Питка венец - Коледна
Рейтинг: 7
Сложност: Средна
Любима на 6 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Meri_Popins
Снимка 4321
Необходими продукти
  • • 20 г прясна мая
  • • 150 мл прясно мляко
  • • 2 бр. яйца и 1 бр. белтък за намазване (може и както вие обичате с жълтък или прясно мляко)
  • • 1 ч.л. захар
  • • 1 с.л. сол
  • • 700 г брашно или повече докато стане меко тесто
  • • 70 г масло
Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладкото мляко с вилица и замесете меко тесто със захарта, солта, яйцата, белтъка и брашното. Тестото трябва да стане като меката част на ухото на човека.
Добре омесеното тесто се разделя на 4 еднакви топки, като всяка една от тях продължавате да месите и подхвърляте във въздуха и тупате в масата. Това се прави за да е повече бухнала.

Разточете всяка една кора с диаметър 25 см или повече. За улеснение сложете готовата кора върху хартия за печене (или обърната голяма тава) и я намажете от горната страна с пърженото масло. Тогава разточете втората кора и пак поставете върху първата и пак намажете с масло. Когато и четирите кори са намазани и една върху друга може да пристъпите към подрязване на краищата, ако не са идеално кръгли и при условие, че са станали по-големи от необходимото.
Баницата става още по-хубава с по-тънки кори, но повече бройки, примерно 5, 6.
Върху хартия за печене поставете тавата в която ще печете и очертайте с молив кръг, изрежете и на кръга поставете питата. Разрежете сложените една върху друга кори както се реже пица - на осем равни части, като оставите най-външните краища неразрязани - поне 4 пръста от тях да останат цели. Оформиха се триъгълници. Започнете да обръщате двете долни кори - навън, а двете горни навън и надясно, като се прикрие там където не е срязано. Опитвайте се да не натискате много.

След като сте обърнали всичките 8 триъгърника от центъра към периферията може да оставите питата да почине и да се донадуе още покрай някое топло място 30-40 минути. Заедно с хартията за печене я преместете в тавата. Макар че може и с ръце да я пренесете, но ви трябва и един човек за помощ и трябва да сте внимателни защото венеца е лесна за разваляне форма.

Печете в предварително загрята фурна. Аз слагам на 150С градуса и постепенно увеличавам на 200С. Така питката ще запази обема си. Почти когато е готова и сте проверили с клечка за зъби, разбийте белтъка и прясното мляко (или вашия начин за заливане - с жълтък, с белтък и т.н.) и намажете питката отгоре. Изключете фурната.

* Намерих тази рецепта за питка през 2012 година, въпреки че бях опитала и измайсторила всички други варианти, слънце, плетена, къпана, и т.н.
* Време 1 час и 30 минути престой.

Рецептата е добавена от Meri_Popins на 9 Април 2014 г.
Източник: Коледен кулинарен журнал
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 4 22 Май 2015
# 2
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Здравей благодаря за коментапра-сметнах за нужно да напиша това с времетраенето. А е коледна защото по принцип я парвя на коледа и рецептата я научих 1 ден преди коледа и затова името и е такова. можете да сложите захар и канела и ето ти коледна;) Благодаря все пак за градивната критика!9 Апр 2014
# 1
Aliana
магьосник в кухнята
Meri Popins, изглежда много добре питата, но лично аз намирам наименованието неточно. Питата може да се прави по всяко време на годината, в рецептата няма нищо специфично коледно - нито някакви характерни подправки, нито нещо друго. Освен това времетраенето, изписано в името на рецептата, е ненужно и затруднява търсенето.9 Апр 2014
снимки от
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1ето я вече опечена и намазана и с декорация от глухарче;) да ви е сладко!
Снимка 2ето питката още не е втасала:)
Снимка 3ето как е когато се надуе- с 4 тънки кори. По-ефектна ще стане ако се направи с поне 6 кори и наистина гостите на Коледа ми ахнаха!
9 Апр 2014

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.