Здравей, korneliq.
Радвам се, че статията е предизвикала интерес.
Аз нямам машина за хляб и не мога да ти дам съвет от опит.
Твоят въпрос обаче предизвика в мен следните размишления
:
1. Каква е температурата за втасване в машината? (ако е по-голяма от 24 градуса дали това няма да попречи на процеса?).
2. Има ли въздух за "дишане" на тестото (бактериите) или машината е плътно затворена?
Ако има вариант, забъркай съставките в машината, но след това извади съда и го остави да втасва извън машината (не е нужно да затопляш помещението (така си мисля, защото при мен имаше случай на втасване и в хладилника)). После печенето мисля, че няма да е проблем да се осъществи в хлебопекарната. И най-важното не бързай да печеш, ако втасването не е станало видимо (не засичай време, а преценявай на око).
При мен всеки път времето е било различно, от там стигнах до извода, че факторите, които влияят са комплексни (температура, влажност, консистенция на тестото (по-меко или по-твърдо)).
При хлябовете с мая, обикновено трябва да се внимава да не се получи престасване, но тук това не е фатално, защото не променя вкуса на хляба.
Правила съм квасен хляб много пъти и въпреки това в главата ми стои въпроса "
защо някой път не става?".
За съжаление не за всичко съм получила отговор
(продължавам с опитите
). Просто знам, че някой път става, друг (въпреки, че спазвам всичко) -
не.
Пожелавам успех, дано при теб се получи от първия път. Ще чакам с интерес крайния резултат.
Ще следя темата и ако изникнат още въпроси ще помагам (с каквото мога). Още веднъж успех