За идеята с каренцето , мисля, че трябва да е каре от брюкселска дантела - от време оно баба ми има 2- 3 такива, въпреки че се използват предимно за яки / в България - в Калофер все още правят такава дантела / - защото нишките на дантелата са по - тънки.
При карето на една кука дупчиците почти не си личат или карето трябва да е плетено с много тънък конец - но повече наплита и е по- голяма играчка - баба ми беше изплела такава яка на ученическата престилка .
В този случай няма смисъл да се мокри каренцето , въпреки че и това може да послужи. Другия вариант е да намажеш предварително кексчетата с глазура от лимон и захар - и тогава пудрата захарта ще полепне по добре - както се правят ръбчетата на чашите за коктейл - потапят се в лимонов сок и тогава в захар, подправки и т.н .
Продават се такива хартиени салфетки с ефект на дантела ,може да се ползва и такива.
Провал в кухнята! [2]
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Хайде да се разпиша и в тази тема.
Днес приготвям, любимото на всички у дома, Шоколадово гато и слагам да се пече.
Минават 10 минути, отивам да го погледна и... не е готово. Хванало една хрупкава коричка отгоре, но вътре цялото течно.
Оставям го. Пак поглеждам след малко - не, не е мръднало. Фурната хладка. В първия момент се притесних, че ми се е развалила печката.
И първото, което ми хрумва е да натисна щепсела. Оказа се, че се е извадил (е, сигурно съм му помогнала с нещо, но нямам и идея как е станало).
И така включвам фурната, а шоколадовия десерт си стои и чака допичане. По едно време взе да мирише, поглеждам и виждам как шоколадовият ми десерт се надува и излива от формите.
Няма спиране - излива се и това е. Изключвам фурната и жално гледам полу-пълните чашки. Но у нас хвърляне няма Няма да ви разказвам как се хапва от омазана чашка.:P И ни се стори най-вкусен от всичките пъти до сега (сигурно, защото беше останало малко за хапване:)). Ето снимка на крайния резултат:
Днес приготвям, любимото на всички у дома, Шоколадово гато и слагам да се пече.
Минават 10 минути, отивам да го погледна и... не е готово. Хванало една хрупкава коричка отгоре, но вътре цялото течно.
Оставям го. Пак поглеждам след малко - не, не е мръднало. Фурната хладка. В първия момент се притесних, че ми се е развалила печката.
И първото, което ми хрумва е да натисна щепсела. Оказа се, че се е извадил (е, сигурно съм му помогнала с нещо, но нямам и идея как е станало).
И така включвам фурната, а шоколадовия десерт си стои и чака допичане. По едно време взе да мирише, поглеждам и виждам как шоколадовият ми десерт се надува и излива от формите.
Няма спиране - излива се и това е. Изключвам фурната и жално гледам полу-пълните чашки. Но у нас хвърляне няма Няма да ви разказвам как се хапва от омазана чашка.:P И ни се стори най-вкусен от всичките пъти до сега (сигурно, защото беше останало малко за хапване:)). Ето снимка на крайния резултат:
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Хахаха, посмях се с теб и твоето "у нас не се хвърля"! Но и аз бих глозгала чашката, както и аз го обичам.. :oops: А не съм го правила от векове, и аз не знам защо. Изглежда много апетитно, цветът е перфектен! Само дето щях да си помисля, че са мъфини, ако не беше писала какво е
На Марина: аз гледах снимката към рецептата Угат Банана, тази дето съм я качила от нета. Опитах се да си представя каренцето - там, където е пудра захар, са дупките. Чак толкова рехаво не е. А и кексчетата са равни отгоре, захарта пада и се задържа. Моите бяха издути и съответно захарта се "свлича" като се ръси. Ама карай, много вкусни бяха :P :P :P
Приятен ден на всички ви!
