Страница 1 от 3

Конкурс "Азиатско вдъхновение"

Публикувано: чет юли 01, 2010 11:54 am
от vg
По случай предстоящия рожден ден на Веселият Готвач ви каним да участвате в новия конкурс - "Азиатско вдъхновение" :chef:

Този конкурс ще протече по следният начин - между 1 Юли и 5 Август имате възможност да подавате вашите заявки за участие в тази тема. След това ние, екипът на Веселият Готвач, ще изберем част от снимките и вие ще определите чрез гласуване победителят.

Участието става със собствена снимка, рецепта (за рецептата няма изисквания за уникалност или авторство) и кратък коментар, като снимката отразява резултата от изпълнението на рецептата. Рецептата трябва да е от Азиатска кухня или вдъхновена от нея.

Накратко, сгответе нещо екзотично, снимайте го и разкажете вашите впечатления.

Правила на конкурса

1. Валидно заявка за участие се приема ако е мнение в тази тема, съдържащо снимка, рецепта и коментар отговарящи на другите условия.
2. Снимката трябва да включва храната приготвена според свързаната рецепта.
3. Снимката трябва да е авторска (да сте я направили вие) и да бъде качена в Галерията на сайта.
4. Рецептата не е задължително да е авторска, но ако копирана от другаде трябва да се посочи източник.
5. Всеки потребител има право на неограничен брой участия.

Участието в конкурса става като пуснете отговор към тази тема. Мнението трябва да съдържа линк към снимката (виж как), рецепта (с линк или текст) и коментар.

Наградата

Изображение
Комплект за суши
20 листа водорасли нори за суши
750 г ориз за суши
150 мл соев сос
нудълс с вкус на пиле по сечуански
10 комплекта луксозни бамбукови пръчици за хранене

Ще бъде изпратена по пощата, след края на конкурса - независимо дали в България или в чужбина.

Публикувано: пон юли 05, 2010 10:39 am
от ani777y
ПИЛЕ С ЗЕЛЕНЧУЦИ ПО АЗИАТСКИ
Изображение
300г пилешки гърди
2 с.л. светъл соев сос
2 ч.л. нишесте
2 ч.л. захар
морков
1 глава лук
6 с.л. зехтин
2 с.л. бяло вино
300г сварен грах
300г царевица
300г гъби
1 ч.ч. зеленчуков бульон
2 ч.л. нишесте
пилешкото се нарязва на кубчета и се маринова в соевия сос с 2 ч.л. нишесте и захарта за 30 мин.Запържваме лука и маринованото месо с зехтина до златисто.Добавяме виното,граха,гъбите,царевицата и задушаваме.Накрая добавяме бульона смесен с 2 ч.л. нишесте и варим докато се сгъсти (около 5 мин)

СТАВА невероятно вкусно,полезно е и е чудесно за лятото.пилешкото става изключително крехко.Няма водорасли и сурови меса тъй като е направена по "български вкус" .рецептата е взаимствана от друга но е авторска,тъй като взаинствах за приготвянето на пилешкото а граха царевицата и гъбите бяха прибавени поради своята наличност в хладилника и това че много ги обичаме.
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20182

Зеленчукови пролетни ролца

Публикувано: ср юли 07, 2010 11:35 pm
от elito789
Изображение Необходими продукти : кори за баница ; 1-2 глави лук ; 1 голям морков ; 1-2 чушки ; 1 малка тиквичка ; 5-6 гъби "пачи крак" или други,може и пилешко филе ; соев сос ; сусамово олио , може и слънчогледово ; 1-2 жълтъка за намазване. Начин на приготвяне : Корите се разтилат и се режат на триъгълници.Задушават се ситно нарязаните лук,чушки и морков,настърганата на едро ренде тиквичка и най-накрая се добавят гъбите (или пилeшкото).След като са готови се заливат със соев сос,объркват се и ако е необходимо се посоляват.С получената плънка се намазват корите,завиват се,като се подвиват крайчетата за да не изтича сместа,намазват се с разбития жълтък и се пържат до златисто в загрятото сусамено олио.Рецептата взех от приятелка,също е побългарена :P Надявам се да ви хареса,добър апетит :thumup:

Суши

Публикувано: чет юли 15, 2010 3:01 pm
от eli.mitachi
Азиатската кухня е коренно различна от европейската.Според добрия японски готвач естественият вкус на продуктите не трябва да се губи, а да се подчертае.Споделям с вас една рецепта за суши,която горе-долу се приема от неконсумиращите подобен тип ястия :)Рецептата може да видите тук:
http://www.receptite.com/recepta.php?r=15320
както и няколко снимки: ИзображениеИзображение[/img]
Изображение

Публикувано: съб юли 17, 2010 9:18 pm
от vg
Много интересни предложения, може би някои хора чакат да наближи крайния срок :)

Участията на elito789 и eli.mitachi са валидни, но това от ani777y трябва да се коригира. Моля, добави снимката в Галерията на сайта (към рецепта или в подходящ албум - Ястия без рецепта например) и редактирай мнението си, да съдържа връзка към снимката.

