Страница 1 от 1

ЛИПОВИ САРМИ

Публикувано: пет юли 02, 2010 10:26 am
от RIGOLETTO
Уважаеми по-добри готвачи от мене,

Тука , около блока ми в Любляна, цъвнаха липите и се сетих че в Зааралийско правят сарми от липови листа.Знае ли някой как точно се приготвят?

Предварително благодаря за отговорите. :clap: :clap: :clap:

Публикувано: пет юли 02, 2010 11:26 am
от xevi

Публикувано: пон юли 05, 2010 11:58 am
от tillia
Жечо, към това, което е написала Xevi, мога да добавя само - избирай най-младите листа. Даже ако има издънки около липата - набери от тях. Независимо дали ще ги консервирате или веднага ще ги готвите, обезателно трябва да се измият много хубаво, да покиснат във вода и да се бланшират. Желая ти успех! :thumup:

Публикувано: пон авг 16, 2010 10:31 am
от vilito
Никога не съм правила такива сърми с липови листа.
Дали са вкусни :? :roll:
Трябва да ги пробвам.
Кога ли ще им дойде редът,незнам.

Публикувано: пон авг 16, 2010 12:42 pm
от neli.mag
Вкусни сърми стават и с черничеви листа.

Публикувано: вт авг 17, 2010 12:30 pm
от tillia
Нели, това е нещо ново за мен. Правила съм с листа от липа и лозови. Консервирала ли си черничеви листа? Може ли малко информация? :?

Публикувано: ср авг 18, 2010 4:36 pm
от neli.mag
Листата от черница се берат преди големите горещини - юни до юли месец. Тогава са крехки и нежни. И се работи както със лозови листа. Винаги завивам сърмите с полусварен ориз

Публикувано: ср авг 18, 2010 8:47 pm
от neli.mag
Ето как изглеждат:


Изображение

Публикувано: ср авг 18, 2010 9:24 pm
от tillia
Нели, благодаря за разяснениета. Вече е късно, но живот и здраве, догодина ще си набера. :thumup: