Страница 1 от 1

ЗДРАВОСЛОВНИ ДЕСЕРТИ

Публикувано: нед яну 20, 2008 7:46 am
от apostol
НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ДЕСЕРТИТЕ


Строго погледнато, природосъобразното хранене би трябвало да изключва десертите. От друга страна обаче, здравословните десерти, макар и малко на брой, все пак съществуват.

На това място искам да отправя едно предупреждение към всички онези, които страдат от затлъстяване или наднормено тегло. Те не би трябвало изобщо да четат този материал. На тях ще дам няколко съвета, които са ми помагали винаги да заобиколя десерта.

1. Веднага щом привършите с основното ястие, отидете в банята и си измийте зъбите. Това ще пресече апетита ви за сладко.
2. Ако миенето на зъби все пак не помогне, лапнете една ментова дъвка без захар и я дъвчете, докато почувствате, че вече не ви се яде десерт. Напоследък на пазара се появиха и бонбони без захар. Опитайте и тях! На мен те ми помагат.
3. На най- лакомите от вас предходните съвети могат и да не помогнат. Затова ще ви дам един резервен вариант. Дръжте винаги в камерата за дълбоко замразяване един натурален шоколад с високо съдържание на какао и ниско съдържание на захар. Когато ви се прияде нещо сладко, извадете го и се помъчете да отхапете от него. Неуспешните и мъчителни опити много скоро ще ви откажат от шоколада.

В тази връзка само още няколко думи. В България истинска диетология де факто няма. Алопатичната медицина винаги е гледала отвисоко на този раздел в медицината. Доскоро се смяташе, че диетологията е нещо несъществено, маловажно. Това отношение се дължи на факта, че школската, алопатична медицина никога не е била ПРЕВАНТИВНА медицина. Докато източната медицина, известна под наименованието Аюрведа, изхожда от предпоставката, че човек е това, което яде.

Освен това нашата съвременна диетология, доколкото все пак я има, все още робува на допотопни догми, които отдавна са изгубили всякаква актуалност.
Да вземем за пример така наречената пирамида на храненето. Още от най- ранно детство ни се внушава, че в основата на тази причудлива пирамида трябва да залегнат въглехидратите. Човек трябвало да покрива 70 % от хранителните си нужди именно с въглехидрати. Той трябвало да се пази единствено и само от мазнините. Е, пазихме се години наред, но повечето от нас, българите, нагъваха бял хляб в индустриални количества и ставаха от ден на ден все по- дебели... В наши дни 60% от българите са вече с наднормено тегло!...

Трябва да призная, че някои от така наречените диетолозите вече се поразколебаха в правотата си. И как би могло да бъде другояче- те са заобиколени от дебели, тантурести българи, които се гърчат от хипертония и умират млади от инфаркт или инсулт.

Повече от ясно е, че в тяхната пирамида на храненето има нещо гнило. Много гнило...Най- съвременните биохимични изследвания доказват недвусмислено, че човек трябва да приема 40 % въглехидрати, 30 % мазнини и 30 % белтъчини. Водещи капацитети в света не спират да го повтарят на своите пациенти.
Затова ви съветвам да внимавате с въглехидратите. Долуописаните десерти са здравословни, но така или иначе те съдържат въглехидрати. Дозирайте десертите с разум или се помъчете да ги елиминирате изцяло.

И все пак, ето ви няколко изключително здравословни десерта от нашата кухня, които като че ли напълно сме забравили:

КИСЕЛ

Ако имате пасатор, можете да приготвите тази рецепта бързо и лесно.
Обелете и нарежете плодовете, с които разполагате. Поставете ги в мензурата на пасатора заедно с мед или подсладител, прибавете лимонов сок на вкус и пюрирайте. Изстудете кисела в хладилника и сервирайте.

Предлагам на вашето внимание още няколко нашенски рецепти за изготвянето на кисели.


