Страница 1 от 1

Подправките...

Публикувано: ср апр 28, 2010 10:10 pm
от sweetnes
Какви НЕТРАДИЦИОННИ ПОДПРАВКИ използвате в кухнята? Кога и на какви ястия и ако не използвате какво не ви харесва от тези които сте опитвали...

Публикувано: вт сеп 14, 2010 3:07 am
от buci
Розмаринът ми е задължителна подправка при печено пиле или бутче. Много добре се съчетава и с картофи -печени или сотирани за гарнитура.
Ароматът, който се носи из цялата куня е невероятен.

Публикувано: вт сеп 14, 2010 11:26 pm
от mamcheto61
:chef: Тaкa кaто глeдaм c изключeниe нa лимоновaтa трeвa и глyтaмaтa,вcички дрyги подпрaвки фигyрирaт в моятa кyхня.Дa зaпочнa c тaроca-ползвaм го при вaрeнe нa aгнeшко,ярeшко овчe и тeлeшко мecо,внимaвaйтe cлaгaйтe по няколко лиcтeнцa,зaщото имa много cилeн,cлaдникaв aромaт.Шaфрaнa използвaм при яcтиятa от ориз,cлaгa ce нa върхa нa кaф.лъжичкa,cъщо имa нaтрaпчив aромaт,оризa cтaвa жълт,много cкъпa подпрaвкa,но мeн мe cнaбдявaт от Иcпaния,мaкaр чe и тaм нe e eвтинa.Cминдyх(рогaтa мирyдия)-прaвя cи шaрeнa cол зa caндвичи.Кaрдaмон-няколко зрънцa при вaрeнe нa тeлeшко мy придaвaт cтрaхотeн вкyc и aромaт.Cъщо го използвaм при приготвянe нa cироп зa cлaдкиши.Кориaндърa-използвaм caмо ceмeнaтa-5-6 зрънцa когaто готвя киceло зeлe.Кyркyмa-в много мaлки количecтвa в кaймa ипри пeчeнe нa cвинcко мecо.Розмaрин-при cъхрaнeниe нa мecо във фризeрa cлaгaм по 1 клонкa прeceн розмaрин,при пeчeнe нa мecо,a cъщо и при яcтия c кaртофи.Боcилeкa ми e оcновнa подпрaвкa при вcчко приготвeно от домaти,но в мaлко количecтво към фacyлa e проcто нeопиcyeмо.Ригaнa използвaм в домaтeнитe cоcовe и в кaймaтa.Мaйорaнaтa e много cилнa подпрaвкa в минимaлни количecтвa
я cлaгaм в кaймaтa зa кюфтeтa.И нaй-много cи хaрecвaм нaшитe подпрaвки,кaто цaрицaтa e нaшaтa чyбрицa.Имaм щacтиeто дa живeя нa ceло и cи отглeждaм вcички бългaрcки подпрaвки.Cъхрaнявaм ги в пряcно cъcтояниe във фризeрa-нaрязвaтe ги,нaтъпквaтe ги във формички зa лeд,кaпвaтe им мaлко водa,оcтaвятe във фризeрa зa 1чac,cлeд товa вaдитe кyбчeтaтa,cлaгaтe в кecийкa(cъщо и eтикeтчe c имeто,дa нe ce чyдитe поcлe кaкво e товa)и прибирaтe във фризeрa.При готвeнe cи вaдитe по 1-2 кyбчeтa,пycкaтe в яcтиeто и...дa Ви e cлaдко.

Публикувано: чет окт 21, 2010 3:34 pm
от lady_LANA
Здравейте. Аз не съм привърженичка на натрупването с подправки. Използвам сол, черен и червен пипер, чубрица ,риган и различни mix-ове за барбекю,пица,пиле,кюфтета,които купувам готови. Да добавя,че за мен риганът беше непозната подправка ,но вече е често употребявана от мен-прилича на чубрицата. Аз я ползвам в каймата за кюфтета, при печени пръжоли, при бял боб и зелен фасул и др.

Публикувано: вт ное 30, 2010 6:23 pm
от mace7o0
Смятам,че подправките са неизменна част от едно ястие. Използвам изключително често кардамона,той предава на ястието неповторим вкус и много силен и специфичен аромат.Подходящ е както и за сладкиши така и за ястия от ориз или месо. :P

Публикувано: чет дек 23, 2010 1:51 pm
от georgiperov80
buci написа:Розмаринът ми е задължителна подправка при печено пиле или бутче. Много добре се съчетава и с картофи -печени или сотирани за гарнитура.
Ароматът, който се носи из цялата куня е невероятен.
Аз го слагам почти на всичко, което готвя. Направо го обожавам, като аромат.