mimidani1234 - от моя опит досега топлото време и моменталическата стерилизация не оказват влияние върху развалянето. Напротив, след като ги изпека и обеля, задължително ги оставям да се отцедят за 1 нощ в цедка (ако е по-голямо количеството в пластмасови щайгички с дупки). После стерилизирам най-малко 30 мин.mimidani1234 написа:чушки се развалят когато има тор повече от необходимото когато се пекат в много топло време и не се стерилизират веднага зависи и от капачките по добре по скъпи но сигурни солят се и се варят 15 минути
Преди години имах провали при стерилизация - бомбираха ми буркани, докато една съседка не ме открехна на номера за отцеждането.
Другият начин е без стерилизация - пак печени, белени, отцедени и в найлоново пликче във фризера. Запазват се до 2-3 години безпроблемно. Трябва да са здрави месести капии.
Третият начин е в буркан от компот на дъното се слагат 2 аспирина размити в 1-2 с.л. вода. Пекат се чушки почистени от дръжки и семки на чушкопека и се нареждат една по една (по реда на печенето) без да се белят в буркана,като се натъпкват с чукало - да си пуснат сока и да няма въздух между тях. Докато се пече следващата чушка, буркана се покрива с капачка. Аз пека на 2 чушкопека едновременно за по-бързо. Когато буркана се напълни - отгоре слагам пак 2 аспирина в 1 с.л. вода. Бързо се затваря буркана със затварачката и се обръща на капак. Обикновено нареждам няколко буркана в тавичка (за всеки случай ако нещо реши да протече ако не съм затворила добре) и във фурната на 100 градуса за 10-15 мин. После изключвам фурната и оставям да изстинат в нея върху капачка. Досега не ме е подвеждал и този начин. Зимата вадя, беля и готвя. Но най-бързия начин е във фризера.
А топлото време въобще не ме притеснява - август и септември слагам чушки.