Най-необичайните шоколади

В наше време е трудно нещо да ни изненада, но тези шоколади с необичайни вкусове са в състояние да го направят. Любителите на сладкото могат да се насладят на шоколад с вкус на абсент, къри, сол и други необичайни добавки и невероятни вкусове.

Шоколадът е един от най-популярните продукти в света - през 2011 г. световните продажби на шоколадови изделия за първи път в историята са превишили 100 милиарда долара, а от 1995 г. в много страни по света на 11 юли дори празнуват Световния ден на този деликатес. Въпреки това, не толкова отдавна, Международният център за тропическо земеделие уплаши любителите на шоколада с новината, че до 2050 г. поради изменението на климата шоколадовите изделия може да се превърнат в рядкост. Но докато това стане, производителите на шоколад измислят нови комбинации от вкусове и пълнежи.

Шоколад с камилско мляко
Шоколад с камилско мляко

В ОАЕ камилското мляко е популярен продукт, там може да се хапне сладолед с такова мляко, а от есента на 2012 г. водещият производител на млечни продукти Al Ain Dairy пусна на пазара камилско мляко с шест различни вкуса. Най-голям интерес у потребителите, обаче, предизвиква шоколадът от камилско мляко, предлаган от комапанията Al Nassma. Нейни представители твърдят, че техният шоколад е по-полезен в сравнение с традиционния поради намаленото съдържание на мазнини и е подходящ дори за диабетици. Като добавки в шоколада Al Nassma се използват мед, ядки и традиционни ориенталски подправки. В момента необичайното изделие може да се закупи само директно от производителя или в хотели и летища в страната, но в компанията Al Nassma вече се мисли за излизане и на европейския пазар.

Шоколад с абсент
Шоколад с абсент

Шоколадът с алкохол не е необичаен продукт, бонбони "Пияни вишни" са ни познати от десетилетия. Въпреки това, съществуващата повече от век швейцарска компания Villars успя да изненада любителите на сладки изкушения с горчив шоколад с абсент Villars Larmes d’Absinthe. Особено острия вкус на този шоколад се проявява в момента, когато започва да се топи в устата и остава вкус на горчив пелин. Съдържанието на абсент в шоколада е само 8.5% и е малко вероятно да се усети някакво опияняване. Между другото шоколадова къща Villars произвежда няколко вида алкохолни шоколади, между които такива с дюлева, крушова и сливова ракия и с коняк.


Шоколад с (вкус на) черен трюфел
Шоколад с (вкус на) черен трюфел

Черните трюфели са рядък и скъп продукт, но шоколад с трюфели е още по-голяма рядкост. При това под трюфели се разбират не известните бонбони, а ценните гъби, чиято цена надхвърля 2000 долара за килограм. Необичайното производство са разработили двама братя - Рик и Майкъл Маст, чиято марка шоколад носи името Mast Brothers. Тяхната фабрика е една от малкото в САЩ, където всичко се прави ръчно, включително обработката на какаовите зърна и опаковачните продукти. Рик и Майкъл произвеждат шоколади с различни необичайни вкусове и Mast Brothers Chocolate Black Truffle в най-голяма степен отговаря на това определение. Към 74-те процента какао и скъпите трюфели се добавя и щипка морска сол за подсилване на аромата на трюфелите, който се разкрива с разтапянето на шоколада в устата.

Шоколад с кокос и къри
Шоколад с кокос и къри

Днес никой не се изненадва на шоколад с люти чушки, но шоколадът с индийско къри за много хора е новост. Изделието с необичаен парлив вкус е дело на американската компания Theo Chocolate. Според водещата шоколатиерска фирма Deauville комбинирането на различни вкусове и аромати не познава граници. Като резултат, марката Тheo Chocolate активно събира престижни награди за различни вкусови съчетания като "Смокиня, копър и бадем" и "Лайм и кориандър". Не прави изключение и млечният шоколад с препечен кокос и пикантно къри. Вкусът на необичайните блокчета е много екзотичен и най-подобаващо би бил оценен от любителите на индийската кухня. Трайността на шоколадите на Theo е сравнително малка, но предимството им е, че се изработват изцяло от екологично чисти продукти.

Шоколад с цветни венчелистчета
Шоколад с цветни венчелистчета

За съществуването на шоколади с ядки и стафиди, които се продават във всеки супермаркет, знае всяко дете. Но шоколади с добавени цветни вечелистчета не се срещат често. От няколко години такива шоколади с листенца от роза, жасмин, лавандула, теменужка произвежда френската компания Bovetti. Малката фабрика е основана през 1994 г. в подножието на френските Алпи от Валтер Бовети, който напуска родния Пиемонт, за да реализира мечтата си за създаване на нова марка шоколад. Днес компанията произвежда около 150 вида шоколад, като специално място заемат шоколадите с всякакви добавки. Венчелистчетата - сушени или захаросани - са в състава на млечния, горчивия и дори на белия шоколад. Вкусът им е едва доловим, но излъчват приятен аромат.


Страница 12
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.