Публикувано: ср ное 26, 2008 5:31 pm
Салата :
Фалшива кашкавалена салата :
Картофите и яйцата се сваряват и настъргват по отделно
Задушава се 1 лук и 1 чушка с 1-2 с.л зехтин , слага се изцедения боб от от консервата, добавя се 1-2 с.л лютеница, чубрица, мента и се пасира.
300 гр. кашкавал се настъргва.
Разбърквате майонезата с 1 ч.ч кисело мляко, добавяш черен пипер и горчица – ако влиза в подправките.
В правоъгълна тавичка или форма за кекс редиш :
½ от картофите, яйцата , заливаш с 1/3 от майонезения сос.
Пасирания боб , 1/3 от майонезения сос.
Останалите ½ от картофите, заливаш с майонезения сос и поръсваш с настъргания кашкавал. Може да се декорира с зелени подправки. Сервира се нарязано на правоъгълници .
Основно – пилешко роле:
Обезкостява се пилето – като обезкостеното месо представлява голяма пилешка пържола с кожата. И тъй като имате цял ден на разположение, можете да си позволите този лукс.
Наръсвате пържолата с сол, черен пипер, 1/2 ч.л суха мащерка, червен пипер, горчица.
С 3 яйца , 200 гр. прясно мляко, 2 с.л. брашно , сол, черен пипер правите голям омлет и поръсвате с магданоз.
Върху пилешката пържола слагате омлета, върху него нареждате бейби кремвиршите и топено сирене - около 200 гр. Завивате на руло и опасвате рулото с конец. Намазвате рулото с чисто масло , поръсвате с препечените трохи от хляба , ако нямате галета - т.е не влиза в подправките и печете върху решетка с малко вода , като заливате от рулото от време на време със соса, докато придобие златиста коричка. Изваждате рулото, завивате го във фолио и го оставяте на топло.
Сос за пилето :
В соса от рулото , слагате 100 гр. масло и задушавате 1 пиперка и лук нарязани на жулиени. Добавяте 1/3 от ананаса , нарязан на парченца. Добавяте 1 сл.брашно и заливате с 1 ч.ч. бульон . Оставяте соса да се свари и сгъсти, преди да го свалите от огъня , слагате 3 с.л лютеница. Оставяте да се сгъсти още малко, тъй като в лютеницата има нишесте. Подправяте със сол, захар и балсамов оцет на вкус.
За поднасяне – нарязвате на филийки рулото и го заливате със соса.
Солено хлебче с подправки : / може да го направите и в машина за хляб/
Разбивате 1 яйце, 1/2 к.ч олио, 1 ч.ч кисело мляко , сол и хлебна сода с лимонена киселина, угасени в чашата кисело мляко и 2 ½ ч.ч брашно. Добавяте нарязяните на ситно колбаси и 250 гр. кашкавал, зелени подправки : магданоз, копър, мащерка,риган, чубрица и разбърквате.( Ако го правите в машина за хляб допълнителния пълнеж , го слагате , след като чуете сигнал за допълнително добавяне на продукти).
Печете в форма за кекс . Като извадите хлебчето, за да придобие лъскава торичка, поръсвате с вода и го завивате с кърпа.
Десерт :
Целувчени тортички
Разбивате 4 белтъка с 2 ч.ч пудра,докато стане твърда смес. Добавяте счуканите и леко запечени орехи и 1 ванилия. Върху готварска хартия правите 10-на питки с големината на кафяна чинийка и печете на слаба фурна 2-3 часа.
За крема : Разбивате 200гр. чисто масло с 200 гр пудра захар на пяна. На водна баня разбивате 4 жълтъка с 100 грама пудра захар , докато сместа побелее и се сгъсти.Сваляте от огъня и леко прибавяте маслената смес, като внимавате да не се пресече. Запичате изчистените от семките ябълки със канела . Обелвате кората и пасирате. Прибавяте към изтиналия маслен крем за по-голяма пухкавост. Ако Ви е останал ананас – го нарязвате на кубчета и прибавяте към крема . Правите малки целувчени тортички от целувчените платки и крема. Самата рецепта изисква много време, но какво ще правите цял ден ? :lol:
Фалшива кашкавалена салата :
Картофите и яйцата се сваряват и настъргват по отделно
Задушава се 1 лук и 1 чушка с 1-2 с.л зехтин , слага се изцедения боб от от консервата, добавя се 1-2 с.л лютеница, чубрица, мента и се пасира.
