Здравейте!
Аз лично знам на български само няколко имена на различни бобови семена.
Може ли някой да ми помогне с имената? Слагам снимки и ги номерирам - който знае, моля ви, да ми каже номера и името.
Благодаря ви!
13
10
3
8
12
4
5
1
Различни видове фасул
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Различни видове фасул
www.facebook.com/artandhobby
- zllate
- магьосник в кухнята
- Мнения: 7
- Регистриран на: пет фев 19, 2010 3:57 pm
- :: 79 рецепти от zllate
- :: 1111 снимки от zllate
След векове кръстоски и подбор днес са класифицирани над 170 сорта фасул, различаващи се по цветове, размери и форми на шушулките и/или бобчетата. В България най-разпространен е белият фасул. Нашият принос за света е родният патентован сорт - смилянски фасул. В световен мащаб най-много се консумира червен, бял и розов.
Ето няколко сайта със снимки на сортове фасул:
http://www.parallax999.com/bob/
http://hamhum.net/content/view/558/79/
Според мен, но не мога да бъда на 100% сигурна
№ 2 е бял боб плосък
№ 5- боб лима или мунг
№11-боб адзуки(червен азиатски боб)
№12-бял боб салатен
Ето няколко сайта със снимки на сортове фасул:
http://www.parallax999.com/bob/
http://hamhum.net/content/view/558/79/
Според мен, но не мога да бъда на 100% сигурна
№ 2 е бял боб плосък
№ 5- боб лима или мунг
№11-боб адзуки(червен азиатски боб)
№12-бял боб салатен
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- zllate
- магьосник в кухнята
- Мнения: 7
- Регистриран на: пет фев 19, 2010 3:57 pm
- :: 79 рецепти от zllate
- :: 1111 снимки от zllate
- gabi_2000
- виртуоз с тиган
- Мнения: 103
- Регистриран на: ср юли 01, 2009 11:44 am
- :: 4 рецепти от gabi_2000
- :: 38 снимки от gabi_2000
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Да, 13 номер е наистина бакла - ето какво пише в Уикипедия за нея:
Бакла (на латински Vicia faba и Faba vulgaris, също Чер боб) е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови. Култивиран е от човека още в праисторическа епоха. Растението е разпространено в Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Използва се за храна, фураж, зелено торене и сурогат на кафето. Височината на стеблото достига до 1,5 m. Цветовете са оцветени в бяло-розово с черни петна на дъното. Издържа ниски температури до 4-5 °C. Отглежда се заради семената и зелените чушки, които се употребяват за храна. Зрелите семена са богати на белтъци (22-35 %) и въглехидрати. По-рядко се използва за фураж и зелено торене. В България е пренесена вероятно от древна Гърция. Най-разпространен е сорта Хиоска бакла. Отглежда се на ограничени площи предимно като ран пролетен зеленчук. Задоволява нуждите на пазара до излизането на зеления фасул, на-който отстъпва по хранителни и вкусови качества. Най-много се използва в арабската кухня.
- това са семената,
- а ето и шушулките
Бакла (на латински Vicia faba и Faba vulgaris, също Чер боб) е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови. Култивиран е от човека още в праисторическа епоха. Растението е разпространено в Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Използва се за храна, фураж, зелено торене и сурогат на кафето. Височината на стеблото достига до 1,5 m. Цветовете са оцветени в бяло-розово с черни петна на дъното. Издържа ниски температури до 4-5 °C. Отглежда се заради семената и зелените чушки, които се употребяват за храна. Зрелите семена са богати на белтъци (22-35 %) и въглехидрати. По-рядко се използва за фураж и зелено торене. В България е пренесена вероятно от древна Гърция. Най-разпространен е сорта Хиоска бакла. Отглежда се на ограничени площи предимно като ран пролетен зеленчук. Задоволява нуждите на пазара до излизането на зеления фасул, на-който отстъпва по хранителни и вкусови качества. Най-много се използва в арабската кухня.
- това са семената,
- а ето и шушулките
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
- buci
- магьосник в кухнята
- Мнения: 52
- Регистриран на: вт юли 21, 2009 6:52 pm
- :: 27 рецепти от buci
- :: 29 снимки от buci
Ще се опитам да опиша от малко по различен ъгъл два от показаните видове боб. Дано съм полезен.
