Франзели (тесто в хладилник)
Рейтинг: 3
Сложност: Средна
Любима на 5 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Slavina
Необходими продукти
  • • 1 кг брашно
  • • 650 мл хладка вода
  • • 5 г суха мая
  • • 2-3 ч.л. сол
Начин на приготвяне
Сипете в купа водата, маята и повече половината от брашното. Замесете тестото и го оставете да почине 5 минути. Добавете останалото брашно и солта и месете до меко, но не лепнещо тесто. Поставете готовото тесто в намазан с олио съд, покрийте и оставете да почива 1 час. След това го преместете в хладилника за през нощта. Тестото издържа до 5 дни. Можете предварително да го разделите на порции или да режете колкото ви е необходимо.

Извадете тестото от хладилника (тестото се обработва студено) и го изсипете върху набрашнена повърхност, прегънете го като плик от 4-те страни, като го потупвате леко, разделете на 6 или 8 топки. Всяка топка разплеснете на правоъгълник и навийте на руло, като притискате с пръсти към долната част за да залепне. Поставете рулата на набрашнена повърхност и покрийте докато тестото се затопли и отпусне за 15-20 минути (зависи от топлината в къщи).

Разточете с ръце всяко руло на фитили според големината на тавата и покрита с хартия за печене, като повдигате хартията между всяка франзела, за да не залепват помежду си. Може направо и във форма за франзели. Покрийте добре, като ги притиснете и от страни и оставете да втасат от 1 до 2 часа. Преди да ги печете затоплете фурната на 220-230С, направете разрези с остър нож и напръскайте или намажете франзелите с хладка вода. Напръскайте фурната с вода или сложете съд с гореща вода. След 10 минути. напръскайте пак франзелите с вода и фурната, само ако не сте поставили съд с вода, намалете на 180-200С и печете още 15-25 минути (зависи от големината на франзелите и фурната). Когато почукате по долната кора и кънти, означава, че са готови. Готовите франзели ги поставете върху скара да изстиват. Получава се много приятна хрупкава кора.

* Можете да не разточвате рулата, да ги оставите в тава да втасат и да ги изпечете като хляб, като печенето е също както при франзели.
* Това тесто може да не се слага в хладилник, но първото втасване трябва да е най-малко 2 часа или докато удвои обема си, а след като се направят франзелите още 2-3 часа или пък покрити добре за 8 часа в хладилник, оставят се да се отпуснат и се пекат. Тестото след първото втасване се обработва леко, като пак се прегъва като плик и се разделя на топки, които след това се оформят на франзели, питки, хляб. Може да разделите тестото след омесването на половина, като едната половина е за деня, а другата в хладилник.
* Някои може да си помислят, че маята е малко. Не, не е никак малко, пак втасва много добре, но хляба е по-вкусен.

Рецептата е добавена от Slavina на 14 Март 2017 г.
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1 14 Юни 2017

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.