ ода на радостта ➕ наръчник на изкуството да се създава лютеница! Вдъхновяващо! Ах, усетих носталгичния аромат на отиващото си лято :)1 Сеп 2016
# 1
Simona
мераклия с бъркалка
Страхотна рецепта и още по-нестандартно описание. Благодаря! Сигурна съм, че е много вкусна. Аз бих пропуснала единствено кимиона. Успех на всички смелчаци, които ще започнат това приключение с прекрасен край - бурканчетата с лютеница.1 Сеп 2016

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.