Относно по предишния ми пост е това, че установих, колко малко се знае за историята на различните ястия - нещо , което явно не се преподава в средните училища, занимаващи се с обучението на готвачи.
Сетих се за темата в кулинарния навигатор- за шницела - пуснат Aliana .
Аз пак за краставичката......
Руло Стефани е възникнало в Унгария в началото на 20 век .Особеното в него е наличието на яйце в средата, за разлика от другите популярни рула в Европа. Ако махнем яйцето в Руло Стефани, това няма да е руло Стефани, а само едно обикновено месно руло
.
На унгарски се нарича Stefánia szelet - то е въведено , а не измислено от Принцеса Стефани на Белгия (Стефани Клотилд Луиз Hermine Мари Шарлот Ван België).
През 1900 г. в Miramare , Италия (тогава част от Австро-Унгарската империя), Стефани се омъжва за граф Elemér Lónyay дьо Наги-Lónya et Vásáros Namény .Тя се установява с новия си съпруг в неговия замък Oroszvár - Rusovce в Западна Унгария, днес Словакия, докато настъпващата Червена армия ги принуждава да бягат с имуществото си.Те намерили убежище в бенедиктинското абатство Pannonhalma близо до Györszentmárton , Унгария. Умира през 1945 Основава Национална асоциация Стефани (1915.) за защита на майките и бебетата .
Любител на гастрономията тя въвежда редица рецепти в унгарската кухня - едно от които и е Руло Стефани. Особеното на нейните нововъведения е използването на сварени яйца в тези ястия . Радетелка е на диетичното хранене през 19 век и 20 век . Особеното на руло Стефани е запичането му , оваляно в галета, а не пържене на кълцано месо , оваляно в галета , като яйцето в средата създава ефект на бял и жълт концентрични кръгове ,при нарязването на рулото на филии - въвела е и това сервиране на рулото. Въведено и използвано в унгарската кухня още от началото на 20 век.
В Унгария има специална влакова композиция - която обикаля в цяла Унгария, спира на различни места, посещават се ресторанти в които се сервират ястия въведени и любими на Принцеса Стефани .
Рулото, е добило популярност в България и Румъния с добавянето на допълнителни добавки , освен яйцето .
Доказано е че ,на въпроса - кое е първоначално яйцето или кокошката - отговора е яйцето. Някои земноводни са снасяли яйца, много преди да еволюират и добият крила да летят.
Определено Руло Стефани не е традиционно българско ястие, колкото и да желаем това.
Та ясно какви глупости публикуват в някои медии.