Свинска пастърма без селитра
Необходими продукти
  • • свинско месо от гърди
  • • около 1 кг сол
  • • червен пипер
  • • черен пипер
  • • 2 ч.л. студена вода
Начин на приготвяне
1. Месото от гърдите, на което са отстранени кожата, ципите и тлъстините, се нарязва на правилни парчета от 2-3 см. Те се нареждат в дървено корито, като всеки ред се ръси обилно със сол. Най-горният ред се посипва с повече сол.

След като престои така 10-12 дни, солта се отстранява от месото, като парчетата се изплакват със студена вода и се окачват на сенчесто и проветриво място.

Като позасъхне, месото се пресова за 24 часа под тежка дъска, притисната с тежест, а след това отново се суши един месец.

За по-голяма трайност след пресоването на пастърмата, тя се намазва с гъста каша, приготвена от червения и черния пипер, размити с водата.

Може да се съхранява една година.

Рецептата е добавена от Meri_Popins на 18 Декември 2015 г.
Източник: Зимнина- София Смолницка
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 3
Meri_Popins
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Точно така, подправките, може да са различнинот тези и са на вкус. Очаквам да добавите снимка ако направите пастърмата. Аз не съм я правила, татко е майстора..5 Май 2018
# 2
Black_Beret
магьосник в кухнята
Нормата при сухо осоляване на месо (както е в случая) е 70 гр. сол на 1 кг. месо. За подобряване на вкуса се добавят 1 или 2 гр. захар към солта. Така че, съгласно тази норма си определяте необходимото количество сол и захар спрямо наличното месо. Солта и захарта се смесват и се втриват в месото с ръка, а с останалото количество се засипва месото. Сместа от черен и червен пипер е на вкус - както в харесва. Добавянето на вода в сместа е необходимо, за да се получи полутечна консистенция, която да е удобна за мазане. Добре е получената каша да е с гъстотата на лютеница - ако е по-рядко капе, ако е по-гъсто не се размазва равномерно. Успех. :)4 Май 2018
# 1
igochev
любител с ренде
солта и водата са с ясни количества; нещо за количествата на месото и подправките?4 Май 2018

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.