Хляб Сюрприз (Pain Surprise)
Рейтинг: 6
Сложност: Трудна
Любима на 8 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от ronicat
Снимка 87654321
Необходими продукти
  • • 1 бр. хляб - около 2 кг
  • • 6 резена пушена шунка
  • • 6 резена пушена сьомга
  • • 120 г масло
  • • 100 г масло
  • • 200 г варена пилешко месо
  • • 1/2 бр. зелен лимон
Начин на приготвяне
Хлябът сюрприз е хляб с изрязана вътрешна част, която се заменя с плънка или от вътрешната част се правят сандвичи и се нареждат отново в хляба. Идеална е за шведска маса, пикник, или за някакво събитие. В тази рецепта ще ви предложа примерен вариант на този хляб (най-често който може да се намери в пекарните във Франция, Белгия, Люксембург), но вие можете да го направите с по ваш избор плънка, с готов хляб или ваше производство.
Много по-лесно е да се направи хляб сюрприз който не е много пресен т.е. трябва да е направен предния ден.

В деня за действие отрязваме горната част на хляба точно на мястото където тя започва да се закръгля, за да се получи една шапка колкото е възможно най-малка. С назъбен нож изрежете изцяло вътрешността на хляба (периметъра), като страната не трябва да остава нито много дебела, нито много тънка, тъй като тя ще държи хляба (ще е обвивката). За да оформим дъното промушете хляба на 2 см от дъното в основата на хляба и започнете да режете настрани докато го отрежете (режете първо на ляво, после на дясно). Идеята е да се отреже без да се отделя дъното и без да остава видими следи отвън. Това е най-трудоемката част за начинаещият. След това обръщаме хляба за да се освободи вътрешната част която сме изрязали. Ако не се освободи, то си помагаме отново с ножа, разклащаме го така че да може да се освободи. В случай че отново не успеете може да направите друг напречен разрез от вън така че да разреже вътрешността там където не сте успели първия път. В пекарните имат машина за pain surprise, но и описания по-горен начин ще ви свърши работа. На снимка 6 съм показала още един начин за разрязване, на който му е труден горния.

Вътрешността на хляба разрежете напречно през средата да се получат 2 еднакви половини. След това нарежете всяка половина на тънички филийки (0.5 см). Трябва да се получат четен брой резени защото по-късно ще се сглобяват 2 по 2 и също така да ги държим подредени както сме ги отрязали първоначално (за да могат да се сглобят по-лесно).

За сандвичите с шунка пригответе 4 двойки филийки (зависи колко двойки са ви се получили при рязането), като едната част е намазана с масло, отгоре й поставяме пушената шунка. С ножица изрязваме всичко, което е извън филийката и захлупваме с другата част. Така полученият сандвич разрязваме на 4.

За сандвичите с пушена сьомга отново пригответе 4 двойки като едната част с изстискан лимон а другата с масло. Поставяте сьомгата върху частта с маслото и сглобявате. Отново разрязвате на 4.

За сандвичите с пилешко месо и двете части на 4-те двойки филийки се намазват с майонеза. Разстиламе накъсано пилешко месо на едната част, сглобяваме и разрязваме на 4.

Започваме да сглобяваме хляба като нареждаме вътре 8 сандвича един до друг, като всеки ред редуваме да е с различна плънка. След като приключим с нареждането слагаме капачето и хлябът сюрприз е готов. Слагаме в хладилник за няколко часа. Извадете от хладилника час преди сервиране за да не са твърде студени сандвичите.

* Както казах плънката е по ваше желание. Може да го направите и като един голям сандвич (един ред филийка един ред плънка) и след това да се разреже напречно. Ще се получи голям сандвич с различна плънка.

Рецептата е добавена от ronicat на 22 Февруари 2013 г.
Източник: http://cuisine-facile.com/four/recette-pain-surprise.html
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 3
ronicat
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Тази година го направих по най-лесния начин, тъй като хлабът който бях направила предния ден беше доста мек и нямаше да мога да изрежа само вътрешноста. Изпекох бял хляб в машина за хляб с 600гр брашно. Нарязах го на хоризонтални тънки филийки. Тук е редно да спомена, че е по-добре да се ползва лък за рязане (незнам защо не го ползвах, въпреки че имам), за да излязат с еднаква дебелина филийките (около 1см). Ако нямате, то поглеждайте от всички страни как ви върви ножа, дали е в права позиция. Въпреки, че отпред ви изглежда право, отзад може да върви на криво и да стане много дебел сандвича впоследствие, а няма как да премахнете някой ред. Та, след като си нарязах хляба направих следните комбинации за сандвичите: - майонеза, салам, сирене (ползвах ементал и гауда, но може да е всякакво жълто сирене или нашенски кашкавал), рукола, блага горчица на втората филийка - майонеза, прошуто, рукола - майонеза, кръгчета варени яйца, резенчета кисели краставички - масло, пушена сьомга, четвъртинки тънки резенчета лимон, магданоз - пресен пастет, зелени маслини на половинки (без костилки) - майонеза, прошуто, зелена салата (без средната удебелена част) или айсберг, резенчета домати (аз ползвах големи чери доматчета) - сирене Филаделфия, мортадела, зелена салата или айсберг - поръсвам със зехтин, варена шунка, резенчета пресни гъби, рукола Една идея която не успях да направя - смесваме малка консерва натурална риба тон с 2сл майонеза и 1сл кетчуп и намазваме едната филийка, отгоре ѝ слагаме резенчета пресни домати, салата айсберг, рукола, мортадела или салам или варена шунка. Втората филийка е без нищо. - салата Капричоза, риба тон от консерва, зелена салата *сосовете се слагат върху двете филийки, за да не стане сух сандвича. Достатъчен е тънък слой. Когато беше готов хляба Сюрприз са нужни 4 ръце за срязването му. Понеже моят хляб беше правоъгълен, реших да направя по един разрез в посока, така че да се получат 4 сандвича на ред. Реже се с къдрав нож, двете ръце подпират отстрани, третата отгоре, а четвъртата действа с ножа. Преди да започна да режа забучих в средата на четирите предполагаеми сандвича по едно дървено шишче, дасе подсигуря допълнително, да не се разглобят сандвичите. Увих отстрани с коледна хартия-фолио за подаръци и завързах червена панделка през средата. Фолиото беше високо колкото хляба и с намаляването на сандвичите, просто го подгъвах надолу, а панделката поддържаше. Преди сервиране премахнах шишовете. С кръгъл хляб щеше да се получ4 Яну 2018
# 2
ronicat
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимките не са мои. Само описанието как се прави. До сега само веднъж съм го правила по описания начин. Иначе си го поръчвам нарязан от хлебарницата и си правя каквито искам сандвичи. Много е удобно за партита и РД. Горещо препоръчвам.20 Сеп 2016
# 1
Meri_Popins
магьосник в кухнята
Много ми хареса идеята, а и изпълнението ти!20 Сеп 2016
снимки от
ronicat
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8 24 Фев 2013



© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.