Торта Филаделфия с червени плодове
Рейтинг: 9
Сложност: Трудна
Любима на 9 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Aliana
Снимка 654321
Необходими продукти
  • • 1 бр. шоколадов блат за торта по избор
  • • 600 г крема сирене Филаделфия
  • • 600 мл сметана
  • • 350 г червени плодове по избор - череши, ягоди, малини
  • • 5-6 с.л. пудра захар
  • • 1 бр. ванилия
  • • 150 г сметана на прах
  • • 1 бр. фикс за червена заливка за торти
  • • 250 мл сок от червен компот или вода
  • • украса по желание
Начин на приготвяне
Блатът се подготвя, като се разрязва напречно на 3 пласта. Могат да се ползват три или само два пласта. Аз ползвах два пласта от готов купешки блат.
Сиренето Филаделфия се разбива с пудрата захар, ванилията и малко от сметаната, докато се втечни. Слага се останалата сметана, сметаната на прах и се бърка на най-висока степен на миксера около 5 минути, докато крема стане пухкав и може да се загребва.
Плодовете се почистват, а ако се ползват от компот, се отцеждат. Аз ползвах вишни от компот.
В обръч за торта се стяга първия пласт от блата. Върху него се намазва половината от крема и се разпределят равномерно всички плодове. Слага се втория пласт от блата и се намазва с половината от останалия крем. Отделя се обръча и тортата се намазва отстрани с останалия крем. Не е важно да се маже гладко, напротив, дори е по-добре да е малко неравно. Слага се в хладилник. След около час се кипват 250 мл сок от компот и в него се разбърква фикса за заливката за 30 секунди (или колкото пише на опаковката). С още горещата заливка се покрива тортата, като сметаната отгоре се разтопява и това прави интересен ефект. Замазва се малко с лъжица. След около 5 минути се връща в хладилника. Тортата трябва да престои поне 6-8 часа преди консумация.

* Ако ще се ползват трите пласта от блата, на първия пласт се слага 1/3 от крема и половината от плодовете, на втория пак 1/3 от крема и другата половина от плодовете, третият се намазва отгоре и отстрани с останалия крем.
* Захарта е на вкус. Сметаната на прах, която аз ползвам, е подсладена, а също и заливката. За нас това е достатъчно сладко.
* Сиренето Филаделфия може да се замени с друга марка крема сирене, трябва да е с нежна консистенция и не много солено.

Рецептата е добавена от Aliana на 30 Ноември 2015 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 5
Aliana
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Миличка, извинявай много, но аз така сладко се посмях :) Голям сладур си! :) Тортата изглежда точно като моята - и на мен отстрани ми беше излязал крема, но защото след 3 часа тръгнах да я режа и понеже блатовете още не бяха поели, смачкаха крема :) Затова написах по-дълго време за поемане, понеже моята след 6 часа беше поела влагата от крема и той беше съответно много по-стабилен. Аз обаче намирам, че тортата ти е супер апетитна и изобщо не ѝ личи, колко те е измъчила. Нали знаеш, че красотата е едно, а съблазанта друго :) Относно блатовете - аз съм случвала и на супер свежи, и на изпръхнали, и на корави като керемиди, и на мухлясали! И това е все един и същи вид блат на все една и съща фирма. Просто ужасно качество. Тази торта правих с блата на Стефанка, аз просто вече почти никакви други не правя. Относно обръча - купи си който е разтегателен и готово, няма какво да му мислиш. Цвета на заливката е повлиян от водата, не от количеството. Намаленото количество я прави по-гъста и по-бързо втвърдяваща се. Червания сок я прави ярко искрящо червена, с вода е доста по-бледа. Може, който иска, да капне във водата червена боя. Аз освен за фондан, бои не ползвам, защото фондана не го ядем. За плодовете - понеже черешите са по-големи и аз не си играя да ги режа, отива по-голям грамаж за същата площ на блатовете. По-дребните плодове покриват блата с по-малко грамаж, но плодовия слой е по-тънък. Малините могат да се сложат на два реда, така ще е толкова сочно, колкото и с череши. Ако ползваш боровинки също не ги реди на един ред, а ги натрупай на два-три. Просто колкото по-дребни са плодовете, по-малък грамаж отива да се покрие блата, но пък малкия плод няма тази височина като големия, та затова на два-три реда и пак си стигаш до 350 г :) Може (не вярвам, но все пак) и това да се е отразило на сочността на блата - нали и плодовете пускат сок, които отива директно в блата. Както и да е - не намирам, че е катострофална :) Понякога просто се нанизват куп обстоятелства :)15 Ное 2016
снимки от
ronicat
магьосник в кухнята
Снимка 6 15 Ное 2016
# 4
ronicat
магьосник в кухнята
Докладвам какво направих. Пълна катастрофа. За втори път правя торта с готови блатове. Блатовете бяха леко изпръхнали (не знам дали такива са обикновено) и дори и след 8 часа престой на тортата в хладилника, все още се усещаше това. Ползвах кръгли блатове които явно са 24см, а аз нямам ринг с такъв диаметър. Реших да не режа блатовете на по-малкия който имам (20см), за да не остане много крем и реших да сглобявам без ринг, като си представях консистенция като на Гараш. Голяма грешка. В момента в който сложех сладващият блат, кремът излизаше и се разтичаше. Без ринг не става. Плодовете ми останаха. Ползвах замразени малини, но въпреки че ползвах 3 балата и поръсих обилно количество плодове, пак ми останаха половината. Според мен не повече от 180гр съм използвала. За първи път работих и с фикса. Напълно е достатъчно само с вода да се направи заливката, не е нужен червен компот или сироп. Фикса оцветява достатъчно добре. Само че аз реших, че 250мл са много и я редуцирах на 200мл и това повлия на цвета й. Не беше така силно червена. Трябва доста бързо да се работи с нея, понеже бързо изстива и като се нанесе върху студената торта замръзва (аз нанесох заливката след около 4 часа престой на тортата в хладилника). Заради липсата на ринг тортата се беше наклонила доста. Според мен колкото повече стоеше в хладилника, толкова по-хубава ставаше. Аз я нарязах на 8-мия час, но най-хубава беше едва след 48 часа. Така блатовете се бяха добре напоили и крема се бе сгъстил (течността е отишла в блатовете), а малините придадоха идеален завършек. Иначе тортата не е трудна за направа и става бързо, но задължително трябва да се ползва ринг, затова следващият път ще си направя сама блатовете. Слагам и снимка каква торта НЕ трябва да правите.15 Ное 2016
# 3
Aliana
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Течността е течната сметана в самия крем. Чакам с нетърпение отзивите ти. Успех! :)11 Ное 2016
# 2
Aliana
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Сметаната се слага без течност. Тя стяга крема.11 Ное 2016
# 1
ronicat
магьосник в кухнята
Рали, сметаната на прах я прибавяме без да слагаме мляко, нали? На опаковката пише, че се разтваря с 160мл прясно мляко(140гр. ) и се зачудих от къде ще я вземе течността ако я сложим към другите съставки. Запретнала съм ръкави и я почвам.11 Ное 2016
снимки от
Aliana
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5 30 Ное 2015

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.