Публикувано: нед юли 18, 2010 8:35 pm
от ani777y
качих я .дано не бъде изтрита отново :)

"Угасено" пилешко филе в лют сладко кисел сос

Публикувано: пет юли 23, 2010 8:45 am
от ma_rri_na
"Угасено" пилешко филе в лют сладко кисел сосИзображение

Необходими продукти:
1 кг. нарязано на хапки пилешко филе
1 глава ситно нарязан лук
2 с.л. соев сос
2.5 см. парче джинджифил , нарязан наситно
1 бр. печена червена пиперка нарязана на ситно
3 с.л лют сусамов сос
3 с.л чили сос за seafood
1/2 ч.л маринована лимонова трева
3 склидки чесън - счукан
1 с.л кафява захар или 1 ч.ч сок от компот от ананас
5-6 с.л. олио
2 с.л пшенично нишесте
2 с.л оризов оцет
200 гр. заквасена сметана по желание
сол
Мариновайте пилето в соевия сос, лим.трева,сусамовия и чили соса .
В горещо олио запържете склидките чесън, джинджифила, лука и червената чушка. Добавете пилето и запържете за около 10-15 минути. Смесете нишестето с вода и добавете заедно с кафявата захар и оцета към пилето. Разбъркайте. Посолете и оставете да се сгъсти. Ако е много люто по желание " угасете" със заквасената сметана.

Сладко и кисело е комбинация незаличимо свързана с китайската кухня.Според източници тази идея произлиза от Кантон.Кантонската дума за кисело значи и внуци. На китайската Нова година това е едно от задължителните ястия които се сервират с пожелания в семейството през следващата година да има много внуци.
"Сладкото" в соса идва от захарта . Що се отнася до киселото - то се постига чрез добавяне на Shao Hsing - оризово вино или оцет /направен от лепкав ориз,просо,специална мая и местни минерални води/.
За да придобие соса цвят , се слага кетчуп.
Можете сами да направите баланса в сладко киселия сос.
Искам само да ви кажа , че можете да използвате и купен китайски сладко кисел сос.
Стандартното Ku Lau Jou е със свинско, но можете да подправите със сладко кисел сос и други изпържени меса - пилешко и телешко, а скаридите с този сос са невероятно вкусни, поднесени със спагети или ориз.
За моя "балкански" / грешка, европейски/ :lol: вкус лютото ми дойде в повече, така че сложих една кофичка сметана, за да "угася" пилето.

Печени зеленчуци с китайски вкус

Публикувано: пон юли 26, 2010 10:03 pm
от magi71
Включвам се и аз с една рецепта за гарнитура.

Печени зеленчуци с китайски вкус

Изображение

* 1 бр. тиквичка
* 1 бр. морков
* 1 глава лук
* 1 бр. зелена чушка
* сол, млян черен пипер
* 2-3 с.л. соев сос (Уни сос)
* 2-3 с.л. зехтин

Тиквичката, моркова и чушката се измиват и нарязват на ивички, а лука - на полумесеци.
Смесват се и се овкусяват със солта, пипера, соевия сос и зехтина.
Объркват се добре и се изсипват в тавичка, пекат се на 180С за около час.
Изображение
Изображение
Може да се използват като гарнитура, или салата - сервирани върху листа зелена салата, с паста или спагети.
Изображение

Публикувано: пон юли 26, 2010 10:18 pm
от magi71
И още една рецепта за основно ястие, която ми я даде една приятелка:

Месо със зеленчуков микс Гуан Дон

Изображение

* 500 г месо - пилешко, свинско или телешко
* 400 г замразен китайски зеленчуков микс
* соев сос
* 60-70 г оризово фиде

Месото се сварява, обезкостява и нарязва на парчета. Прехвърля се в уок тиган (или в по-дълбок тиган), добавя се китайския микс (може и друг по избор), и се налива 1 чаша бульон от свареното месо. Когато се задушат зеленчуците се добавя соев сос. Оризовото фиде се се залива за 4-5 минути с гореща вода или бульон, след това се прецежда и изсушава и се пържи (може и без пържене) и се добавя в тигана.

Пържен сладолед

Публикувано: ср юли 28, 2010 10:45 pm
от elito789
Изображение Ето и рецептата : Пържен сладолед Не ми се получиха точно като в китайски ресторант,но са наистина вкусен и ефектен десерт :D Използвах бишкоти вместо обикновени бисквити .