Съжалявам че отварям нова тема,но имам предложение. Когато се пишат рецепти ,нека да пишем българските наименования на продуктите.
Ето пример ,рецептите на това момиче.
http://www.receptite.com/recepta.php?usr=germanimbiss
Не всички знаем например какво означава кракауер,вурсчета,вратбурсчета , кнаке и т.н..Или това момиче просто прави реклама на сайт.
Нищо лично към момичето.
Предложение
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 51
- Регистриран на: вт дек 04, 2007 8:46 pm
- :: 12 рецепти от SweetyPie
- :: 12 снимки от SweetyPie
- Местоположение: някъде
- gigi.2000
- магьосник в кухнята
- Мнения: 840
- Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
- :: 15 рецепти от gigi.2000
- :: 39 снимки от gigi.2000
- Местоположение: Русе,Щръклево
- neli1100
- магьосник в кухнята
- Мнения: 226
- Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
- :: 181 рецепти от neli1100
- :: 619 снимки от neli1100
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Разбирам раздразнението ви, но в случая не съм съвсем съгласен. Използваните имена (леберкез, винервурст, братвурст и т.н.) са популярните навсякъде, включително и в България, имена на въпросните колбаси. Не знам да има по-български думи, ако има - би било удачно и те да са включени в рецептите.
Мога да направя сравнение с някои салами, например "Пеперони" е много точно дефиниран вкус, не е същото като "лют салам". Или "Камчия" - ако някой започне да продава този колбас в Германия например, би било удачно да се запази това име...
Просто това са имената на колбасите Друг е въпросът дали и с какво могат да се заменят... За да отговори на този въпрос и да ни запознае в подробности с тези интересни немски колбаси ще предложа веднага на автора да напише темичка, която да публикуваме.
Мога да направя сравнение с някои салами, например "Пеперони" е много точно дефиниран вкус, не е същото като "лют салам". Или "Камчия" - ако някой започне да продава този колбас в Германия например, би било удачно да се запази това име...
Просто това са имената на колбасите Друг е въпросът дали и с какво могат да се заменят... За да отговори на този въпрос и да ни запознае в подробности с тези интересни немски колбаси ще предложа веднага на автора да напише темичка, която да публикуваме.
Aut viam inveniam aut faciam
- gigi.2000
- магьосник в кухнята
- Мнения: 840
- Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
- :: 15 рецепти от gigi.2000
- :: 39 снимки от gigi.2000
- Местоположение: Русе,Щръклево
Аз съм доволна винаги,когато мога да науча нещо ново!Но в случая научавам само имена,без да имам представа какво се крие зад тях.Може би наистина ще е добре, ако авторът даде допълнително пояснение за тези не чак толкова познати в България колбаси .
Освен това като видях цените в сайта посочен от автора на въпросните рецепти...ами аз немога да си ги позволя.Предполагам не само аз...Така че това остава непозната зона за мен,и имам нужда от още информация .И изобщо не съм раздразнена !
Прекрасен ден ви пожелавам!!!
Освен това като видях цените в сайта посочен от автора на въпросните рецепти...ами аз немога да си ги позволя.Предполагам не само аз...Така че това остава непозната зона за мен,и имам нужда от още информация .И изобщо не съм раздразнена !
Прекрасен ден ви пожелавам!!!
-
- майстор с шприц
- Мнения: 1
- Регистриран на: пон мар 29, 2010 1:11 pm
- :: 11 рецепти от germanimbiss
Здравейте!
Предложих ви рецептите ,защото смятам ,че са интерсни и по-различни от нашата кухня. По повод за вложените колбаси, това са си имената на самите вурстове (или немски наденички), които и на български се превеждат по този начин.
Ето и обичайните съставките на най-известния немски вурст - Братвурста : Състав: 85% свинско месо, вода, сланина, готварска сол, подправки, лактоза, соев концентрат, естествено черво и др.
