Сланина (осолена, пушена, варена, пържена)
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Много трудна
Изпробвана: 1 изпробвана
Любима на 32 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от gigi
Необходими продукти
  • • сланина
Начин на приготвяне
Всяко парче сланина се натрива добре със суха сол и се нарежда в чист дървен съд, на дъното на който е насипан пласт от 3 мм сол. Сланината се нарежда с кожата надолу, като между отделните парчета не се оставят празни места, за да не се затвори между тях въздух, който причинява гранясване. Големите празнини се попълват с изрезки от сланина, а малките се насипват със сол. Сланината поема толкова сол, колкото е необходимо за нормалното й осоляване, ето защо всеки ред се засипва обилно със сол. Количеството на солта не трябва да бъде по-малко от 1 кг за 10 кг сланина. Отгоре сланината се притиска с дъсчица и тежест и се покрива с капак. Така сланината престоява 20 дни. Така приготвената сланина може да се консумира директно или:

Пушена: Сланината се измива и се оставя да се изсуши окачена. Опушва се при температура 20-25 C няколко дни, докато получи лимонено жълт цвят. След опушването може да се натрие с червен пипер и счукан на каша чесън. Съхранява се на хладно и проветриво място.

Варена: Сланината се измива и се оставя да се изсуши окачена. Потапя се в съд вряща вода, в която се прибавят подправки - на 2 л вода 50 г лук, 25 г чесън, 3 зърна карамфил, 5 зърна черен пипер и 1 бр. дафинов лист. Вари се около 1 час, след което се оставя на студено да се стегне. По желание може да се натрие с червен пипер и счукан на каша чесън. При сваряването трайността на сланината намалява, поради това тя се сварява в такова количество, което може да се консумира за 10 дни.

Пържена: Сланината се измива и се оставя да се изсуши окачена. Нарязва се на филийки с дебелина до 2 см и се изпържва от двете страни, докато стане полупрозрачна. Нарежда се в съд, като всяка филийка се натрива със счукан на каша чесън и се поръсва с червен пипер. При пърженето трайността на сланината намалява, поради това тя се пържи в такова количество, което може да се консумира за 10-15 дни.
Рецептата е добавена на 1 Декември 2002 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
gigi
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 1 28 Ное 2017
# 3
gigi
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Сланинка с праз- любимо през зимата.
[Изпробвана]
28 Ное 2017
# 2
morskia
началник печка
Така я правя и аз(по варианта на Донка), но слагам и малко лют червен пипер вместо черен.8 Яну 2015
# 1
Донка
(нерегистриран)
Предлагам още един вариант на приготвяне на вече осолената сланина. След като е престояла 20 дни в солта сланината се измива, подсушава се и се натрива със счукан на каша чесън. Веднага след това се овалва в смес от червен пипер, черен пипер, чимен и чубрица. След това всяко парче се завързва с канап и се провесва на открито. Ако навън температурата е над 7-10 градуса, се прибира във фризера, където може да се съхранява до следващата година.15 Окт 2004

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.