На Марина: аз гледах снимката към рецептата Угат Банана, тази дето съм я качила от нета. Опитах се да си представя каренцето - там, където е пудра захар, са дупките. Чак толкова рехаво не е. А и кексчетата са равни отгоре, захарта пада и се задържа. Моите бяха издути и съответно захарта се "свлича" като се ръси. Ама карай, много вкусни бяха :P :P :P
Приятен ден на всички ви!
www.facebook.com/artandhobby
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
:P :P Темата малко прашасала,та реших да я поизтупам и забърша.Реших днес да направя "Картофено руло тип Стефани в халогенна фурна" по рецепта на ma_rri_na,направих половин доза от сместа,като изпълних всички указания,направих 4 рула и ми остана кайма от които реших да направя после кюфтета.метнах ги във фурната по указание на авторката на 250 градуса,но те след 10 минути прегоряха.Реших да ги обърна,но бяха много меки и почти се разкапаха.Как да е посцопах ги и ги доопекох.Резултата е следния url=http://www.receptite.com/snimki.php?st= ... hoto=30009][/url],добре че беше останала кайма,че повторих опита,който излезе малко по сполучлив.не знам какво съм огелпила,но най-вероятно картофите ми не са от тия коита са специално за варене.Но както казва Елти-у нас също не се хвърля нищо,така че меко не меко ще се яде.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Здравейте!
И аз да се запиша пак! Много ми стана, но ....
Днес правя мусака - пече се в момента. Българска мусака - картофи на кубчета, кайма и т.н. Изсипах всичко в тавата, почнах да слагам чубрица, но тя била малко и свърши. Взех аз от шкафа едно пакетче от тези, дето брат ми ми ги донесе от БГ. Рязнах го аз в ъгълчето и почнах да ръся. И тогава - шок!!!
Това не е чубрица, а меродия! Веднага усетих сминдуха! Чета аз - пише ТРАПЕЗНА ЧУБРИЦА. Пак не схващам. Мириша в пакета, че чак кихнах - е меродия си е! Дето и шарена сол й казват! Обърнах пакета и чета СЪСТАВ: червен пипер, градинска ронена чубрица, царевично брашно(!!!!), сминдух, балканска чубрица, сол.
Ееееее, направо съм бясна! То бива, бива, ама това е.... направо думи нямам! Аз съм алергична към сминдух, значи се отписвам от яденето. Синът ми и мъжът ми - не знам. Никога не съм имала сминдух. Не знам и дали ще им хареса типичната миризма, още повече печена! Абе една огромна тава с мусака - може и да е за боклука! Благодарение на фирма АЛТО, в която явно не владеят достатъчно български!
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
И аз да се запиша пак! Много ми стана, но ....
Днес правя мусака - пече се в момента. Българска мусака - картофи на кубчета, кайма и т.н. Изсипах всичко в тавата, почнах да слагам чубрица, но тя била малко и свърши. Взех аз от шкафа едно пакетче от тези, дето брат ми ми ги донесе от БГ. Рязнах го аз в ъгълчето и почнах да ръся. И тогава - шок!!!
Това не е чубрица, а меродия! Веднага усетих сминдуха! Чета аз - пише ТРАПЕЗНА ЧУБРИЦА. Пак не схващам. Мириша в пакета, че чак кихнах - е меродия си е! Дето и шарена сол й казват! Обърнах пакета и чета СЪСТАВ: червен пипер, градинска ронена чубрица, царевично брашно(!!!!), сминдух, балканска чубрица, сол.
Ееееее, направо съм бясна! То бива, бива, ама това е.... направо думи нямам! Аз съм алергична към сминдух, значи се отписвам от яденето. Синът ми и мъжът ми - не знам. Никога не съм имала сминдух. Не знам и дали ще им хареса типичната миризма, още повече печена! Абе една огромна тава с мусака - може и да е за боклука! Благодарение на фирма АЛТО, в която явно не владеят достатъчно български!
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
-
- любител с ренде
- Мнения: 21
- Регистриран на: съб дек 17, 2011 4:30 pm
Това лято на морето ядох в едно заведение страхотни картофи. Като се прибрах, реших да ги направя същите вкъщи след като много ги бях похвалила на всички. Резултатът за съжаление беше доста ужасен..
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
Тази вечер реших да опека една останала от Никулден риба пангасиус, върху канапе от зеленчуци, като ползвам нощна енергия. Ел. фурничка има часовник /който работи когато иска /, поставих тавичката, включих на максимална мощност, с мисълта след 10 минути да намаля на умерена температура. Не ми се чакаше в кухнята и включих компютъра. Сещате се какво стана ! Отнесох се - а тук, а там и след 50 минути се сетих каква съм я свършила! Добре че фурната този път се е изключила след 30 минути!Поизгорели са зеленчуците, които не са били покрити с рибата, но останалото се ядва. Та това е последния ми /за сега!/ гаф!