КИСЕЛ ОТ ЯБЪЛКИ

Измиваме и обелваме 100 гр. ябълки, след което ги заливаме с чаша вода и ги сваряваме до омекване. Прецеждаме и поставяме сока на огъня. Прибавяме 2 лъжици мед (или изкуствен подсладител), а след това и 1 лъжица, разтворено в хладка вода пшеничено или картофено нишесте. Докато прибавяме нишестето, не преставаме да бъркаме сместа. Изстудяваме за час- два в хладилника.
По същия начин можем да приготвим кисел от круши или дюли.

КИСЕЛ ОТ ЯГОДИ

За този великолепен кисел ще са ви необходими 200 гр. ягоди, които трябва да намачкате и залеете поне със 100 гр. втечнен мед. Разбъркайте плодовото пюре добре и го оставете да престои 2- 3 часа. След това прецедете ягодите, поставете ги на огъня, залейте ги с 2 чаши вода и ги кипнете.
Прецедете отварата, прибавете към нея 5 лъжици нишесте, разтворено във вода и кипнете тази смес отново. При снемането и от огъня, налейте отделения от суровите ягоди сок. Разбъркайте, изсипете в подходяща купа и охладете. След като киселът се желира, той се изсипва върху подходящо плато и се сервира.
Повече от ясно е, че вместо мед можете да използвате и подсладители.
Италианците имат някои много леки десерти. Искам да ви запозная с някои от тях. Първият е от изключителна простота.


ЗАМРАЗЕНО КИСЕЛО МЛЯКО

Към една кофичка кисело мляко (нужно ли е да напомням, че то трябва да е обезмаслено?) прибавяме подсладител или мед на вкус. Подправяме с една ванилия. Пюрираме обелена нектарина (праскова, кайсия, банан) и я прибавяме към киселото мляко. Разбъркваме добре.
Прибавяме постепенно и при непрестанно разбъркване 1 разбит на сняг белтък. Разбъркваме бавно и последователно, докато получим хомогенна маса.
Навлажняваме една купа с качествен алкохол (ром, уиски) и изсипваме половината смес в нея. Нарязваме един плод на малки кубчета (кръгчета) и ги поставяме върху този първи слой. Отгоре изсипваме останалата смес. Поставяме във фризера, докато се втвърди.

Нямам много високо мнение за американската кухня, но един сладкиш нашумя напоследък дотолкова, че бих искал да го спомена тук. Още повече, че прочутият чийзкейк, за който става дума, може да бъде приготвен и по един приемлив за нас начин.

ЧИЙЗКЕЙК С МЕД

Разтопяваме 50 гр. масло. Натрошаваме какаови бисквити с кухненския робот и прибавяме маслото към тях. Разбиваме добре и изсипваме сместа на дъното на формичка за торти. Оформяме ръб.
Към 400 гр. извара прибавяме сока на половин лимон и малко настъргана кора. Прибавяме и 7- 8 лъжици мед, 5- 6 лъжици кисело мляко и 3 лъжици бяло вино. Разбиваме с миксера.
Към 150-200 гр. растителна сметана прибавяме пакетче желатин, разтворено в 3- 4 лъжици бяло вино. Смесваме внимателно първата и втората смес, разбъркваме добре и изсипваме върху блата. Подравняваме и изстудяваме в хладилник.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Публикувано: чет яну 24, 2008 10:15 pm
от SweetyPie
Интересни рецепти. :)
А искам да кажа за черния шоколад ,че може и да не го държите в камерата,а да си хапвате по едно малко парченце на ден.Черния шоколад между впрочем е много полезен. Черния шоколад помага за намалянето на високото кръвно налягане и "лошия" холестерол. :)

Има и още нещо

Публикувано: вт апр 01, 2008 5:57 am
от apostol
Консумацията на натурален шоколад стимулира освен това и отделянето на ендорфини- телесните морфини. След като си хапнете от него, настроението ви мигом се оправя!