Холандски гофрети със сметана
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 8
Сложност: Лесна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 7 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Black_Beret
Снимка 21
Необходими продукти
  • • 1 ч.ч. брашно
  • • 1/4 ч.л. сол
  • • 3 бр. яйца
  • • 1 ч.ч. течна сметана
  • • по желание 1 бр. ванилия
Начин на приготвяне
В голяма купа се омесва брашното със солта. В малка купа се разбиват с миксер яйцата, прибавя се сметаната, като се разбива на слаба скорост около 1 минута. Течната смес се прибавя към сухата и се размесва леко няколко пъти с ръчна бъркалка или лъжица, нека да има бучки, не трябва да се меси твърде много.

Пече се в предварително загрят гофретник. Моят е малък домашен размер гофретник и слагам по около половин чаша от сместа за една гофрета.

* Ако искате и имате време, може при приготвянето на тези гофрети да прибавите първо само жълтъците, а накрая след като сте смесили сухата и течната смес да прибавите разбитите отделно на сняг белтъци (аз не го правя, но сигурно стават още по-вкусни).
* По желание може да наръсите смлени орехи върху още неизпечената гофрета преди да затворите гофретника.
* Идея за гарниране на гофретите: нарязват се на дребни парчета ягоди в купа или съд с капак, заливат се с 2-3 ч.л. мед и се оставят покрити в хладилник за поне 30 минути. Отделно се разбива с миксер 1/2 ч.ч. готварска сметана с 1-2 ч.л. пудра захар и една ванилия. Върху готовата гофрета се поставят 1-2 ч.л. от подсладените ягоди и 1-2 ч.л. разбита на сняг сладка сметана.
* След като изстинат напълно, гофретите могат да се сложат в подходяща опаковка и да се замразят във фризер. Така ще имате готова закуска в някой забързан делник. Могат да се консумират и студени (аз и така ги харесвам) или пък може само да се запекат леко, ако ги предпочитате горещи.
* Гофретите са леко хрупкави.
Рецептата е добавена от voda на 5 Април 2011 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 4
Black_Beret
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Един мъжки прочит на тази рецепта - тъй като в тестото няма захар, реших, че гофретите са идеални за солена закуска. :) След изпичането им, ги покрих с тънки слайсове пушен кашкавал, които разтопих за минутка под грил и гарнирах с кренвирши попарени във вряща вода. Идеално се получиха! Стават и за мезе към ледена бира... ;)
[Изпробвана]
11 Апр 2020
снимки от
Black_Beret
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 2 11 Апр 2020
# 3
xevi
шеф на кухнята
[Изпробвал рецептата]
Приготвих по рецептата, получиха се успешно. Докато са топли за мен имаха доста тежък яйчен аромат, студени бяха по-хубави. Предполагам, ако се разбие белтъка отделно ще се получат по-пухкави и с по-лек аромат.
[Изпробвана]
8 Авг 2017
снимки от
xevi
шеф на кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 1 8 Авг 2017
# 2
voda
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Забравих да спомена, че не използвам никога сметана от растителен произход :)8 Сеп 2011
# 1
voda
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
не знам дали някой е пробвал рецептата ми, но исках да споделя, в случай, че решите да си направите гофрети: най-добре е да разбиете белтъците отделно и да ги добавите накрая към сместта, така стават много по-пухкави (но и в същото време леко хрупкави отвън) А днес сложих наполовина пълнозърнесто брашно и станаха още по-вкусни. А да си призная към яйцата добавям и по 2-3 ч.л. кафява захар и малко ванилия. Това е :)8 Сеп 2011

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.