Всеки си мисли , че кулинарията е проста работа. Като четох поста на Aliana се сетих за един мой гаф преди години, на който дълго време "брах" срам, че ме подиграваха доста колегите от службата.
Навремето към предприятията имаше почивни бази, които се заявяваха месеци напред - за една такава почивна база говоря. Само че, поради съкращение на щата , всеки от почиващите си готвеше сам в една огромна професионална кухня! Направо да се накефиш - с огромен кухненски остров с 4 плочи - котлона и печки под тях и оборудване с пълна посуда.
И така отиваме само аз и една колежка 5- 6 часа предварително , аз като експерт , тя като калфа , за да сготвим и се настаним в по - хубавите стаи. В менюто освен салата и десерт за основно има
печени пилета с картофи и ориз - останалите колеги идват привечер със семействата си изгладнели и трябва по ячко да ядат!
Бях поръчала на колежката да купи 3-4 по-големички пилета - около 2 кг.
И така, докато аз режа лука , колежката разопакова и изми пилетата.
Разполових ги на две , овкусих ги и ги мятам във фурната.
След час отварям да сложа гарнитурата и - о ужас! Пилетата си стоят неопечени с кафява коричка отгоре .
Долях вода и отново във фурната със сложена отгоре хартия.
Пак след час и половина - ситуацията е същата.
Колегите дойдоха , изядоха си салатата и изпиха ракийката и чакат . Метнах гарнитурата и след половин час пак отварям печката и освен изгорялата кожа , месото си стои твърдо като галош!
От няма и къде напълних чиниите с изгоряла кожа и гарнитура и нарязох салам, кашкавал и сирене.
Пообсъдихме недопечените пилета, а единия от колегите вика:
- Давай, колкото са се изпекли - напълних му чинията с месо , той дъвка, дъвка и май нищо не можа да изяде!
Почнаха да ме взимат на базик - дали от уплаха от нашите кулинарни способности месото на пилета е станало като кожа на крокодил, дали съм сигурна , че съм ги пекла преди да сложа гарнитурата и т.н. :oops: :oops:
На другия ден ги направих на супа, като вряха още поне 3 часа.
Реших да изхвърлям боклука и какво да видя! На опаковките пише:
Кокошки яйценосни
Колежката , също инженер, в стемежа си да избере по големи пилета е взела кокошки и то супер дърти / последните две думички са на български , а не на английски т.е не означават много мръсни/ , а аз се чудех защо реши тя да ги мие. Да ми беше казала, щях първо да ги сваря!
Години наред , като решавах да черпя ме будалкаха, дали съм прочела надписа на етикета и може ли да се дъвче.
Умирах си от яд - направо ми бъркаха в кулинарната гордост. :oops:
Така че, четете какво пише на етикета весели готвачи!