Торта Елха - BABY
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 9
Сложност: Средна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 37 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Elti
Снимка 109876 ... 21
Необходими продукти
  • • 1/2 козуначено руло с ванилов крем
  • • 1 л подсладена сладкарска сметана
  • • 60 г нишесте Карамел
  • • 2 тарелки бишкоти с крем
  • • 50 г масло
  • • 2 бр. жълтъци
  • • 150-200 г захар
  • • ванилена захар
  • • 150-200 г коктейлни череши
  • • захарни фигурки
Начин на приготвяне
Рулото се нарязва и част от него се нарежда в кръг в подходяща чиния. Напръсква се с компот, захарен сироп, прясно мляко.
За крема: 500 мл сметана се слага на котлона, без да завира, само да се затопли. 2 бр. жълтъци се смесват със захарта и се разбива добре. Нишестето се разтваря в 100 мл вода (прясно мляко или 50 мл сметана+50 мл вода) и се добавя към жълтъчената смес, като се разбърква добре. Получената смес се прибавя към загрятата сметана и се бърка до сгъстяване. Трябва да е гъст крема. След като се извади се добавя маслото и ванилената захар или ванилии.
От крема се слага върху рулата. Върху крема се слагат начупените бишкоти, потопени в подсладено мляко (може да отделите малко от сметаната и да долеете вода). Пак от крема, пак бишкоти, прибавят се и останалите части от рулото. Нарежда се така че да се оформи като конус. Другата част от сметаната се разбива добре - като твърда пяна. Намазва се добре отвсякъде и с шприц се декорира.

* Декорирането и украсата са въпрос на фантазия. Освен това може да се направят разни фигури като камбани, цветчета и други от марципан Варна. Или кутийки, в които има разни пожелания за Новата година и се забодат на елхата.
* Козуначеното руло може да се замени с кроасани с ванилов и шоколадов крем, а бишкотите - с еклери. Предполагам че не навсякъде ще се намерят такива бишкоти, затова казвам че става и с еклери.
Рецептата е добавена от BABY на 30 Декември 2010 г.
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 7
Elti
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
O, BABY, благодаря ти. Радвам се, че ти харесва. Още миналата година ми запали главата с тази торта и гоних визията на оригинала, който ми изпрати :) Камбанките сама си ги направих и това човече (работното елфче) също. Кремът ми се получи доволно гъст, но виж със сиропирането може и да съм попрекалила. А и крем слагах богато, та може и това да доведе до смъкване. Но след престой на студено повече не мръдна. Даже и парчетата бяха устойчиви (не се разпадаха). Е, исках я висока и стройна, но стана ниска и дебела :) . По-важното е, че беше ужасно вкусна.4 Яну 2012
# 6
BABY
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Elti,тортата ти е станала страхотна :) " Разкрачването" най-вероятно се е получило от повече сиропиране или крема е бил по рядък.А и панетонето е толкова "рехаво"..:) че не му трябва и сиропиране.И друго,ако я правиш друг път- с по малък диаметър я прави,да може да и дадеш височина,че иначе ще ти трябват повече продукти :) :)Ти откъде намери камбанките?Или ги прави?4 Яну 2012
# 5
Elti
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Благодаря ви, Деси и Диди, за милите думи.3 Яну 2012
# 4
einjal
магьосник в кухнята
елти това е наистина най- красивата елха която сьм виждала2 Яну 2012
# 3
desislava_pm
магьосник в кухнята
Приказно красива торта-много нежна и снежна :) ! Поздравления!2 Яну 2012
снимки от
Elti
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 2Малки бишкоти, слепени с течен шоколад.
Снимка 3Снимка 4Наложи се да "усмиря" основата на тортата, като я пристегнах с ринг.
Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9Снимка 10
1 Яну 2012
# 2
Elti
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Тортата е уникално вкусна, но направата никак не ми беше лесна. Така и не намерих бишкоти с крем и реших сама да си направя - купих готови малки бишкоти и ги слепих с течен шоколад. Вместо козуначено руло с крем използвах изостанало панетоне (козунак без крем :)), но бях купила и обикновено руло с ягодов пълнеж, та реших и него да го сложа. И така имах редуване на следните блатове - руло, бишкоти, панетоне. Направих кремът посочен в рецептата и още един шоколадов (заквасена сметана и течен шоколад - без варене, само ги разбърквам). От начало подредбата вървеше добре, но при опит да дам височина (като елха), тежестта си оказа думата и тортата се "разкрачи". При опита си да постигна добра конусовидна форма бях досущ като лястовичка - лепих бишкотки, където намеря за добре. Въпреки всичките ми неволи тортата беше високо оценена. Със сигурност ще използвам рецептата често (но в стандартна форма). Благодаря ти, BABY, за изумително вкусната торта.
[Изпробвана]
1 Яну 2012
# 1
MANI
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Весеее, браво мила! Много красива стана :)
[Изпробвана]
31 Дек 2010
снимки от
BABY
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1 30 Дек 2010

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.