Ризи и бизи (Risi e Bisi)

Жителите на крайбрежните региони имат определена слабост към зеленчуците. Обяснимо е с това, че по време на дългите си плавания по море, мъжете били принудени да се хранят със суха и консервирана храна и при завръщането си в къщи, били луди по пресни зеленчуци.


В средновековието обаче, а и по-късно, лекарите твърдели, че пресни зеленчуци били причината за редица болести и за "лошия вятър" - донасящ епидемиите. Може би поради тази причина в тези региони има безбройни рецепти с варени зеленчуци. Една от тях е Ризи и Бизи - ориз с грах, ризото по венециански (Risotto Veneto). В република Венеция празничната трапеза в чест на Св. Марко била откривана винаги с Ризи и Бизи (денят е на 25 април). Ако по това време все още не е имало пресен грах, то той бивал набавян от по-далеч, понякога дори от Генуа. Макар че венецианците и генуезците били по море върли врагове, на сушата се спогаждали и се наслаждавали заедно на Ризи и Бизи.

Оризът така или иначе е много разпространен в италианската кухня, като някои записки са много стари - дори в една ботаническа книга от 16-ти век се споменава, че оризът е годен за много ястия, като засища глада и помага на бедните да пестят хляба.


Автор:
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.