Ще ви напиша тук някои от моите студени чайове, като идеи да ги имате.
За по 2 л готов студен чай:
Черен леден чай
4 пакетчета черен чай - аз ползвам earl grey, но и tetley или yorkshire tea са много подходящи - се заливат със 1,8 л вряща вода. След 3 минути се изваждат, чаят се оставя да изстине. Добавят се 100 мл лимонов сок, смесен със 100 мл вода, или пък 200 мл портокалов сок. Послажда се на вкус, слага се лимонова или портокалова кора, изрязана на спирала. Слага се 1 нощ в хладилник.
Зелен леден чай
8 с.л. зелен чай gunpowder се заливат с около 300 мл вряща вода, изчаква се няколко секунди да се развият листчетата, разбърква се добре и се отцежда. Листчетата се заливат отново с 2 л вряща вода, слагат се на котлона да кипнат, слага се захар на вкус, без да се бърка и се оставя да поври около минута-две. Слагат се 7-8 цели стръка мента или джоджен. Оставя се да изстине, като се прецежда когато е още топличък. Може да се добави лимон. Изстива една нощ в хладилник.
За да пусне силен аромат, ментата се усуква, преди да се пусне в чая, както се изстисква пране. Стеблата трябва да "пукат" - така етеричните масла излизат по-обилно.
Това е всъщност оригиналната рецепта за марокански чай, само че тогава не се вари в тенджера, а в кана с конусовиден капак, която се казва БАРРЪД. И се пие горещ
Това е чаят
Плодов леден чай
Нарязват се плодове, по-стегнати, около 500 г. Заливат се 1,5 л с врящ шипков или плодов чай, подслажда се на вкус. Когато изстинат съвсем, се добавят 500 мл плодов сок - ябълков, черешов, гроздов, какъвто пожелаете. Изстудява се 1 нощ в хладилник, плодовете могат да се консумират, както е писала и Стела.
Лимонов леден чай
4 лимона се нарязват на кубчета заедно с корите, аз ползвам био-лимони, поръсват се със захар, слагат се листата на 4-5 стръка мента и се счукват. Ползвам едно дървено чукало за кайпириня. Заливат се с 2 л. вряща вода. Оставя се да изстине, после 1 нощ в хладилник. Прецежда се преди консумация.
Може да се направи и от лимети или портокали.
Леден чай от мащерка
Една стиска свежа мащерка се измива със студена вода, изтърсва се добре и се претрива с чукало. Залива се с 2 л вода. След около 20 минути се прецежда, подслажда се и се оставя да изстине, след това в хладилника.
Наздраве !