Захаросани кестени Marron Glaces
Рейтинг: 9
Сложност: Трудна
Любима на 3 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от xevi
Снимка 4321
Необходими продукти
  • • 500 г кестени
  • • 300 г (1 и 1/4 ч.ч.) захар
  • • 200 мл (3/4 ч.ч.) вода
  • • ванилия - шушулка, 1 прах ванилия, 1 ч.л. ванилена захар или ванилена есенция
Начин на приготвяне
Кестените се накисват за 15-тина минути в хладка вода, след което им се прави разрез - по цяла страна почвайки от върха на кестена до *дупето* му, като внимавате да не е твърде дълбок да нарани кестена, но и да е достатъчно дълбок, че да разреже кората. Разрезът може и да е на Х по едната страна или на дупето на кестена. Слагат се в тенджерка, заливат се с вода да ги покрие и се варят за 10 минути. Оставят се във водата и се вадят един по един и още топли се обелват с помощта на ножче и мокра кърпа - трябва да се махне външната твърда обвивка и вътрешната мъхната. Мократа кърпа помага да се хванат горещите кестени, а и с нея се изтърква мъхестата кожа на кестена.
Най-добре е кестените да се варят на малки порции от по 300-500 г понеже се белят най-лесно докато са горещи, а при по-голяма порция ще изстинат и накрая ще е трудно.
Ако има развалени кестени се изхвърлят, начупени не са проблем, като разбира се, ако останат цели са по-красиви.

Захарта, водата и сиропа се слагат на котлона да заврят, след което се оставят да покъкрят за още 5 минути. Кестените се слагат в сиропа и след като отново заври се оставят за 10 минути на котлона. След това се свалят от огъня и се изважда ванилената шушулка, ако е използвана такава, тенджерката се захлупва и се оставя да престои (на стайна температура) за 12-18 часа. След това време се слага на котлона да заври и се оставя да ври 1 минута и пак се сваля и захлупва, след което се оставя да престои 24 часа. Това се повтаря 3-4 пъти или докато сиропът се попие изцяло от кестените, като ако след 3-4 повторения все още има сироп, кестените внимателно се изваждат и изцеждат.

Захаросаните кестени се нареждат на един ред в тава покрита с хартия за печене и се слагат във фурна включена на 50С, като вратичката се оставя леко открехната. Оставят се да съхнат за около 1-2 часа, като се наглеждат - трябва повърхността да изсъхне, но да остане като глазура, а не да стават твърде сухи и твърди. Изваждат се от фурната и след като изстинат се нареждат в малки формички за бонбони. Държат се в плътно затворен съд.
Ако ще се съхраняват за повече от седмица е най-добре да се оставят в сиропа и сложат в плътно затворен чист съд.

* 1 ч.ч. = 250 мл
* 500 г сурови небелени кестени дават около 300-350 г изчистени, като това зависи от големината и доколко здрави или развалени са.
* За рецептата са по-подходящи по-големи кестени, с мека и трошлива консистенция - като се сварят и стиснат, да стават на трохи.
* В никакъв случай не изхвърляйте сиропа, ако ви остане от кестените - много вкусен е, като кестенов мед и върви с палачинки, гофрети, катми, сладкиши и всякакви подобни. Ако ви кристализира или е много гъст може да му капнете малко водичка и да го сварите още веднъж да се втечни.

Рецептата е добавена от xevi на 16 Август 2014 г.
Източник: http://www.notquitenigella.com/2008/06/24/marron-glaces-candied-chestnuts-ie-well-rewarded-madness/
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 1
Meri_Popins
магьосник в кухнята
Изглеждат много вкусни, мои съседи арменци захаросват всякакви ядки. При теб сигурно също ще е вкусно. Когато успея да намеря кестени ще ги пробвам? Могат ли да се консервират после или трябва веднага да се изядат? :)7 Дек 2015
снимки от
xevi
шеф на кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4 16 Авг 2014

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.