Помогнете!!!!!!

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
vescho
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: нед май 16, 2010 8:13 pm

Помогнете!!!!!!

Мнение от vescho » нед май 16, 2010 8:30 pm

Здравейте,преди една седмица купих машина за крем сладолед
и още не съм я пуснал да работи оказа се че е със развален компресор!
както и дае.
Разбрах че може да се прави домашна смес за крем сладолед но не мога да намеря рецептата моля някой ако я има и или има опит със такъв вид
машина и знае някои тънкости да пише :)
Благодаря предварително.


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » чет май 20, 2010 3:50 pm

Машина за сладолед


Съществуват голямо разнообразия от такива уреди, които значително се различават по цената и качеството си.
Но въпреки това машинките за сладолед обикновено са два типа - ръчни и електрически.
Принципът и при двата типа е един и същ - сместа за сладоледа се разбърква непрекъснато в процеса на замразяване, за да добие гладка, кремообразна консистенция.

Ръчните машинки обикновено се състоят от дървена кофичка, в която е поставен метален контейнер за сладолед. В него има метално ножове или перка, които се привеждат в движение чрез вртене на ръчка отвън. Пространството между металния контейнер и дървената кофичка се запълва с едра сол и лед. Той охлажда сместа, докато тя се замразява. Към края на процеса, когато сладоледът вече се втвърдил, въртенето му става доста трудно. Действително ръчните машинки изискват сила, но в тях се получава отличен сладолед.

Електрически машинки за сладолед работят на същия принцип, но не се налага да бъдат въртени на ръка. По-евтините модели често са снабдени с подвижна част, която трябва да се замрази предварително. Това изисква околко едно денонощие и в контейнера мога да се приготвят само 1-2 порции сладолед, което пак трябва да се замразява.
В по-скъпите машинки е вграден специален компресор, който позволява да се приготвят неограничен брой порции сладолед наведнъж. Контейнерът им може да се вади, затова и почистването е много по-лесно.

Времето за замразяване е различно при различните уреди, ето защо трябва да се придържате към инструкциите за употреба. Обикновено, когато сладоледът е полузамразен, той трябва да се пръхвъли в пластмасов контейнер или кутия с капак и да се дозамрази в камерата на хладилника или във фризер.

Готовия сладолед се поднася с различни сладки сосове, бисквити, вафли, счукани ядки, настърган шоколад и, разбира се, с пресни плодове.

Домашния сладолед може да се съхранява околко 1 месец. Сорбетите и замразеното кисело мляко е по-добре да се употребяват в рамките на 2 седмици след приготвянето. Сладоледът трябва да се държи в стъклено, пластмасови или метално контейнери (кутии), покрит плъто с капак ил ифолио, Ако се съхранява открит, може да придобие неприятен вкус и да поеме странични миризми.

ето и рецепти...............успех :D
а колкото до повредата....нали е в гаранция :shock:
ванилов сладолед

пълномаслено пр.мляко............................1 ч.ч.
захар............................3/4ч.ч.
крема(сметана)*...............2 ч.ч.
ванилия..........................2.ч.л.
Първо се смесва млякото и захарта на бавни обороти със миксер (3-4 мин) след това се добавя крема-сметаната и ванилията, смесват се и тях лекичко и в машината за 40 мин.
крема(сметана)*-(heavy cream)-Изкуственна СМЕТАНА-може да се приготви по следния начин.
3/4 ч.ч. .................прясно мляко (пълномаслено)
1/2 ч.ч. .................натурално краве масло (Неподправенo)
...слага се на тих огън, докато маслото се cтопи в млякото.Да се внимава да не закипи.Бърка се с миксер на най-високa скорост за 3-4 минути,слага се в хладилника за 24 часа или повече и OK.
Ако те затруднява приготвянето има и готови сухи смеси ....голяма разновидност....когато се приготвя в машина или фризер се променя съотношението на водата....-Сухата смес се разбива със студена вода в съотношение 1:3 и се оставя в хладилник за 1 час. За приготвяне на твърд сладолед със специализирани машини се препоръчва съотношение суха смес: вода - 1:2,8.

Основна рецепта за млечен сладолед

250 мл мляко
200 мл течна разбита сметана
150 гр. захар
1 малка щипка сол
Разбъркайте млякото, сметаната и захарта, след това добавете солта. След това сипете сместа за около 20 минути в предварително охладената машинка за сладолед.

