Мариноване на меса
За мариноването

Мариноването е кулинарна техника, която се прилага предимно на меса. Със същия успех обаче с нея може да се обработят и рибата, и зеленчука. Целта е да придаде на хранителния продукт добър вкус, аромат и крехкост. Учила съм в университета в часовете по биотехнологии и анатомия, че човека възприема и усвоява по-бързо месата когато са мариновани. Киселината разгражда някои връзки и прави месото по-нежно и вкусно.

Но що е маринатата? Основното е да има киселина, олио и подправки. Благодарение на тях жилавото месо става крехко. Но освен тях в маринатата трябва да има и други подправки и ароматични треви. Използвайте соев сос, босилек, дафинов лист, магданоз, чесън, черен пипер, сол и/или хрян и няма да сбъркате. Със същия успех може да сложи пилешки бульон или вино. Често се използва и алкохол – ракия, коняк, водка и други. Добавят се и добре премерените количества зеленчуци, като моркови, захар и плодови сокове. Най-често е достатъчно да смесите всички съставки заедно (ароматичните треви и подправките се предпочитат нарязани на ситно или смачкани) в купа, а после да накиснете жилавото месо вътре.

Да не забравим – има и сухи маринати. В този случай нарязаното месо се обърква с подправките – сол, черен и червен пипер, синап, босилек, риган, и се оставя да престои в хладилник, но не повече от 24 часа.

Всички компоненти се смесват в буркан с плътно затваряща се капачка. Най-добре е маринатата да бъде приготвена минимум един час преди с нея да мариновате месо или риба. Повечето маринати могат да се съхраняват цял месец в хладилник, при условие че бурканът е добре затворен. Никога не мариновайте месо или риба в пластмасов или метален съд. Старайте се да използвате стъклена или керамична посуда. Киселината в контакт с металния съд може да придаде странен цвят и съвсем неочакван вкус на месото.

Практични съвети

Обикновено се мариноват нарязани парчета месо или риба, но ако желаете да мариновате по-голямо парче, то трябва да бъде залято изцяло с марината и поне на всеки един час да се обръща. Тъй като маринатата не прониква в месото повече от 1-1.5 см, хубаво е голямото парче да бъде прободено на места с нож.

Колкото повече стои месото в маринатата, толкова повече се отразява това на вкуса му. След това можете спокойно да го изпечете на грил или скара. Времето за мариноване зависи от това, какво мариноваме. Нежната риба или крехкото пиле се маринова не повече от час. Пилешки гърди се мариноват около 2 часа, крехко телешко или постно свинско – от 2 до 4 часа. В зависимост от това, какво е телешкото или свинското, то може да се мариноват и в продължение на денонощие. За по-бързо мариноване на месото (риба или пиле) можем да го оставим на стайна температура. Ако обаче месото изисква повече време, за да се маринова, задължително трябва да остане в хладилник. Не забравяйте да затворите плътно съда.

След мариноването трябва да обработите месото така, както бихте го направили, без да е мариновано. Разбира се, не е желателно да се вари. Имайте предвид, че маринованото месо достига готовност значително по-бързо. Времето му за приготвяне се намалява с 1/4. Ако сте решили да мариновате месото със сладки компоненти, като мед или захар, трябва да знаете, че преди да залеете месото с маринатата, трябва да го натриете със смес от указаните сухи подправки, зеленина и сол. Не правете експерименти със сладките добавки, ако не обичате този тип смесване на сладко и солено.

Страница 12
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 7
Meri_Popins
магьосник в кухнята
Забравих, буркана по Северняшки се сържи на хладно, в мазето или в хладилник!11 Ное 2017
# 6
Meri_Popins
магьосник в кухнята
Благодаря ти, Цвети, аз също съм ползвала за свинско горчица и кетчуп, става чудно. Пробвайте, опитвайте и кажете кои подправки използвате най-често за мариноване?11 Ное 2017
# 5
CVETETO3101
магьосник в кухнята
Чудесна статия! Благодаря за труда ти, Марианка! Особено напоследък, маринатите за меса са особено актуални, предвид, че по незнайни причини купешкото месо стана доста жилаво и просто не мирише на месо при приготвянето му. Както теб, много обичам в маринатите да присъства лимонов сок, горчица и соев сос. :) Само при птичето месо при мариноването не използвам вино, а винаги бира (по съвета на шеф Манчев) - по ми е вкусно. Особено ме впечатли маринатата от Северна България. Бъди здрава и усмихната! Kiss&Hug! :)9 Сеп 2017
# 4
Meri_Popins
магьосник в кухнята
След това месото може да се приготви по много начини: както е със соса плюс бейби картофки, със зеленчуци и картофи, соса се изхвърля, запечатват се на тиган и после в тав, с гъби, със соса и препечено брашно както о соев сос и подправки се прави варен сос - грейви. Има много варианти още, оставям на вашето въображение. Само да добавя че мариноването е отдавна известно в EU USA, но при нас всичко идва по- късно. ;)23 Юли 2016
# 3
Georgi19
майстор с шприц
Много благодаря за полезната информация20 Мар 2016
# 2
Meri_Popins
магьосник в кухнята
Благодаря много че харесахте маринатите ми! Ако имате въпроси ми пишете на лични съобщения!8 Мар 2015
# 1
la.Rioja
виртуоз с тиган
... Интересно, защо няма коментари...!!? Снощи мариновах в стъклен съд/йена глас/ пилешки маншони, свински бут, телешко, св. ребра/всичко на хапки/ Червено вино, соев сос, подпрваки, кромид на ситно и т. н... Тази вечер, като се прибера от работа ще му мисля, как да го приготвя... Поздрави от Buenos Aires...!29 Авг 2014
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.