Кнедли със сини сливи
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 9
Сложност: Средна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 17 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от tillia
Снимка 7654321
Необходими продукти
  • • 1 кг картофи
  • • 1 бр. яйце
  • • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • • 1 ч.л. сол
  • • около 10 бр. сини сливи
  • • 20 бучки захар
  • • 100 г галета
  • • 50 г масло или маргарин
  • • пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
Сливите се измиват, подсушават и разделят на две половинки (режат се в широката част, не по дължина). Галетата се изпържва леко в сгорещеното масло (маргарин). Картофите се сваряват, обелват се още докато са горещи и веднага се смачкват с преса или с решетъчния прибор от кухненски набор. Прибавят се солта, маслото, яйцето и постепенно брашното. Омесва се тесто.
Тъй като тестото е меко, работи се с намокрени ръце. Гребва се с намокрена лъжица от тестото, прави се на ръката малка питка, слага се половин слива и в нея бучка захар. Оформя се топка, която се пуска в кипяща подсолена вода. Така се продължава, докато стане един ред кнедли в съда за варене. Варят се докато изплуват на повърхността. Изваждат се с решетъчна лъжица, като се изцеждат добре. Така продължава варенето на порции, докато се сварят всички кнедли (обикновено на 2 или 3 пъти).
Отцедените кнедли се овалват в галетата. При сервиране се поръсват с пудра захар.

За пълнеж може да се ползват и сини сливи от компот, но добре отцедени. Също стават и с парче от ябълка, кайсия, праскова.
Рецептата е добавена от tillia на 1 Септември 2008 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 8
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Гери, благодаря и на теб! Радвам се че и ти си я изпробвала! Бучките захар се слагат единствено заради практичността. С насипна по-трудно се оформят кнедлите. С препечената галета вкусът е по-друг, но това не пречи да е и с бисквити. Направила си нов вариант, чудесно! Оформянето на кнедлите предполагам, че те е затруднило не заради топлото, а вероятно заради картофите. Зависи от сорта. По-сполучливи кнедли стават с по-сухи, пръхкави, картофи. Аз също се затрудних последния път. Тази година насадихме някакъв нов сорт, който и за готвене не ми допада. Наложи ми се да добавя още малко брашно и имах чувството че тестото става още по-меко, вместо да се уплътни! Аз също не съм много по сладкото, така че кнедлите за мен не се поръсват със захар. На всеки по вкуса!3 Окт 2013
# 7
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Рени, много се радвам, че си решила да пробвате рецептата! Комбинацията наистина е необичайна, както и вкусът е непознат. В нашето семейство кнедлите се тачат, защото сме свикнали с тях. Ако правиш отново, остави солта в тестото. Добавката на захар при плода и поръсването след това с пудра захар( сложи повече, щом сте по сладкото :)/, ще са достатъчни. Благодаря ти много! Чудесна снимка!3 Окт 2013
# 6
gkostova04
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Аз трябваше да направя малко промени: нямах захар на бучки и сложих насипна, нямах и галета и я замених с натрошени бисквити. Вкъщи е много топло и оформянето на кнедлите ми беше трудно, но пък крайния резултат ми хареса много. Гледам да не ям много сладко и тази рецепта пасна много добре.
[Изпробвана]
2 Окт 2013
# 5
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Ина, не знаех какво да очаквам (не само, че за първи път правя кнедли, но и за първи път ям) :) Бях много впечатлена от комбинацията на картофи със сини сливи, стори ми се малко необичйна, но... ни харесаха :) Признавам си, че пропуснах солта в картофите и леко ги подсладих (не знам, дали не развалих традиционния вкус на кнедлите), но у дома определено наблягаме на сладичкото :)
[Изпробвана]
2 Окт 2013
снимки от
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 7 2 Окт 2013
# 4
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Не може да има сини сливи и тази рецепта да не се направи! :)25 Сеп 2013
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 5Снимка 6 25 Сеп 2013
# 3
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Да, така е - може да се направи и с добре отцедени сини сливи от компот, както съм споменала. Радвам се, че има още някой, който познава вкусът на тези кнедли :)1 Авг 2012
# 2
marinelapo
началник печка
Това е рецепта от моето детство, но се правеше със сливи от компот. Беше страхотна1 Авг 2012
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 3Снимка 4 18 Окт 2011
# 1
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Използвах последните сини сливи за сезона за този любим на семейството ни десерт!18 Окт 2011
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2 13 Сеп 2008

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.