Кафе-сладолед/с алкохол/
250 мл мляко
200 мл сметана
110 гр. захар
150 гр. кафе на зърна
1 с.л. нес кафе
4 жълтъка
40 мл уиски
Разбийте на крем жълтъците в купа. Кипнете млякото, захарта, нескафето и зърната кафе. Изсипете с постоянно бъркане течността в купата с жълтъците. Върнете в тенджерата и нагрейте кратко, без да допускате повече кипване! Свалете от огъня и оставете да отлежава 30 минути. Прекарайте през цедка и добавете уискито. Оставете сместа да се охлади и я пуснете за около 20 минути в машинката.

Ягодово-ванилов сладолед

285 мл.пълномаслена сметана
300 мл.пълномаслено мляко
115 г. захар
1 пръчица ванилия
3 големи жълтъка
250 гр. ягоди

Предния ден: слагаме купата на машината за сладолед във фризера.

Изсипваме в касерола млякото, сметаната и половината от захарта.
Разрязваме ванилията по дължина и изваджаме възможно най-много от малките черни семенца.
Режем пръчицата на три части и пускаме заедно със семенцата в касеролата.
Слагаме на слаб огън докато почти заври, като разбъркваме често.
Махаме от огъня и оставяме настрана за 30 мин.
В купа разбиваме с миксер жълтъците с останалата захар за 2 мин.
Измерваме 125 мл. от сметановата смес и прибавяме при жълтъците.
Загряваме отново сметаната докато почти заври.
Снемаме от огъня и прибавяме жълтъците.
Връщаме на слаб огън, бъркаме постоянно с дървена лъжица за около 8-10 мин, докато сместа се сгъсти.
В никакъв случай не трябва да завира, ако започнат да се появяват балончета на повърхноста, значи е готова.
Оставяме да поизтине, след това слагаме за 3-4 часа в хладилника.
Нарязваме ягодите на малки кубчета.
Слагаме сместа в машината за сладолед, 5 мин преди края прибавяме ягодите.

е това е от мен,дано да съм ти полезна

:)

vescho
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: нед май 16, 2010 8:13 pm

Мнение от vescho » вт май 25, 2010 2:32 pm

Мерси многооооооооо :clap: :thumup:

DonikaN95
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 5
Регистриран на: пет май 12, 2023 4:26 pm

Мнение от DonikaN95 » пет юни 02, 2023 4:05 pm

Здравейте, тъй като лятото наближава, реших да си закупя машина за сладолед, за да мога да си го приготвям и сама. След проучване се спрях на този модел и останах очарована от вкуса на сладоледа, който се получава. Освен много вкусен е и здравословен. Някой ако желае, може да споделя и рецептите, които съм тествала.


Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1312
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » пет юни 02, 2023 10:57 pm

DonikaN95, здравейте!
Добре дошла във Веселият Готвач.
Да Ви е честита новата придобивка, със здраве да си я ползвате.
Няма нужда някой специално да иска рецептите които сте изпробвали.
Предполагам сте прочели всичко за Веселият Готвач - Правила и полезна информация!
Всеки един от Нас, регистрирал се във Веселият готвач - може да качва Нови рецепти.
Условията са описани в Правилата, примерно:
* Какви са изискванията за наименование на рецептата.
* Да няма вече качена рецепта с такова наименование или продукти!
* Ако рецептата е взета от някъде се изписва източника и т.н.
Всичко е описано.
Всеки от Нас, когато му потрябва някаква рецепта - влиза в Категории, търси и намира
това което го интересува. Било РЕЦЕПТА, идея, съвет или друго.
По тази причина е много полезно - да се четат коментарите и разглеждат снимките,
качени към дадена рецепта!
Винаги има Човек какво да научи.
Така, че Ви желая - весело и приятно изкарване в редиците Ни!
Успех!
:)

Потребителски аватар
Black_Beret
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 136
Регистриран на: нед апр 10, 2016 3:13 pm

Мнение от Black_Beret » нед юни 04, 2023 9:25 am

Боби, въпросният потребител просто прави реклама на сайта УЛТРА.БГ - публкувал е мнения със подобно съдържание в повечето български форуми. ;)

Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1312
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 727 снимки от Lirinka

Мнение от Lirinka » нед юни 04, 2023 6:26 pm

Павка, привет!
Благодаря за инфото. Щом е така, нямаме нужда от такива кулинари.
Които да Ни открехват от къде да пазаруваме!
Поздрави от Нас и за момичетата.
;) :)


Отговори