Чипсът на Веско
Рейтинг: 6
Сложност: Средна
Любима на 4 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Smoke_ArroW
Необходими продукти
  • • 400-500 г картофи
  • • олио или палмова мазнина
  • • сол
  • • подправки
Начин на приготвяне
Картофите се нарязват с остър нож, с белачка или ренде. Най-тънки и бързо стават с белачка, но като нарежете картофа до половина използвайте вилица да го набучите и да не се плъзга картофът - боднете картофа в задната част.

Пържат се във фритюрник или дълбок тиган. Пускайте картофите един по един, за да не се слепват. Не слагайте много да се пържат, защото първите ще покафенеят, а последните ще бъдат леко сурови и меки. Втори и трети чифт ръце помагат за пускането на повече резенчета за кратко време и става повече еднакво опържен чипс.

Работна температура е от 175С градуси до 195С градуси. При всяко ново пържило намалете леко температурата към 175С и като поставите всички увеличете на 185-190. Причината да правим това е, че при над 180С пърженето става след миг, а при ниските 175 след няколко секунди. Това ни дава време да пуснем всички и да са готови всички едновременно.

Следете за мехурчетата при пърженето. В началото са повече, когато чипсът е почти готов са малко, а покафенее ли чипсът почти няма.

С вилица може да почуквате и натискате картофите, за да се покрият с мазнина. С кошницата на фритюрник може да ги затиснете да потънат и да се пържат в цял обем. Причината за това е, че при пърженето се отделят мехурчета пара от водата в картофите. Средата на резените се подига от мехурчетата и се пържи най-бавно, докато краищата са в мазнината и се зачервяват първи.

Според температурата времето за пържене е от около минута до 3-4 минути - както следва 195-190-185-180-170С градуси.

Готовият чипс се посолява и подправя по желание.

* Надявам се да съм ви помогнал да правите чудесен домашен чипс. Насладете му се.
Рецептата е добавена от Smoke_ArroW на 19 Февруари 2015 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
Smoke_ArroW
майстор с шприц
[Автор на рецептата]
Снимка 1 19 Фев 2015

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.