N 10 са семена от вида Обикновен фасул. Спада към групата на фейковите фасули и се нуждае от опора за увиване. Плододава обилно като бобовете са с дължина около 10-12 см. със средно 6-8 зърна в шушулка. Сравнително ранозрял сорт чиито бобове докато са млади и без оформени зърна са крехки и без лико и могат са се използват за готвене и консервиране.
N6 и N12 са семена от вида Многоцветен фасул т.нар. Смилянски боб. Стъблата са свисочина няколко метра и се нуждаят от опора за увиване. Цветовете са събрани по няколко в гроздовидно съцветие с ярко оранжева багра, нужда е се от висока въздушна влажност за да протича нормално плодообразуването. Цъфтежът е непрекъснат и на едно растение се срещат узрели бобове, зелени бобове в различна фаза и цвят.Свареният фасул има фина мазна консистенция и отличен вкус. Вида произхожда от Южна Америка. Освен за салата го използвам и за много вкусна супа. Възвирам го за 5 мин отцеждам и поставям да се вари с 2-3 с.л. олио, 1 с.л. масло(най-добре гий) и сол до готовност. При поднасянето се подправя със счукан чесън и кисело мляко.
N 10 са семена от вида Обикновен фасул. Спада към групата на фейковите фасули и се нуждае от опора за увиване. Плододава обилно като бобовете са с дължина около 10-12 см. със средно 6-8 зърна в шушулка. Сравнително ранозрял сорт чиито бобове докато са млади и без оформени зърна са крехки и без лико и могат са се използват за готвене и консервиране.
N6 и N12 са семена от вида Многоцветен фасул т.нар. Смилянски боб. Стъблата са свисочина няколко метра и се нуждаят от опора за увиване. Цветовете са събрани по няколко в гроздовидно съцветие с ярко оранжева багра, нужда е се от висока въздушна влажност за да протича нормално плодообразуването. Цъфтежът е непрекъснат и на едно растение се срещат узрели бобове, зелени бобове в различна фаза и цвят.Свареният фасул има фина мазна консистенция и отличен вкус. Вида произхожда от Южна Америка. Освен за салата го използвам и за много вкусна супа. Възвирам го за 5 мин отцеждам и поставям да се вари с 2-3 с.л. олио, 1 с.л. масло(най-добре гий) и сол до готовност. При поднасянето се подправя със счукан чесън и кисело мляко.
- quick_v
- магьосник в кухнята
- Мнения: 337
- Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
- :: 22 рецепти от quick_v
- :: 96 снимки от quick_v
- Местоположение: Гърция
Момичета голямо чудо,сложила съм зелен фасул да се готви от 11ч. сутринта и до момента седи жилав и като го хапнеш се удъвква все едно кора от дърво ядеш :x
Така ,че има и такъв сорт фасул-дърво
И все още не е уврял и май няма да ядем такава яхния;)
Така ,че има и такъв сорт фасул-дърво
И все още не е уврял и май няма да ядем такава яхния;)
Глупаво е да правиш планове за цял живот, когато не си господар дори на утрешния ден!
Сенека
Сенека
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Познaвaм някои от видовeтe.НОМEР 3-Чeрeн cтaрозaгорcки боб,рacтe нa коловe.НОМEР 4-Бeбрyжa,нe прeдe,много e вкyceн,готви ce кaто лeщaтa.НОМEР 9-Добрyджaнcки бял боб,нe прeдe,издържa нa cyшa и виcоки тeмпeрaтyри и рaждa много,рaзкошeн e зa боб чорбa,нe ce кaшвa.
Зeлeния в длaнтa e бaклa,в Хacковcко мy кaзвaт чeрeн боб.A номeр 12 e прочyтия caлaтeн Cмилянcки боб.
Толковa знaм зa фacyлa. :oops:
Зeлeния в длaнтa e бaклa,в Хacковcко мy кaзвaт чeрeн боб.A номeр 12 e прочyтия caлaтeн Cмилянcки боб.
Толковa знaм зa фacyлa. :oops:
- remiva
- магьосник в кухнята
- Мнения: 826
- Регистриран на: съб окт 24, 2009 2:35 pm
- :: 23 рецепти от remiva
- :: 103 снимки от remiva
- Местоположение: Варна
Да се намеся и аз: 12, Смилянският фасул, става невероятен и на фурна с много есенни зеленчуци нарязани на "шайби /камби, моркови, праз, корен целина/,вкусът е невероятен, а като се запече е просто ''УБИЕЦ'' :P - така го бяха приготвили наши приятели от с. Смилян и аз така го готвя винаги.
Това, което не ме убива, ме прави по-силна.