Млади бейби картофки с масло по Смолянски
Рейтинг: 7
Сложност: Лесна
Любима на 6 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Meri_Popins
Снимка 654321
Необходими продукти
  • • 1 - 1.5 кг дребни пресни картофи
  • • 200-350 г масло, олио, овча лой или маргарин за готвене
  • • 2 с.л. вегета или универсална подправка
  • • 2 с.л. ронена чубрица
  • • около 1-2 с.л. сол
Начин на приготвяне
Вземате бейби картофките и ги накисвате във вода. След това с помощта на специална четка за зеленчуци или нова тел за миене на загорели съдове ги изтривате добре, докато паднат черните точки и кални налепи, но не трябва да се прекалява и да остане кожата. Вземате няколко картофа и ги търкате един в друг и под течаща вода. Изплаквате отново всички картофчета и ги слагате да се отцедят в купа или върху домакинска хартия.

Слагате маслото или друга мазнина в тенджерата. Аз обичам да слагам да има поне 1-2 пръста масло на дъното. Слагате тенджерата под налягане отворена на силен огън и изчаквате мазнината да се затопли, поне до 90-100С градуса Целзий. Слагате всички картофи когато маслото заври и изсипвате всички подправки. Разбърквате с лъжица и затваряте тенджерата.
През следващите 30-40 минути разтръсквате силно тенджерата през 5-10 минути за да се разбъркат картофите добре.
Яденето е готово когато картофите омекнат и придобият златист цвят. Не трябва да се прекалява с термичната обработка, защото картофите ще се разкашкат.
Преди сервиране тенджерата се обърква отново за да попие маслото във всички бейби картофки. Разпределя се в чинии. По желание се поръсват със натрошено сирене.
Сервират са са топли.

* Това е една интересна импровизация на баба ми. Като производители на картофи, ние не изхвърляме малките картофи с размер на топчета за голф, а ги слагаме в тенджера под налягане с много масло и чубрица и стават страхотно вкусни.
* Тази рецепта е добра и за по-големи картофи, стига да са млади, току-що извадени или до 2-3 месеца след изваждане. Ако пък са стари, картофите може да обелите и така да ги сложите, но няма да имат същия вкус при запържване, а кожицата на картофа е много полезна докато е тънка и прясна. Аз избягвам да добавям вода в тенджерата, защото картофите ще придобият сварен вид.
* Колко картофи ще сложите, зависи от големината на тенджерата ви под налягане.
* Ястието става най-добре на печка на дърва.
* Тази рецепта може да се направи и със копър и магданоз, с една скилидка чесън и с каквито искате подправки и става всеки път уникално вкусна. Може да се добавя и овча лой по желание.

Рецептата е добавена от Meri_Popins на 22 Декември 2015 г.
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1обелени и изчеткани картофи
Снимка 2Снимка 3:)
Снимка 4готовите картофки
Снимка 5Снимка 6Готови картофки с добавен още маргарин
22 Дек 2015

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.