Саке японско вино
Рейтинг: 6
Сложност: Средна
Любима на 1 готвача Любима
Разпечатай
Рецептата има нужда от редакция от автора за да отговаря на
правилата на сайта и условията за оформление.

Необходима е корекция на:
  • какъв вид мая е необходима? Рецептата има нужда от повече пояснение за продуктите за да може да бъде приготвена успешно. В коментарите има зададени въпроси.


В момента рецептата не се показва в търсене и разглеждане на категории, не може да участва в конкурси и снимките към нея - в снимка на седмицата. Рецепти, които не са редактирани до 2 седмици след маркирането им може да бъдат изтрити.
Прочети повече - тук.
без снимка
Необходими продукти
  • • Ориз сладък 4кг
  • • Вода изворна
  • • Мая 1кг
  • • Захар 1кг
Начин на приготвяне
В тенджера сипваме ориз 2кг и вода до горе. На следващия ден слагаме оризът да се суши и към него прибавяме останалият ориз и го разбъркваме после поръсваме с цялата мая и 200 г захар и пак разбъркваме. Когато стане изцяло сух се слага пак в тенджера с вода, леко загряваме на котлон да стане топло и чакаме да ферментира на слънце за около няколко дена . Всеки път мерим захарността не трябва да е по-малко от 10 % в такъв случай сложете още захар , но не трябва да и е повече от 20%. След ферментацията сместа се филтрира с възможно най-много материали до избистряне.
Сакето е напитка за хора които търсят необикновеното. Може да се сервира топло или студено. Съхранява се навсякъде. Сервира се в бутилка наречена токури и чашки наречени чоко.

Рецептата е добавена от LubenHristow на 4 Ноември 2016 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 3
Aliana
магьосник в кухнята
1 кг мая си е направо... няма да кажа епитета. Оризът се малцира/озахарява със специална култура Koji-kin (0, 5 - 1, 5 г на 500 г ориз) и като изсъхне се казвa Kome-Koji (или отиваш и го купуваш в азиатския магазин). Това озахаряване на оризовото нишесте може да се избегне, ползвайки турбо-мая (шведско изобретение), чиято дозировка е около 100 г на 25 л зърнеста заготовка и до 100 л плодова заготовка (гледа се упътването на опаковката). Ако не се ползва турбо мая, към ориза, смесен с коме-коджи, се слага и 5 г суха мая. 500г коме-коджи, 1, 500 г ориз, 4 л вода, 5 г суха мая. Ако се поддържа температура от 18-22°C няма нужда от захаромери. След 2 седмици имаш 4 л саке, към които, ако няма да се пият веднага, е добре да се добави нещо за сулфитиране - калиев метабисулфит, серниста киселина или кой каквото счита за уместно. И преди да се запита, ще го кажа - не, не съм правила саке. Решерша ми в нета и прочитането на 6 различни достоверни страници по тази тема (със снимков материал и препратки към отделните съставки), ми отне по-малко, отколкото да напиша този коментар.6 Ное 2016
# 2
LubenHristow
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Захарността се мери с захаромер, а маята трябва да е най-обикновенна6 Ное 2016
# 1
xevi
шеф на кухнята
Доколко лесно е да се приготви това в домашни условия? Как се мери захарност? Маята едва ли е мая за хляб?6 Ное 2016

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.