ДИМ СУМ - китайски кнедли / пелмени/
Публикувано: чет юли 29, 2010 2:53 am
ДИМ СУМ - китайски кнедли / пелмени/ - тип Har Gow
Това са варени на пара полупрозрачни кнедли с плънка
Продукти:
- за тестото :
- 1 ч.ч брашно
- 2 с.л пшенично нишесте
- шипка сол
- 2/3 ч.ч вряла вода
- 1 с.л свинска мас или чисто масло
- за плънката :
- 500 гр. свинско месо - смляно на кайма
- 4 - 5 стръка зелен лук нарязан наситно
- 1 с.л соев сос
- 2 с.л сос от стриди
- 1 с.л сусамов сос
- 2 с.л оризово вино или бяло вино
- 1 ч.л джинджифил на прах
- 1 ч.л смлян бял пипер
- 1 с.л сух чесън или пресен нарязан наситно
- 1 пакетче суха супа от диви гъби или 2 с.л пшенично нишесте +
сол на вкус
Приготвяне :
- на плънката :
смесете каймата с подправките и измесете . Оставете в
хладилник за 2-3 часа
- на тестото :
поставете сухите съставки в купа и хубаво смесете за около
2 минути. Залейте с вряла вода сухата смес и разбъркайте с вилица докато получите парено тесто. Бързо прибавете маслото и измесете до получаване на гладка консистенция. Оставете тестото да си "почине" за 20 - на минути.
Вземете с чаена лъжичка част от тестото, направете го на топка, която леко смачкате между дланите си. Поставете върху дъска, намазана с мазнина и разточете кръг. Поставете 1 ч.л от пълнежа в средата на тестото и завийте като торбичка, като запечатате ръбовете.
Варете на пара около 15 минути.
Сервирайте със соев сос с чесън и оризов оцет , сладко кисел сос, сметана с чесън и див лук нарязан наситно, балсамов винегрет с балсамико, зехтин и сух чесън.
ДИМ СУМ буквално означава "късчета от сърцето". Това са различни малки тестени хапки с пълнеж - пелмени, тестени кифлички, пролетни ролца, тестени топчета с пълнеж и оваляни в сусам и т.н , които са задушени на пара, сварени или пържени. Дим Сум често се сервират като закуска или обяд в китайските ресторанти, където вместо поръчка може да избирате широк асортимент от различни дим сум.
За варени или пържени Дим Сум тестото се прави само от вода, брашно и сол.За направа на Дим Сум много често се продават готови листа - wonton / нещо като нашите кори за баница, но малко по дебели/.
Пълнежа за Дим Сум е много разнообразен и с различни съставки - свинско, пилешко, скариди, телешко , различни зеленчуци - докъдето стигне фантазията на китайците и стига да е вкусно .
Начина на приготвяне може да видите :
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20395
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20396
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20397
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20398
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20399
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20400
А резултата е :
Това са варени на пара полупрозрачни кнедли с плънка
Продукти:
- за тестото :
- 1 ч.ч брашно
- 2 с.л пшенично нишесте
- шипка сол
- 2/3 ч.ч вряла вода
- 1 с.л свинска мас или чисто масло
- за плънката :
- 500 гр. свинско месо - смляно на кайма
- 4 - 5 стръка зелен лук нарязан наситно
- 1 с.л соев сос
- 2 с.л сос от стриди
- 1 с.л сусамов сос
- 2 с.л оризово вино или бяло вино
- 1 ч.л джинджифил на прах
- 1 ч.л смлян бял пипер
- 1 с.л сух чесън или пресен нарязан наситно
- 1 пакетче суха супа от диви гъби или 2 с.л пшенично нишесте +
сол на вкус
Приготвяне :
- на плънката :
смесете каймата с подправките и измесете . Оставете в
хладилник за 2-3 часа
- на тестото :
поставете сухите съставки в купа и хубаво смесете за около
2 минути. Залейте с вряла вода сухата смес и разбъркайте с вилица докато получите парено тесто. Бързо прибавете маслото и измесете до получаване на гладка консистенция. Оставете тестото да си "почине" за 20 - на минути.
Вземете с чаена лъжичка част от тестото, направете го на топка, която леко смачкате между дланите си. Поставете върху дъска, намазана с мазнина и разточете кръг. Поставете 1 ч.л от пълнежа в средата на тестото и завийте като торбичка, като запечатате ръбовете.
Варете на пара около 15 минути.
Сервирайте със соев сос с чесън и оризов оцет , сладко кисел сос, сметана с чесън и див лук нарязан наситно, балсамов винегрет с балсамико, зехтин и сух чесън.
ДИМ СУМ буквално означава "късчета от сърцето". Това са различни малки тестени хапки с пълнеж - пелмени, тестени кифлички, пролетни ролца, тестени топчета с пълнеж и оваляни в сусам и т.н , които са задушени на пара, сварени или пържени. Дим Сум често се сервират като закуска или обяд в китайските ресторанти, където вместо поръчка може да избирате широк асортимент от различни дим сум.
За варени или пържени Дим Сум тестото се прави само от вода, брашно и сол.За направа на Дим Сум много често се продават готови листа - wonton / нещо като нашите кори за баница, но малко по дебели/.
Пълнежа за Дим Сум е много разнообразен и с различни съставки - свинско, пилешко, скариди, телешко , различни зеленчуци - докъдето стигне фантазията на китайците и стига да е вкусно .
Начина на приготвяне може да видите :
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20395
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20396
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20397
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20398
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20399
http://www.receptite.com/snimki.php?alb ... hoto=20400
А резултата е :