Предложих ви рецептите ,защото смятам ,че са интерсни и по-различни от нашата кухня. По повод за вложените колбаси, това са си имената на самите вурстове (или немски наденички), които и на български се превеждат по този начин.
Ето и обичайните съставките на най-известния немски вурст - Братвурста : Състав: 85% свинско месо, вода, сланина, готварска сол, подправки, лактоза, соев концентрат, естествено черво и др.
- Jordanka1
- виртуоз с тиган
- Мнения: 436
- Регистриран на: нед сеп 20, 2009 4:03 pm
- :: 4 рецепти от Jordanka1
- :: 28 снимки от Jordanka1
- Местоположение: Белослав-Варненско
аз също искам да добавя че който живе в друга държава (Германия) например ползват тяхни продукти превеждат ги както трябва но тук в България ги няма или са с друго наименование така че не мисля че трябва да упреква ме някой. Мойта залва живее в Германия там имат мляко - бутермилч, мляко което е като масло много мазно но тук не намерихме такова или поне незнаехме какво точно да търсим. И сладкиша който правихме взехме мляко с висок % масленост,но не стана е това е което аз знам и споделям с вас
- gigi.2000
- магьосник в кухнята
- Мнения: 840
- Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
- :: 15 рецепти от gigi.2000
- :: 39 снимки от gigi.2000
- Местоположение: Русе,Щръклево
А,аз никого не упреквам!Но няма откъде да знам кой от немските колбаси с кой от българските бих могла да заменя,и на практика по тази причина не бих могла да пробвам рецептите,предложени от germanimbiss.
Между другото,germanimbiss,ако имаш желание и време,пусни една темичка за различните колбаси и техните особености,моля те!Ще ми е интересно да науча подробности.
Между другото,germanimbiss,ако имаш желание и време,пусни една темичка за различните колбаси и техните особености,моля те!Ще ми е интересно да науча подробности.
- neli1100
- магьосник в кухнята
- Мнения: 226
- Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
- :: 181 рецепти от neli1100
- :: 619 снимки от neli1100
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
Редакция от модератор:
Причина: Реклама
Тук беше посочен сайта на въпросната фирма, което им прави ненужна реклама.
Сигурен съм, че това не е единствената фирма предлагаща немски колбаси на българския пазар, благодарение на труда на Ина всеки може да отиде в магазина и да види какво се предлага там и да прецени кое е близко до посочените в рецептите колбаси.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Като се разрових в интернета открих че това е сайт на фирма - търговски партньор за внос и продажба на традиционни месни специалитети от провинция Тюринген за заведения за бързо хранене. И май съм права, както писах към една от рецептите, че повече ми звучат като реклама и да се пише източника. Иначе рецептите явно са оригинални и интересни, и който живее в Германия и други страни, в които има продуктите, ще ги направи в оригинала. А ние, поне за сега, можем да използваме наши колбаси. Направих си труда да прекопирам и мащабирам от горния сайт снимки на специалитетите и ще ги кача. Мисля, че това може да ни ориентира с какво можем да ги заместим. Дано да съм полезна.
Причина: Реклама
Тук беше посочен сайта на въпросната фирма, което им прави ненужна реклама.
Сигурен съм, че това не е единствената фирма предлагаща немски колбаси на българския пазар, благодарение на труда на Ина всеки може да отиде в магазина и да види какво се предлага там и да прецени кое е близко до посочените в рецептите колбаси.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Като се разрових в интернета открих че това е сайт на фирма - търговски партньор за внос и продажба на традиционни месни специалитети от провинция Тюринген за заведения за бързо хранене. И май съм права, както писах към една от рецептите, че повече ми звучат като реклама и да се пише източника. Иначе рецептите явно са оригинални и интересни, и който живее в Германия и други страни, в които има продуктите, ще ги направи в оригинала. А ние, поне за сега, можем да използваме наши колбаси. Направих си труда да прекопирам и мащабирам от горния сайт снимки на специалитетите и ще ги кача. Мисля, че това може да ни ориентира с какво можем да ги заместим. Дано да съм полезна.
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !