Страница 2 от 7

Публикувано: вт окт 18, 2011 11:24 am
от Aliana
Здравейте отново!

Зарадвах се на отзивитте ви :)

Мисля, че Лили е права - не само торти биват украсявани изящно...спомням си един сладкиш, който Йоана беше украсила с теменужки! И сладките, които Лили споменава, ги помня. А сега наближава и Хелоуийн, после Николаос, после Коледа... поводи за дребни сладки с мотиви ще има достатъчно.

И Марина е права за шоколада. Честно казано, аз не се заемам с шоколад, точно защото изисква толкова координирани фактори. Не се сещам дали имаме съфорумник/съфорумничка, които да се занимават с леене на шоколад. Но мисля, че Невена и Павел не биха пропуснали такава украса :)

Затова наименованито на конкурса не би трябвало да се отнася до торти, а до самата декорация. Така поне започнах да си мисля аз.

За снимките за доказателство: аз работя само, когато съм сама. Често спирам и снимам различните работни стъпки, макар че това е много нервиращо и бавещо. Но преди време, когато нямах фотоапарат, взимах назаем от приятелка за да снимам готовата украса. И е ясно, че не бих могла да предоставя доказателствен материал :) Мисля, че все пак трябва да имаме достатъчно доверие, ако някой няма цяла серия снимки.

За качеството на снимките: Вярвам на Невена, че е труден подборът.
Мисля, че тук някъде имаше малко упътване за правене на добри снимки - на какво трябва да се объръща внимание и т.н. , или се лъжа?
Може да се направи тема по повода. Наистина е жалко, когато някой не успее да представи труда си по подобаващ начин и остане незабелязан.
Мисля, че такива снимки би трябвало да се коментират и да се посочва какви са недостатъците и как да се избегнат. Може и в ЛС.

Чао за сега!

:flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2:

Публикувано: вт окт 18, 2011 12:22 pm
от xevi
Ако се спрем само на торти, няма да е честно, тъй като, да - торти са най-често украсявани така, но има и само отделни фигурки, правят се сладкиши, мъфини, сладки...

И ще е добре да уточним материала може би? Защото как разделяме красиво украсени и специално красиво украсени?

Публикувано: вт окт 18, 2011 1:57 pm
от Elti
Един глас и от мен :thumup: . Идеята е добра и ще е по-справедливо гласуването в конкурсите.
Като идея за заглавие подхвърлям "Тематични торти" или "Тематични декорации". И още една идея, която според мен ще е полезна. Нека всички торти и сладкиши, украсени по този начин, се съберат на едно място (като колекция).
Лично на мен така би ми било по-лесно да черпя идеи. Ще следя интерес развитието на нещата. Хубав ден.

Публикувано: вт окт 18, 2011 4:47 pm
от mis_val
Аз също подкрепям идеята. :thumup:

Публикувано: вт окт 18, 2011 5:04 pm
от ma_rri_na
Замислих се за какво точно иде реч - и се сетих , че по принцип тортите или декорациите към мъфини и сладкиши се водят УНИКАТИ - т.е единични бройки, ръчно направени.
И Бутикови торти е хубаво, но се свързва със малки серии, изключително скъпи - със завишени цени на дрехи, часовници, бижута.
Идеята за тематични декорации може да влезе като тема .
Сетих се, че фигури се правят и от карамел .
Значи Конкурс за Уникати
- торти с моделираща маса - фондан, марципан, маршмелоу
- мъфини и сладки
- тематични декорации
- от други материали - шоколад, карамел.

Сетих се и за друго изискване - декорациите да са представени само върху един продукт. В къщи имам от години събирани украси от торти- гъбки, зайчета, цветенца, розички, лебедчета , листенца ,човечета . Колко му е да оближа крема и да ги цопна върху мъфини например. Вярно, че при приготвянето остават определени бройки, но определено една и съща голяма фигура да се представи на 3-4 сладкиша , е честно казано малко нехигиенично.
Надявам се да съм била полезна

Публикувано: ср окт 19, 2011 1:14 pm
от Aliana
Аз пък си мисля, че няма защо да се разделят декорациите по това дали са върху торти или върху кексове.

По-съществени са разликите в използвания материал (моделажна маса, шоколад) и различните видове декорации - те са си цели класове: моделиране на цветя, моделиране на сюжети, изработка на скулптури (фигури) и т.н.

Могат да се оценят следните критерии:

- съвършенство на техниката/изработката (колко добре е "изпипана" украсата, т.е. неща от рода на: има ли хлътнали места, идеален ли е кантът, оставяни ли са отпечатъци, има ли напукани фигури, прозира ли блатът отдолу, има ли трохи в моделажната маса и т.н.)

- хармония на цветовете (чисти/ ясни ли са цветовете, пасват ли един към друг, замазани ли са; ползвани ли са пасващи видове цветове - перлени, металик, гелообразни; как са съчетани различните техники за оцветяване - оцветяване на моделажната маса, спрей, рисуване/боядисване)

- фантазия и идеи (колко оригинален е сюжетът, колко е интересен, повтаря ли се с предходни проекти. Разширяване, продължение и усъвършенстване не дадена тема не е липса на фантазия ;) )

- колко добре е следван сюжетът (например дали в една конкретна тема са се "промъкнали" "чужди" фигури - напр. водно конче при Пепеляшка, бутилка алкохол върху детска торта, пролетни цветя в зимен сюжет, листа от топола прикрепени към роза и т.н.)






:flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2: :flow2:

Публикувано: съб окт 22, 2011 1:34 pm
от Aliana
Ехо? Какво става тук? Всички, които полагате толкова усилия и влагате време, средства и енергия в декорациите - хайде включете се с предложения! Накрая като се появят новите конкурси и не ни харесват категориите или нещо друго, няма какво да се сърдим на админите. Сега е моментът да кажете какво е важно за вас при оценяването :love: И изобщо: на какво да се наблегне, как да се оформи и т.н. и т.н. До края на месеца не остана много време :wink: :love:

Публикувано: съб окт 22, 2011 8:41 pm
от sladki64e
Аз също като Рали мисля, че трябва да се оценя самата декорация без значение върху какъв продукт е представена (торта, мъфин, сладкиш). Подкрепям също така и предложените от Рали категории:
- моделиране на цветя;
- моделиране на сюжети;
- моделиране на фигури.
Като категоризирането да става и според използвания материал:
- моделажна маса - т.нар. фондан, пастите за цветя;
- шоколад - леенето на шоколадови фигурки, т.нар. пластичен шоколад (подобно да фондана е, но се приготвя от шоколад и глюкозен сироп, може да се използва както за покриване на торти, така и за направата на цветя и фигурки);
Вероятно има и други материали, които се използват за украси - допълвайте.
Чувала съм за рисуване на фигури и картини върху торти с "Royal Icing" - "Кралска глазура" (има такава рецепта в каталозите за рецепти в сайта). Най-често се използва за декорации върху бисквити. Може би ще е добре те да се отделят и включат също в конкурсите за декорации (както казва Рали покрай празници като Хелоуин и Коледа се изработват много такива дребни сладки с глазура.
Ако за администраторите не е трудно да създадат нов раздел за декорации и снимките на такива да се публикуват там, както предлага и Elti тези снимки да бъдат събрани на едно е добра идея. Или просто такива снимки да се публикуват към съответната рецепта на материала от който е изработена декорацията.
Критериите за оценяване, които предлага Рали са много добри и детайлни.
Може да се гласува като се дава брой точки за всеки един от изборените критерии (например от 0 до 10) и така да се определи най-добрата декорация, но ми се струва доста сложно, а и конкурсите са само за снимка, не са професионални. Пак зависи и от качеството на самата снимка.
Ако гласуващите просто следват тези критерии при избора си пак ще се получи.

Публикувано: вт окт 25, 2011 3:53 pm
от sissil
Здравейте.
Има някакво затисхие .
Побутвам темата с едно предложение за заглавие .

Сладкарска работилница.

Публикувано: ср окт 26, 2011 1:58 pm
от xevi
Насъбраха се мнения с добри идеи, това е хубаво. Броя на конкурсите зависи от броя на снимките, които могат да участват в тях. За всеки месец, не мисля, че можем да направим повече от 1 конкурс за такива специални, ръчно изработени украси. Ако има повече снимки, тогава ще използваме някое от разделенията предложени от Aliana, sladki64e и ma_rri_na.

За име на мен ми допада много Сладкарска работилница - обобщаващо е и не става дума само за торти. Все пак в конкурса ще се включат и украси на сладкиши, мъфини, сладки и т.н.

За това какви да са критериите - ще го сложим в описанието на конкурса, за да е ясно на всеки как да разглежда снимките.

Ако ви идват нови идеи - споделяйте. Ние ще изчакаме края на месеца и почваме да разглеждаме снимки и да мислим. Първият месец може да отнеме малко усилие да организираме, но такъв конкурс/и ще е много интересно. Много се радваме на идеята и се надяваме скоро да има достатъчно снимки да може всеки месец да правим по няколко конкурса :)