Пържени кръстачки (гюзлеми)
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Средна
Изпробвана: 1 изпробвана
Любима на 41 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от mamcheto61
Снимка 1098 ... 21
Необходими продукти
  • • 800 г - 1 кг брашно
  • • 200-300 мл хладка вода
  • • 1/2 ч.л. сол
  • • 200-300 г сирене
  • • мазнина за пържене
Начин на приготвяне
Изсипете брашното в подходящ съд за месене или на плот, направете кладенче, поръсете солта и с водата замесете тесто, което да е меко, но еластично. Ако ви остане брашно, то ще ви е необходимо после за поръсване като разточвате кръстачките. Нарежете тестото на 10-12 парченца, оформете на топки (като за тенис) и наредете върху кърпа. Завийте топките и ги оставете поне 30 минути да си починат и отпуснат.
След това върху набрашнена повърхност разточете всяка топка на тънък лист с диаметър около 40 см, поръсете в средата със сирене и прегънете първо двата странични края като поне 2 пръста ги застъпите, след това по същия начин прегънете и застъпете долния и горния край - да се получи хубав квадрат - с обратното на ножа притиснете на кръст в средата (затова им казваме кръстачки) и пържете в силно сгорещена мазнина, която да е повечко в съда за пържене, на среден огън. Стават хрупкави, а като престоят и изстинат омекват и също са много вкусни. Подходящи са за приготвяне от вечерта за следващия ден за закуска. Сервират се с компот, айран, боза, кисело или прясно мляко, може и с мармалад, конфитюр или сладко.

* Искам да отбележа, че продуктите съм ги дала приблизително, защото различните марки брашно имат различен рандеман и поемат различно количество вода.
* Продуктите са за 10-12 бр.
Рецептата е добавена от mamcheto61 на 14 Юни 2013 г.
Номинация в конкурсРецептата е участвала в конкурс Рецепта на месец Юли '13 [Тестени]
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 4
MariaPetkova
началник печка
Браво! Много "вкусно" изглеждат, утре ще се пробвам, че днес имам закуска. Поздрави още веднъж!15 Юни 2013
снимки от
mamcheto61
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9Снимка 10 14 Юни 2013
# 3
mamcheto61
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Радвам се че съм допринесла малко да си спомните за любими близки хора..а за точенето -те тия кръстачки не изискват кой знае каква техника или пък финно точен лист-на две на три с дебелата точилка да се получи кръг или квадрат долу горе какъвто съм показала на снимката за да може да го сгънете..пробвайте се няма да съжалявате-и аз не съм кой знае каква майсторка на точилката.. 14 Юни 2013
# 2
BlueCaramel
виртуоз с тиган
Изкушение голямо. Не мога да точа, ама слагам в любими, все ще се престраша.14 Юни 2013
# 1
perunika
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Mamche, нямаш представа какви спомени нахлуха в главата ми, след като прочетох рецептата! Баба ми, Бог да я прости, правеше такива кръстачета (така им казваше тя) с пълнеж от яйце и сиренце...облизвахме си пръстите! Аз не мога да точа и не бих могла да изпълня рецептата, но след толкова години, все още помня вкуса им! Благодаря ти! :)
[Изпробвана]
14 Юни 2013

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.