"Оцветявам ориз в различни цветове, като го потапям с марличка в боите. Като изсъхне го лепя върху яйцата като си измислям различни фигурки."
и още техники
Красиви великденски яйца
Анка Андонова Стамболийска, с. Кърналово |
С винена киселина
След като сваря яйцата, разтварям във водата винена киселина и ги оставям така около 24 часа да киснат. след което ги изваждам /по тях вече са полепнали кристалчетата на винената киселина/ и с четка или клечица нанасям боя от различните цветове.
Боята да бъде разтворена в съвсем малко вода, за да се получат по-концентрирани цветове.
С желатин
Разтваря се желатин – да стане гъста каша.
Сварените и охладени яйца се намазват с четка с желатина. След това с друга четчица се нанасят фигурки, като четката се топи в неразтворени бои за великденски яйца.
Получават се фантастични фигури.
С олио, свещ и бои
Сваряват се яйцата.
В една от боите се поставя олио. Пуска се първо там яйцето, а след това в някоя друга по желание.
Може да се вземе и стар чорап, в него се слага някое красиво листенце, притиска се хубаво и се потапя в боята.
Яйцето докато е топло се рисува със свещ и след това се потапя в боята.
Може яйцата да се изрисуват и с темперни бои.
Звездно небе
Яйцето се оцветява в синя боя. След като засъхне, върху повърхността му се залепват внимателно малки звездички, изрязани от сребриста опаковъчна хартия или такива звездички може да намерите от магазин за копчета (трябват ви около 10-15 звездички).
реклама
С обелки от стар лук
Взимат се обелки от стар лук. Всяко яйце се увива в тях и се пристяга в стар чорапогащник. Пуска се да се вари направо в боята. Яйцето се освобождава от обвивката след като изстине. Най-сполучливо се получава в зелена боя.
Нюансите са невероятни. Естествено накрая се излъсква с вълнено парче плат, леко омаслено.