Ирански гулаш с патладжани
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 7
Сложност: Средна
Изпробвана: 1 изпробвана
Любима на 8 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Gala85
Снимка 654321
Необходими продукти
  • • 500 г телешко или агнешко месо
  • • 2 глави лук
  • • 2-3 бр. патладжани
  • • 2 с.л. доматена паста
  • • 250-300 мл доматен сок
  • • 2 бр. сушени лимони
  • • 1/2 ч.л. куркума
  • • сол, черен пипер, олио
Начин на приготвяне
Месото се измива, подсушава и нарязва като за гулаш. Лукът се нарязва на кубчета и се запържва в тенджера. Добавя се месото, а след няколко минути и доматената паста. Сипва се доматеният сок + 500 мл вода. Слагат се лимоните и куркумата. Ври на умерена температура около 2 часа. Разбърква се от време на време и ако е необходимо се долива още малко вода.
Патладжаните се обелват като зебра и нарязват на 4 или на 8 парчета. Накисват се в подсолена вода за 15-20 минути. Измиват се хубаво и се изстискват като гъба. Намазват се с олио и се запичат до готовност във фурната.
10 минути преди да бъде готов гулашът, се подправя със сол и черен пипер. Добавят се и изпечените патладжани. Разбърква се внимателно и се наблюдава да не загори.

Поднася се със сварен ориз.
Сушените лимони имат доста специфичен вкус и след като яденето бъде готово е добре да се извадят.

Рецептата е добавена от Gala85 на 2 Октомври 2015 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 4
Gala85
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Рали, много се радвам, че рецептата ви е харесала, благодаря за доверието! :)6 Окт 2015
# 3
Aliana
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Спазих рецептата почти дословно, само дето лимоните ми бяха мариновани. Много, много добре се прие от семейството и гостите ни. Направих петорна доза, а само патладжаните удвоих, защото децата не ги обичат и така ми се получи повече сос, който пък вчера сервирах с нудели. На 2, 5 кг месо сложих 1 туба (200 г) доматена паста и 1, 5 литра пасирани домати. От лимоните сложих 2 цели. Варих в мултикукъра на програма за задушено (stew) точно един час, а после прибавих печения патладжан и оставих на функция подгряване до сервирането - почти половин час. Стана много вкусно! Благодаря за хубавата рецепта!
[Изпробвана]
5 Окт 2015
# 2
Gala85
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Рали, няма нищо случайно, мила :) Аз всеки път като реша да правя тази рецепта, взимам месо и патладжани и вкъщи се оказва, че нямам лук или доматен сок, добре че комшиите са ни готини и ми услугват :) Иначе рецептата е една от любимите вкъщи. Мъжът ми я знае от един иранец, за това първия път когато я направихме вкъщи той сготви. Не знаех, че се слагат лимони, дори не бях виждала до този момент. След 2 часа готвене + патладжаните, лимоните изглеждаха като месото. Когато опитах, първата хапка беше лимон. По-ужасно нещо никога не бях пробвала! :) Беше ми чудно, как цял месец ми хвалеше този гулаш, а накрая дори и не го ядох :) След време реших да попроменя оригинала да добавя повече мазнина и да намаля лимоните от 4 на 2... и да не ги мачкам докато се готвят :) Така стана една от любимите ни рецепти. Ще се радвам и на вас да ви хареса, а и на всеки който реши да я пробва! Ще чакам да се похвалиш ;)5 Окт 2015
# 1
Aliana
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Ex, Гале... Вярваш ли в съвпадения? Вчера купих два агнешки бута, снощи направих единия с картифи в гювеча и се чудех втория как да го приготвя. А незнайно защо взех и една торба патладжани. Е, сега знам защо! :) Само сушени лимони не съм купувала поне 3-4 години, но имам мариновани и ще сложа от тях. Ще се похваля какво е станало :)3 Окт 2015
снимки от
Gala85
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6 2 Окт 2015

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.