300 гр. кашкавал се настъргва.
Разбърквате майонезата с 1 ч.ч кисело мляко, добавяш черен пипер и горчица – ако влиза в подправките.
В правоъгълна тавичка или форма за кекс редиш :
½ от картофите, яйцата , заливаш с 1/3 от майонезения сос.
Пасирания боб , 1/3 от майонезения сос.
Останалите ½ от картофите, заливаш с майонезения сос и поръсваш с настъргания кашкавал. Може да се декорира с зелени подправки. Сервира се нарязано на правоъгълници .
Основно – пилешко роле:
Обезкостява се пилето – като обезкостеното месо представлява голяма пилешка пържола с кожата. И тъй като имате цял ден на разположение, можете да си позволите този лукс.
Наръсвате пържолата с сол, черен пипер, 1/2 ч.л суха мащерка, червен пипер, горчица.
С 3 яйца , 200 гр. прясно мляко, 2 с.л. брашно , сол, черен пипер правите голям омлет и поръсвате с магданоз.
Върху пилешката пържола слагате омлета, върху него нареждате бейби кремвиршите и топено сирене - около 200 гр. Завивате на руло и опасвате рулото с конец. Намазвате рулото с чисто масло , поръсвате с препечените трохи от хляба , ако нямате галета - т.е не влиза в подправките и печете върху решетка с малко вода , като заливате от рулото от време на време със соса, докато придобие златиста коричка. Изваждате рулото, завивате го във фолио и го оставяте на топло.
Сос за пилето :
В соса от рулото , слагате 100 гр. масло и задушавате 1 пиперка и лук нарязани на жулиени. Добавяте 1/3 от ананаса , нарязан на парченца. Добавяте 1 сл.брашно и заливате с 1 ч.ч. бульон . Оставяте соса да се свари и сгъсти, преди да го свалите от огъня , слагате 3 с.л лютеница. Оставяте да се сгъсти още малко, тъй като в лютеницата има нишесте. Подправяте със сол, захар и балсамов оцет на вкус.
За поднасяне – нарязвате на филийки рулото и го заливате със соса.
Солено хлебче с подправки : / може да го направите и в машина за хляб/
Разбивате 1 яйце, 1/2 к.ч олио, 1 ч.ч кисело мляко , сол и хлебна сода с лимонена киселина, угасени в чашата кисело мляко и 2 ½ ч.ч брашно. Добавяте нарязяните на ситно колбаси и 250 гр. кашкавал, зелени подправки : магданоз, копър, мащерка,риган, чубрица и разбърквате.( Ако го правите в машина за хляб допълнителния пълнеж , го слагате , след като чуете сигнал за допълнително добавяне на продукти).
Печете в форма за кекс . Като извадите хлебчето, за да придобие лъскава торичка, поръсвате с вода и го завивате с кърпа.
Десерт :
Целувчени тортички
Разбивате 4 белтъка с 2 ч.ч пудра,докато стане твърда смес. Добавяте счуканите и леко запечени орехи и 1 ванилия. Върху готварска хартия правите 10-на питки с големината на кафяна чинийка и печете на слаба фурна 2-3 часа.
За крема : Разбивате 200гр. чисто масло с 200 гр пудра захар на пяна. На водна баня разбивате 4 жълтъка с 100 грама пудра захар , докато сместа побелее и се сгъсти.Сваляте от огъня и леко прибавяте маслената смес, като внимавате да не се пресече. Запичате изчистените от семките ябълки със канела . Обелвате кората и пасирате. Прибавяте към изтиналия маслен крем за по-голяма пухкавост. Ако Ви е останал ананас – го нарязвате на кубчета и прибавяте към крема . Правите малки целувчени тортички от целувчените платки и крема. Самата рецепта изисква много време, но какво ще правите цял ден ? :lol: