Емпанади с ананас и сирене
Рейтинг: 6
Сложност: Средна
Любима на 7 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от IvanTankov
Необходими продукти
  • • 300 г брашно
  • • 1 ч.л. сол
  • • 100 мл зехтин или олио
  • За пълнежа:
  • • 6 кръгчета ананас от компот
  • • 180 г жълто сирене с мек вкус или кашкавал от краве мляко
  • • 1 бр. жълтък за оцветяване
Начин на приготвяне
Брашното се сипва в купа, смесва се със солта. Последователно се прибавят малко вода и зехтина и се бърка, докато се получи хомогенна смес. Тестото се прехвърля върху работния плот, замесва се добре и се оставя да почине половин час. След това тестото се разделя на 12 равни части. Всяка част се разточва на кръгла кора, около 3 мм дебела. 6 от корите се слагат в намаслена и набрашнена тава, за да не залепва. Върху кората се слага кръгчето ананас и се добавя настърганото сирене. Подходящи са не много силните и пикантни сирена. Tybo, Fimbo, Muzzarella. В България най-подходящо ще е кашкавал от краве мляко. Така приготвените кори се захлупват с останалите 6 кори. Защипват се. Това защипване на испанки се казва Repulge и е въпрос на чест да не се прави с вилица, а само с пръсти. За да се залепят добре защипаните кори може да се намажат краищата им с вода. Пекат се във предварително загрята фурна 180C. Малко преди да са готови се оцветяват със жълтъка. Той трябва да се разбърка с малко вода, иначе става много наситен цвета. Оцветяването се прави с четчица или парче марля.

* Тези емпанади се много лесни. Стават за предястие, за лека вечеря, следястие. Вървят добре с леки вина. Розе, токайско, тамянка.
* Тук корите се продават в бакалията готови. Казват се tapas para empanadas. Предполагам, че и в Испания и в останалите страни на Латинска Америка могат да се намерят с това име.
Рецептата е добавена от IvanTankov на 5 Декември 2013 г.
Номинация в конкурсРецептата е участвала в конкурс Рецепта на месец Януари '14 [Тестени]
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 1
IvanTankov
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Стандартните tapas para empanadas са с диаметър 120мм. От една топка тесто с големината на яйце излиза една хубава тапа с дебелина около 2мм. Има и по-големи - с диаметър 150мм. Един проблем пред новаците е как да се разпредели равномерно плънката. Наредете ги несгънати на масата и разпределете по тапите. След това защипвайте. Намокрянето с вода или белтък с вода подпомага залепването. Малко преди да ги извадите от фурната намажете с жълтък, разтворен с малко вода. Така се получава хубав златист цвят. Ако нямате под ръка четчица, използвайте парченце марля. BUEN PROVECHO.9 Яну 2018
снимки от
IvanTankov
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Снимка 1 5 Дек 2013

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.