Re: Рецепта за неронлив блат за торта
Публикувано: нед яну 29, 2012 5:51 am
Ето какво съветва авторката:
1. Използвайте чисто безсолно масло. Маргарин и други растителни мазнини имат високо съдържание на вода.
2. Маслото и яйцата да са със стайна температура.
3. Ако печете кейка във фурна с вентилатор, то намалете температурата с 20 градуса С - 140 градуса С, и поставете купичка с вода на скарата. Моята фурна (казва авторката) има тави за печене, които се плъзгат директо на скарите, така че аз поставям една такава тава, върху която слагам формата с кейковата смес, отгоре поставям друга такава тава като оставям достатъчно място за кейковата форма + още над 7 см разстояние. Ако нямате такива тави към фурната, просто използвайте хартия за печене, която поставете върху скарата под кейка и върху скарата над него.
4. Разбийте маслото и захарта до побеляване - около 5-10 мин.
5. Покрийте формата с хартия за печене, а отвън я обвийте с вестник, аз ползвам доста - най-малко 5 страници, като обвивам и дъното, и стените на формата почти до горе. Това се прави, за да се пече по-равномерно (да не изгори в краищата, а средата да остане недоизпечена). Рали, ти знаеш и друг метод - този с мокра кърпа.
6. След като добавя яйцата едно по едно (като добавям и по лъжица брашно към всяко, за да избегна пресичане), добавям и аромат (рецептата изисква настъргана кора от 2 лимона), аз много обичам аромат на лимон и добавям кората на 4 лимона и сок от половин лимон като се добавя и лъжица брашно, за да се избегне пресичане. В тази фаза може да добавите глицерин. Нуждаете се от 1/4 чаена лъжица на яйце. Това помага на кейка да стои влажен.
7. Поставяйте с лъжица сместа във формата за печене, като я разпределите по краищата, а в средата оставете дупка (да изглежда като донат). Рали, тук не го разбрах много добре. Но смисълът е да се изгребе малко от средата, така че да се вижда дъното на формата.
8. Поставете във фурната и печете 1 1/2, след което проверете с клечка в средата дали е изпечен. Ако не лепне по клечката, значи е готов. Ако лепне, печете още, докато спре да лепне при изпробване с клечка. Моят кейк винаги отнема повече време за печене (2 - 2 1/4 часа), заради вестника, с който обвивам формата. Проверявайте всеки 10 минути.
9. Оставете кейка да поизстине във формата, след което преместете върху решетка за охлаждане.
Рали, не съм я изпробвала тази рецепта. Ако я правиш, ще се радвам да споделиш резултата. Успех!!!
1. Използвайте чисто безсолно масло. Маргарин и други растителни мазнини имат високо съдържание на вода.
2. Маслото и яйцата да са със стайна температура.
3. Ако печете кейка във фурна с вентилатор, то намалете температурата с 20 градуса С - 140 градуса С, и поставете купичка с вода на скарата. Моята фурна (казва авторката) има тави за печене, които се плъзгат директо на скарите, така че аз поставям една такава тава, върху която слагам формата с кейковата смес, отгоре поставям друга такава тава като оставям достатъчно място за кейковата форма + още над 7 см разстояние. Ако нямате такива тави към фурната, просто използвайте хартия за печене, която поставете върху скарата под кейка и върху скарата над него.
4. Разбийте маслото и захарта до побеляване - около 5-10 мин.
5. Покрийте формата с хартия за печене, а отвън я обвийте с вестник, аз ползвам доста - най-малко 5 страници, като обвивам и дъното, и стените на формата почти до горе. Това се прави, за да се пече по-равномерно (да не изгори в краищата, а средата да остане недоизпечена). Рали, ти знаеш и друг метод - този с мокра кърпа.
6. След като добавя яйцата едно по едно (като добавям и по лъжица брашно към всяко, за да избегна пресичане), добавям и аромат (рецептата изисква настъргана кора от 2 лимона), аз много обичам аромат на лимон и добавям кората на 4 лимона и сок от половин лимон като се добавя и лъжица брашно, за да се избегне пресичане. В тази фаза може да добавите глицерин. Нуждаете се от 1/4 чаена лъжица на яйце. Това помага на кейка да стои влажен.
7. Поставяйте с лъжица сместа във формата за печене, като я разпределите по краищата, а в средата оставете дупка (да изглежда като донат). Рали, тук не го разбрах много добре. Но смисълът е да се изгребе малко от средата, така че да се вижда дъното на формата.
8. Поставете във фурната и печете 1 1/2, след което проверете с клечка в средата дали е изпечен. Ако не лепне по клечката, значи е готов. Ако лепне, печете още, докато спре да лепне при изпробване с клечка. Моят кейк винаги отнема повече време за печене (2 - 2 1/4 часа), заради вестника, с който обвивам формата. Проверявайте всеки 10 минути.
9. Оставете кейка да поизстине във формата, след което преместете върху решетка за охлаждане.
Рали, не съм я изпробвала тази рецепта. Ако я правиш, ще се радвам да споделиш резултата. Успех!!!