Различни начини за украсяване на Великденски яйца
Украса на яйца

Потапянето на сварени яйца в подходяща боя е само един от начините за украсяване. Ето и още няколко идеи, които ще помогнат на въображението ви да се развихри и да зарадвате малки и големи с по-необичайно украсени яйца.

  • Нарязваме на парчета стари памучни дантели, в които увиваме яйцата - потапяме в чаша с оцет, изваждаме и боядисваме с четка, топната в боя. След това развиваме и оставяме върху памучен плат да изсъхнат.
  • Приготвяме листенца от магданоз, изправяме ги и ги прилепваме плътно до горещото яйце, което обвиваме в дамски чорап. Пускаме в боята, след като ги извадим, махаме листенцата от магданоз.
  • Наливаме в боите по 1 ч.л. олио и разбъркваме леко. Топим яйцата последователно в няколко бои. Особено красиви са комбинациите от жълто и червено, жълто и синьо, оранжево и зелено.
  • С восъчна свещичка рисуваме или изписваме букви или знаци по яйцето, след което ги топим в боята. На мястото на восъка се получава картинка или надпис, за кого е предназначено.
  • Оцветяваме яйцето бледожълто. С клечка за зъби слагаме капка от друга боя (не много разредена) върху яйцето и я раздухваме с уста, за да се разпръсне на различни страни. Раздухваме последователно и други цветове на капки.
  • Върху разстлано парче памук капваме по малко от различните цветове бои и завиваме с него яйцето, така че да прилепне плътно. След няколко минути махаме памука - получават се непредвидени и неповторими украски.
  • Обвиваме яйцето с памучна лента по диагонал на желаните места и потапяме в боята. Оцветява се мястото без лента.
  • Върху разстлано парче памук слагаме ивици или точки от боята. Увиваме добре яйцето с памука, после в хартия, която завиваме като бонбон. Така завитото яйце държим 10 минути и развиваме хартията и памука.
  • Приготвяме рядък желатинов разтвор - 25 г желатин, предварително накиснат в студена вода, се разтваря на водна баня в 3 ч.ч. вода. Сварените и охладени яйца потапяме за момент в също охладения желатинов разтвор, така че да се получи лека обвивка върху тях и да не проникват боите през черупката. На отделни хартийки слагаме по малко от всички цветове бои на прах. Потапяме пръстите на ръцете си в различен, цвят боя и "опипваме" яйцето. Боите взаимно проникват, преливат една в друга и се получават красиви пъстри яйца.
  • От домашно фолио изрязваме различни фигурки - цветя, животни, звездички, снежинки и пр. Прилепваме ги към яйцето и завързваме с част от дамски чорап. Така ги пускаме в боята за 10 мин, изваждаме, отцеждаме и внимателно отстраняваме фолиото.
  • Топнете четирите си пръста (без палеца) в четири цвята боя и прекарайте линии през свареното яйце. Боите се смесват в чудни комбинации на цветовете.
  • Направете гъст разтвор на желатин и вода. Докато е още топъл, потапяме свареното и изстинало яйце и веднага го наръсвате с един или няколко цвята боя на прах. След като изсъхне ще видите, че пролетната картина е чудна.
  • След като боядисате яйцата по обичайния начин (за предпочитане в случая в по-тъмни тонове), накиснете обикновена четка в сока на изцеден лимон или оцет и нарисувайте върху яйцето каквото ви хрумне. В съприкосновението с лимона или оцета, боята изчезва и рисунката остава отпечатана върху него.
  • От цветна хартия можете да изрежете лентичка с тази () форма, след което на широката част можете да нарисувате или залепите нещо, лентичката се прегъва на "пръстенче" в което се слага боядисано яйце.
  • В последните години в България се продават различни лепенки, допълнения към боите, които придават на яйцата "кристален" ефект - възползвайте се - заслужава си.
  • Ако искате украинските "писанки", които представляват изрисувани по много интересен начин яйца - посетете www.learnpysanky.com.

Автор:
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.