Домашно сирене Бри
Рейтинг: 9
Сложност: Трудна
Любима на 10 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Slavina
Снимка 21
Необходими продукти
  • • 100-150 г сирене Бри
  • • 4 л краве прясно мляко, неварено
  • • мая за сирене
  • • сол
Начин на приготвяне
Два дена преди започване, трябва да нарежете парченца от закупено Бри, като режете от кората и част от вътрешността. Напълнете чашата до половина, покрийте с хладко мляко, завийте чашата с фолио и оставете да набъбне на стайна температура.
Сипете млякото в тенджера, сложете сиренето от чашата, като го преминете през цедка. Разбъркайте добре и оставете да почива за 30 минути.
Затоплете млякото до достигане на температура 35-36С градуса добавете маята за сирене, като се съобразявате с инструкциите на опаковката, която ползвате. Дръпнете от котлона, покрийте съда и оставете да се съсири за 1 час.
Нарежете съсиреното мляко и започвайте да го разбивате на дребни парчета. Прехвърлете съсиреното мляко във форми за изцеждане с решетъчна лъжица. Оставете да се отцежда 2-3 часа и след това поставете формата в покрит съд за доизцеждане за 12 часа. Винаги поставяйте формата върху скара, гевгир, за да не бъде дъното на формата в допир с отцеждащата се течност.
След 12 часа извадете от формата и осолете от всички страни, като след това върнете сиренето пак във формата и съда. Обръщайте и осолявайте сиренето на 12 часа през първите 2 дена.
Извадете сиренето от формата и поставете в кутия с капак или покрийте с фолио, за да се запази влагата. Под сиренето поставете парче дърво или скара, за да може да преминава въздух. Така започва да се образува бялата кора. Поставете го в хладилник.
Обръщайте сиренето всеки ден за 10-15 дена. След 30-40 дена трябва да е готово.

Рецептата е добавена от Slavina на 12 Април 2016 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 6
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Просто с ръка мажете със сол и размазвате навсякъде, но не е необходимо много. Аз например съм надупчила кутии от кисело мляко и сладолед и в тях правя всички видове сирена и кашкавал. Вие можете да си приспособите всичко което желаете. На снимката се вижда, че е придобило формата от поставката за топли съдове и сиренето го държа върху нея.22 Яну 2018
# 5
lentavia
аматьор с виличка
Здравейте, да попитам какво количество горе долу сол отива за осоляване на сирене бри и за какви форми става дума? :)22 Яну 2018
# 4
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Всичко зависи от гъстотата на млякото. При мен излиза около 480 грама вече добре изцедено. По същият начин направих и “Камембер“, но за резултат е още рано, изминали са само 5 дни.20 Апр 2016
# 3
Simona
мераклия с бъркалка
Можете ли да кажете ориентировъчно колко сирене излиза от тази доза? Рецептата е доста интересна. 19 Апр 2016
# 2
i4eto3421
магьосник в кухнята
Много интересно.19 Апр 2016
# 1
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимката е от 11 -тия ден на зреене.12 Апр 2016
снимки от
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2 12 Апр 2016

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.