Начини за втасване на тесто с мая

За да станат пухкави и вкусни тестените изделия с мая тестото има нужда от втасване - през това време микроорганизмите в маята превръщат захарите във въглероден диоксид - газ, който набухва тестото.

Втасал хляб

В повечето случаи когато готвим втасваме тестото веднъж, след което го оформяме и втасваме още веднъж. За да е най-бързо и оптимално втасването най-важното е тестото да е на топло. Важно е също така и температурата да не е твърде висока - при 55-60С маята умира, процеса спира и втасването е неуспешно.

Тестото може да втаса и в хладилник, но при тази ниска температура е необходимо повече време, затова и при втасване в хладилник тестото обикновено се оставя за цял нощ да престои. Някои тестени изделия изискват по-специфичен режим на втасване, така че винаги четете внимателно рецептата, която приготвяте.

В зависимост от температурата, количеството мая в тестото и останалите продукти втасването ще протече за различно време. Лесно се познава готовото втасало тесто - то трябва да е увеличило обема си двойно. Не оставяйте твърде дълго без надзор тестото на топло защото рискувате да превтаса - набухва още повече, по повърхността се появяват балончета и започва да мирише силно. Хлябът приготвен от превтасало тесто не е опасен, но е с по-лошо качество - кисел, не така пухкав и с по-тъмен цвят.

Ето и няколко различни начини да се постигне втасването на тестото. Ще започнем с първото втасване - когато тестото е омесено.

Стандартен метод
Втасване на тесто

Тестото се слага в купа, леко набрашнена и се оставя на топло докато тестото увеличи двойно обема си. Скоростта на втасване зависи от температурата - колкото по-топло е, толкова по-бърз е процеса.

Добре купата да се покрие с кърпа - за да не изсъхва тестото, а и да е защитено от насекоми. За по-бързо и успешно втасване намокрете кърпата и я изстискайте - влагата помага на маята да се развива.

Този начин е най-разпространен и обикновено безотказен, но за съжаление има своите слаби страни - ако температурата у дома ви е по-ниска, като например 20-22С, може да се наложи да чакате с часове или ако ви трябва по-бързо втасване няма как да го контролирате.

Във фурна
Втасване на тесто

При този начин на втасване фурната се загрява до 50С за няколко минути, след което се изключва и в нея се слага тестото. Преди да сложите тестото проверете дали фурната не се е загряла твърде много - пъхнете си ръката вътре и ако е много горещо я оставете да се охлади за малко преди да сложите тестото (високата температура ще убие маята).

Втасване на тесто

Може да намерите съвети да оставите фурната включена на ниска температура при втасването, но по-добре не го правете. Фурните са направени за печене на по-високи температури и трудно поддържат ниски - най-честия резултат от втасване на включена фурна е топло тесто, което не втасва, просто защото маята е опечена.

Недостатък на този процес, е че фурната изстива и може да се наложи няколко пъти да включвате и изключвате фурната за да поддържате топлината.

Тук е особено важно купата да е покрита с влажна кърпа - за да не изсъхне тестото.

Върху тенджера или в тава
Втасване на тесто

Две вариации на един и същи метод, идеята тук е купата с тестото да се сложи в или върху съд с топла вода, който да поддържа температурата. Когато се използва тава - тя се пълни до половината с гореща вода и купата с тестото се слага вътре - ако водата изстине, се подменя. Другият вариант е, купата да се сложи върху тенджера (по-малка от самата купа) с гореща вода - отново същия принцип, но този е по-добър защото тенджерата се "затваря" плътно от купата и така водата изстива по-бавно. Тенджерата може да се сложи и на много слаб котлон, който да поддържа температурата - все пак внимавайте и проверявайте да не се загрее твърде много, иначе ще опечете тестото на водна баня.

В тенджера
Втасване на тесто

При този метод тестото се слага в леко намазнен (1-2 с.л. олио са напълно достатъчни за повечето случаи) чист найлонов плик. След това плика се слага в тенджера пълна с топла вода - не е нужно да е вряла, а само топла. Върха от плика остава отвън - за да е сигурно, че няма да влезе вода при тестото и в тенджерата се оставя достатъчно свободно място в плика за да има къде да се увеличава тестото. Захлупва се с капак и се оставя за 40-50 минути да втаса. Добре е тенджерата да е с по-дебели стени и дъно, но всяка тенджера с капак може да се използва.

В хладилник
Втасване на тесто

Ако тестото ви трябва за сутринта може да го втасате в хладилник. Слагате го в леко намазнен чист найлонов плик и оставяте за през нощта в хладилника. Сутринта оформяте и втасвате отново (ако е необходимо).

Страница 12
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.