Маслено тесто - видове и приготвяне

Какво е пай? Или тарт, тартлетки или киш? Или може би Flan patissier? Нещо сладко или нещо солено?

Да, има изключително много варианти на тези блюда.

Общото, което ги обединява, а не разделя е тестото - масленото тесто.

Трудно е да се повярва, че много преди французите с техния тарт или англичаните с пая, маслено тесто се е използвало още по римско време за обвивка на различни пайове, като първоначално тестото съставено от брашно и вода е било предназначено да съхрани и подпомогне готвенето на плънката, а по-късно, обогатено с мазнини и яйце се е ползвало и за консумация.


Искате паят Ви да стане хубав? Нищо по-лесно... и по-трудно! Тестото за пай не изглежда да е трудно за приготвяне, но често резултатът е разочароващ. И тогава на помощ ни идва теорията. Естествено се тръгва от плънката, на чиято основа ще се избере и подходящото тесто. За по-просто ще говорим за тарт.

Има пет основни вида плънки:

  • Плодове или зеленчуци, термично обработени (ябълков тарт, лучен тарт - като Писаладиер)
  • Пресни плодове със или без крем (тарт с киви или ягоди)
  • Кремове и ганаш (лимонов тарт, шоколадов тарт)
  • Влажни плънки – с мляко и яйца, като флан или киш (с плодове,и зеленчуци, месо или със сирене)
  • Плодови тарти, с нарязани плодове и напълнени с крем

В някои от случаите плънката е най-добре предварително да се приготви. Например плодове и зеленчуци изискващи по-дълга термична обработка, или такива в които има повече сок, така че да не се овлажни основата по време на печене.

В случаите на пълен неуспех, направете като двете сестри Татен – обърнете тартата върху друга тавичка, с плънката отдолу и сложете да се пече пая на дъното на фурната!:)



През 18 век великият готвач Антоан Карем, доусъвършенства и класифицира видовете тесто за тарт, като неговата систематизация се ползва и до днес.

Дали ще е Shortcrust Pastry или pate a foncer става въпрос за едно и също. А именно тесто, което не набухва по време на печене и това е целта. Обикновено не съдържа набухвател, но естествено има сладкиши и соленки от маслено тесто, които съдържат набухвател.

Като цяло консистенцията на тестото се основава на съотношението брашно:мазнина. Целта е да се създаде "полумазно брашно". Мазнината може да е масло, свинска мас, или пълномаслен маргарин. Мазнината се втрива в брашното, и се създава смес, която е споена с помощта на малко количество ледена вода или допълнително друг продукт. В идеалния случай, количеството на мазнината е наполовината от тази на брашното. Често видовете мазнина могат да се смесят, като маслото е придава по богат вкус, докато свинската мас осигурява оптимална консистенция.

По принцип, трябва мазнините и брашно да са смесени добре преди да се добави течния продукт. Това гарантира, че брашените гранули са добре покрити с мазнини и е по-малко вероятно се активира глутена, което пък от своя страна води до набухване на тестото.

Същото се получава и при прекаленото месене на тестото. Активира се глутена, маслото излиза на повърхността, в следствие на което тестото е твърдо, но лепкаво и не може да се разточи.

Добавянето на захар в тестото също пречи на глутена да се активира.

Има два вида маслено тесто - солено и сладко.


Страница 12
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.