Саздърма без овнешко
Рейтинг: 7
Сложност: Трудна
Любима на 5 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от AnnaJames
Необходими продукти
  • • 200 г телешко, на парчета
  • • 300 г месо от печено пиле, замразено във фризер за една нощ
  • • 200 г телешки език, на парченца по 1 см.
  • • 250 мл стопена мазнина от бекон
  • • цял черен пипер и бахар, на вкус
  • • 3-4 дафинови листа счупени на половинки
Начин на приготвяне
Месата (пилешките парчета се слагат както са замразени), подправките и 50 мл от мазнината се слагат в тясна тенджера (аз ползвам слоу-кукър) и се готвят 4-5 часа на слаба до средна температура само в собствения си сос и мазнината. Пилешкото отделя достатъчно сок, не е нужно да се прибавя вода, и месата не бива да се пържат, а задушават докато станат много меки (пилешкото става на конци).
Когато стане готово, месото се вади на порции, слага се в плоска чиния и с 2 вилици се раздърпва на конци - половината парченца от езика се оставят цели. Избира се подходяща порцеланова купичка, която да събере цялото месо и да остане около един пръст празно място отгоре, месото се слага вътре на порции като всяка порция се притиска добре с вилица. Останалата мазнина се загрява до кипене, и по малко се налива отгоре на месото, изчаква се да попие, и се налива отново. На този етап трябва много да се внимава защото месото се пържи когато мазнината го залее, и пръска. Оставя се да поизстине, отгоре се слага найлон, и се притиска с дъното на друга купа, в която се слага тежест. Когато изстине напълно се слага в хладилник и се оставя цяла нощ.
На следващия ден се вади, найлона се маха, прокарва се нож около ръба на месото, и се тръска лекичко за да падне като се запази формата. Увива се в домакински найлон и се съхранява в пластмасова кутия в хладилника.

* Много е важно пилешкото да е печено, иначе саздърмата бие на пиле, и да е замразено, иначе не става на конци, а стои на късове. Понеже мазнината от бекон се топи на по-ниска температура от тази на овчата лой, саздърмата се вади от хладилника в последния момент преди поднасяне, иначе омеква и започва да се разпада когато се реже.
* Тази рецепта е продукт на моите 6 годишни опити през да направя от американски продукти саздърма, която да има колкото се може по-автентичен вкус, и това е, по мое мнение, най-сполучливия ми опит. Приемам всякакви съвети и идеи за усъвършенстване на рецептата от българи в чужбина, които са си блъскали главите с проблема за заместване на оригиналните български продукти с наличните такива.
Рецептата е добавена от AnnaJames на 24 Ноември 2014 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
AnnaJames
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1 24 Ное 2014

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.