Сладоледът Фюрст Пюклер , на френски demi-glace à la Pückler, е сладолед с дълга история и точно определени вид и вкус. Сладоледеният специалитет се състои от три пласта с различен вкус и цвят, а особеното е, че се замразяват заедно. Наречен е на пътеписеца Hermann Ludwig Heinrich von Pückler-Muskau, а фюрст е неговата благородническа титла (еквивалент на англ. first) - най-високият ранг в една държавна единица. За сравнение - Кралят на Монако в немскоговорящите страни е Фюрст.
Първата позната записка на рецепта с това име е от 1839 година. Кралският готвач в пруския кралски двор, Луи Фернан Юнгиус, посвещава на фюрста този сладолед. По първоначалната рецепта се нареждат на пластове пресни плодове (през зимата кофитюр) и разбита със захар сметана. Заради високото съдържание на мазнини в сметаната, масата не замръзва съвсем.
От този първообраз по-късно се развива рецептата с три цвята:
шоколадов сладолед, розов на базата на малини или ягоди, и светъл, направен от кестени и ароматизиран с мараскино-ликьор.
На днешно време не се слагат кестени, а слоевете са от шоколадов, малинов и сметанов сладолед. При индустриално произведените сладоледени специалитети често се използва не името Сладолед Фюрст Пюклер, а наименованието Сладолед по начин Фюрст Пюклер (nach Fürst-Pückler-Art), така производителите се застраховат срещу евентуални отклонения от официалната рецепта и името означава само, че се състои от изброените три вкуса, а не е оригинал.
Най-разпростанен е днес Fürst-Pückler-Schnitte , т.е. отрязък, състоящ се от споменатата сладолената комбинация, притисната между две хрупкави вафли.
Историческо изображение на Сладолед Фюрст Пюклер, Георг Ритцер, 1903 г.
Фюрст Пюклер Шните
Сладолед Fürst Pückler във Веселият готвач:
Трицветен десерт , макар и с променено име, в посоченият източник рецептата се казва "Сладоледено парфе Фюрст Пюклер".
http://www.chefkoch.de/rezepte/33487111 ... rfait.html
Сладолед Fuerst Pueckler
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Сладолед Fuerst Pueckler
www.facebook.com/artandhobby
- Ralkata
- готвач с точилка
- Мнения: 116
- Регистриран на: чет дек 10, 2009 10:21 am
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Да, известно ми е, че в английско-говорящите държави този сладолед се нарича Neapolitan ice cream или Neapolitan slice този между вафлените кори.
Това наименование означава, че е на пластове, като обаче пластовете могат да са от много и различни вкусове, а не са обвързани от "задължението" да са шоколад, ягода и ванилия.
Доколкото знам, в Италия се е правел сладолед на пластове, като обаче се е напластявал след замръзването, в една точно определена форма за сладолед, която се е казвала Неаполска форма. От там е останало наименование Неаполски сладолед за всякакъв сладолед на пластове. Ако бъркам - поправете ме.
Това наименование означава, че е на пластове, като обаче пластовете могат да са от много и различни вкусове, а не са обвързани от "задължението" да са шоколад, ягода и ванилия.
Доколкото знам, в Италия се е правел сладолед на пластове, като обаче се е напластявал след замръзването, в една точно определена форма за сладолед, която се е казвала Неаполска форма. От там е останало наименование Неаполски сладолед за всякакъв сладолед на пластове. Ако бъркам - поправете ме.
www.facebook.com/artandhobby
- Ralkata
- готвач с точилка
- Мнения: 116
- Регистриран на: чет дек 10, 2009 10:21 am