Оценяне на рецепти
Публикувано: нед фев 22, 2009 3:03 pm
Здравейте!
Това, което Деси е написала в другата тема, ме накара да отворя тази.
Може би ще е от помощ на всички, ако оценянето на рецепти се ограничи. Не на брой, а по критерии.
Ще ви дам два примера. Единият се случи с рецепта, сложена от мен - сладки, които трябваше да изглеждат като пържени картофи. Още преди да са я пробвали, много участници ги оцениха с 5. Аз ги направих още същият ден, и резултата беше следният: НУЛА прилика с пържени картофи, ама нула! Тестото е много вкусно, за хора, обичащи хрупкави бисквити е ИДЕАЛНО! Но не отговаря на името.
Другият случай е чест. Значи, излиза нова рецепта, още в момента на появяването вече има една оценка, естествено петица! Възникват въпроси по нея, и се оказва, че участникът, който я е сложил, не я е пробвал. Е?? Как става това тогава, че той си я е оценил като много добра? И най-вече по каква причина?
Аз съм ЗА това, рецепти да се оценят, след като са пробвани, или ако вече са правени от другите. Има много храни, за които можем да си представим, какъв вкус имат. Понеже са сходни, понеже са обичайни.
Но как се слага оценка на храна, която ми се струва необичайна? Или с нещо, което аз не обичам? Ей така, на изуст? Ами знаете ли какво ще стане тогава? Оценките ще са просто излишни. Аз не ям суров лук например. И знам, че където и да го има, за мен ястието е отвратително. Сега какво, да тръгна да ви окипазя всички салатени рецепти с лук? И чубрица не ям. И брюкселско зеле. Но сложих рецепти с брюкселско зеле, защото някой търсеше. За мен такава рецепта няма стойност, но за други има.
Или защото с потребителя сме имали търкания по определени въпроси, не означава, че рецептите му са лоши. А точно това се практикува, за жалост.
По другите форуми, в които членувам от години, са забранени даже коментари, които не са полезни за другите.
Още в условията за ползване е казано, че коментари от рода на:
"много ми харесва", "звучи добре", "не обичам яйца", "супер идея", "може и така....." са забранени и се изтриват от модераторите. Само неща, имащи конкретно отношение към рецептата, имат място в коментарите. Никой не го интересува, дали ХУ обича магданоз. Или не яде чушки.
Аз не пледирам за същото тук, но очаквам малко честност в отношенията.
Една от рецептите преди седмица ме беше впечатлила и я направих. Беше ужас, самите работни стъпки не можеха да се следват. И написах на автора ЛС. Не съм сложила оценка 1. Може пък аз да не съм я докарала, а други да я успеят.
Така че въздържайте се моля от положителни или отрицателни оценки, базиращи на предположения. Няма смисъл.
Поздрави, Ралица
Това, което Деси е написала в другата тема, ме накара да отворя тази.
Може би ще е от помощ на всички, ако оценянето на рецепти се ограничи. Не на брой, а по критерии.
Ще ви дам два примера. Единият се случи с рецепта, сложена от мен - сладки, които трябваше да изглеждат като пържени картофи. Още преди да са я пробвали, много участници ги оцениха с 5. Аз ги направих още същият ден, и резултата беше следният: НУЛА прилика с пържени картофи, ама нула! Тестото е много вкусно, за хора, обичащи хрупкави бисквити е ИДЕАЛНО! Но не отговаря на името.
Другият случай е чест. Значи, излиза нова рецепта, още в момента на появяването вече има една оценка, естествено петица! Възникват въпроси по нея, и се оказва, че участникът, който я е сложил, не я е пробвал. Е?? Как става това тогава, че той си я е оценил като много добра? И най-вече по каква причина?
Аз съм ЗА това, рецепти да се оценят, след като са пробвани, или ако вече са правени от другите. Има много храни, за които можем да си представим, какъв вкус имат. Понеже са сходни, понеже са обичайни.
Но как се слага оценка на храна, която ми се струва необичайна? Или с нещо, което аз не обичам? Ей така, на изуст? Ами знаете ли какво ще стане тогава? Оценките ще са просто излишни. Аз не ям суров лук например. И знам, че където и да го има, за мен ястието е отвратително. Сега какво, да тръгна да ви окипазя всички салатени рецепти с лук? И чубрица не ям. И брюкселско зеле. Но сложих рецепти с брюкселско зеле, защото някой търсеше. За мен такава рецепта няма стойност, но за други има.
Или защото с потребителя сме имали търкания по определени въпроси, не означава, че рецептите му са лоши. А точно това се практикува, за жалост.
По другите форуми, в които членувам от години, са забранени даже коментари, които не са полезни за другите.
Още в условията за ползване е казано, че коментари от рода на:
"много ми харесва", "звучи добре", "не обичам яйца", "супер идея", "може и така....." са забранени и се изтриват от модераторите. Само неща, имащи конкретно отношение към рецептата, имат място в коментарите. Никой не го интересува, дали ХУ обича магданоз. Или не яде чушки.
Аз не пледирам за същото тук, но очаквам малко честност в отношенията.
Една от рецептите преди седмица ме беше впечатлила и я направих. Беше ужас, самите работни стъпки не можеха да се следват. И написах на автора ЛС. Не съм сложила оценка 1. Може пък аз да не съм я докарала, а други да я успеят.
Така че въздържайте се моля от положителни или отрицателни оценки, базиращи на предположения. Няма смисъл.
Поздрави, Ралица