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
И нашата фурна има часовник, който не работи - т.е. работи, ако поиска. Тъкмо бях почнала да го ползвам, много е удобно - той звънка като изтече зададеното време - и той взе, че се развали. Сега си навивам алармата на телефона, иначе манджите ни ще са в различни оттенъци на черното
Да споделя какво ми се случи преди седмица. Докато разглеждах празнични рецепти си харесах една много лесна за малки снежни човечета. Имаше и снимка, разбира се, от моите "любими" - твърде хубави за да са истина - но имах продуктите и не бяха нищо и вечерта седнахме с Павел да ги пробваме. За рецептата се прави тесто от масло и пудра захар (плюс малко мед и есенция), от което се оформят топчици и се сглобяват снежни човечета. Не знам, може би не сложих достатъчно пудра захар... но пък не поемаше повече , но още като го хванах това тесто ми беше ясно, че няма да го бъде
Това е очакваният резултат:
4 бройки трябваше да станат. Аз едвам сглобих 1 и то това: Силно сплескан и далеч не толкова бял Снежко То и бял как да стане като маслото е жълто. Посмяхме му се с Павел, но и го сложихме да прави компания на снимките на тази Шоколадова къщичка
Не съм и очаквала резултат като на показана снимка, нито аз нито Павел имам търпението и сръчността изискваща се за подобни фигурки, но и не мисля, че е възможно с това тесто да се получи. Както и да е гледахме си го седмица и нещо и вчера отиде в кофата. Почти никога не хвърлям храна, все може в нещо да се използва, но въпреки меда и есенциите, този Снежко имаше вкус на мазна захар просто за ядене не ставаше.
Да споделя какво ми се случи преди седмица. Докато разглеждах празнични рецепти си харесах една много лесна за малки снежни човечета. Имаше и снимка, разбира се, от моите "любими" - твърде хубави за да са истина - но имах продуктите и не бяха нищо и вечерта седнахме с Павел да ги пробваме. За рецептата се прави тесто от масло и пудра захар (плюс малко мед и есенция), от което се оформят топчици и се сглобяват снежни човечета. Не знам, може би не сложих достатъчно пудра захар... но пък не поемаше повече , но още като го хванах това тесто ми беше ясно, че няма да го бъде
Това е очакваният резултат:
4 бройки трябваше да станат. Аз едвам сглобих 1 и то това: Силно сплескан и далеч не толкова бял Снежко То и бял как да стане като маслото е жълто. Посмяхме му се с Павел, но и го сложихме да прави компания на снимките на тази Шоколадова къщичка
Не съм и очаквала резултат като на показана снимка, нито аз нито Павел имам търпението и сръчността изискваща се за подобни фигурки, но и не мисля, че е възможно с това тесто да се получи. Както и да е гледахме си го седмица и нещо и вчера отиде в кофата. Почти никога не хвърлям храна, все може в нещо да се използва, но въпреки меда и есенциите, този Снежко имаше вкус на мазна захар просто за ядене не ставаше.
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
Неви, нищо му няма на Снежко - времето е топло и затова е започнал малко да се топи!
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
- Sirena
- магьосник в кухнята
- Мнения: 3898
- Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
- :: 17 рецепти от Sirena
- :: 171 снимки от Sirena
- Местоположение: Варна
Да се "похваля" и аз
Преди 2-3 дена правих кекс - стара и изпитана рецепта, но този път като изтина така се сви, че заприлича на настъпено бомбе
Не разбирам какво се случи всичко направих както трябва, рецептата ползвам от почти 20 години и до сега такова чудо не ми се беше случвало, е кекса пак се изяде, но фасона му беше доста смачкан
Преди 2-3 дена правих кекс - стара и изпитана рецепта, но този път като изтина така се сви, че заприлича на настъпено бомбе
Не разбирам какво се случи всичко направих както трябва, рецептата ползвам от почти 20 години и до сега такова чудо не ми се беше случвало, е кекса пак се изяде, но фасона му беше доста смачкан
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."