Торта от рула и други "преписани" рецепти
Публикувано: пет май 30, 2008 11:38 am
Здравейте приятели,
Отново се разрази дискусия по повод "преписана" рецепта - в този случай е Торта от руло.
Нашето мнение е, че не е коректно да се преписват рецепти без да се посочва източника. НО, не винаги може да се посочи оригинален източник. Това, че една рецепта вече съществува в Интернет не означава задължително, че човекът, който я е написал тук я е преписал от другото място.
Конкретно - торта от рула съществува във форума на БГМамма от 11 ноември 2006 - според нас през това време (а и преди това) е напълно възможно рецептата да е достигнала до някого по различни пътища. Ако се замислите, най-вероятно и повечето от рецептите, които ползвате редовно вкъщи и са си "ваши" могат да бъдат открити в книги или в Интернет.
Молим за в бъдеще когато има такъв проблем вместо да нападате хората, които си правят труда да добавят информация в сайта пишете ни на нас. Ние се стараем да сме коректни и да разрешаваме тези проблеми максимално бързо и точно. По този случай, тъй като рецептата добавена от talimarti е доста подобна на тази на Лео от БГМамма сме посочили форума като източник.
Цялата дискусия до момента я слагаме тук, ако имате какво да кажете - тук е мястото, нека коментарите към рецептите да са към кулинарните страни на рецептите.
5.SweetyPie на 30 Май 2008 г. написа: Няма нищо лошо в това да се препише рецепта от някъде ,просто трябва да се напише източника.Ти хубаво си го написала ,че желатина се стяга ,но аз съм правила тази торта и повярвай ми за един час не се стяга. Никой не се заяжда ,просто е грозно,така да не се уважава труда на другите.
4.Tsvetinka на 29 Май 2008 г. написа: Абсолютно съм съгласна с Вас!Може би сайта трябва да се преименува "Преписани рецепти".ком
3.talimarti на 29 Май 2008 г. написа: Много интересно незнаех че щом знаеш някоя рецепта значи е от нета .Колкото до желатина да стяга се.щом съм га написала .И какъв по-точно ви е проблема вие рецептите ли гледате или да видите кой от къде какво е видял.аз нямам време да гледам Бон Апети и се радвам че са я написали тук.А вие май няма какво друго да правите май освен да се заяждате А.
2.ivandans на 29 Май 2008 г. написа: Преписването в този сайт е на мода. Не само тази рецепта е такава. Друг пример е Бишкоти със сладолед а ла Мариана. Сутринта се появи в Бон Апети и следобед вече беше тук, преписана буква по буква
1.SweetyPie на 29 Май 2008 г. написа: Рецептата е много хубава ,но поне напиши източника.И за един час желатина е малко трудно да стегне,хубаво си направила малки промени ,но не заблуждавай хората.Рецептата е на Лео от БГМамма.
P.S.: Tsvetinka - би било добре да не обиждаш сайта, вече сме ти писали по този въпрос. Ако не си спомняш - погледни си пощата. Говорим за една рецепта от близо 5000, можеш да си сметнеш колко малък процент е това.
Отново се разрази дискусия по повод "преписана" рецепта - в този случай е Торта от руло.
Нашето мнение е, че не е коректно да се преписват рецепти без да се посочва източника. НО, не винаги може да се посочи оригинален източник. Това, че една рецепта вече съществува в Интернет не означава задължително, че човекът, който я е написал тук я е преписал от другото място.
Конкретно - торта от рула съществува във форума на БГМамма от 11 ноември 2006 - според нас през това време (а и преди това) е напълно възможно рецептата да е достигнала до някого по различни пътища. Ако се замислите, най-вероятно и повечето от рецептите, които ползвате редовно вкъщи и са си "ваши" могат да бъдат открити в книги или в Интернет.
Молим за в бъдеще когато има такъв проблем вместо да нападате хората, които си правят труда да добавят информация в сайта пишете ни на нас. Ние се стараем да сме коректни и да разрешаваме тези проблеми максимално бързо и точно. По този случай, тъй като рецептата добавена от talimarti е доста подобна на тази на Лео от БГМамма сме посочили форума като източник.
Цялата дискусия до момента я слагаме тук, ако имате какво да кажете - тук е мястото, нека коментарите към рецептите да са към кулинарните страни на рецептите.
5.SweetyPie на 30 Май 2008 г. написа: Няма нищо лошо в това да се препише рецепта от някъде ,просто трябва да се напише източника.Ти хубаво си го написала ,че желатина се стяга ,но аз съм правила тази торта и повярвай ми за един час не се стяга. Никой не се заяжда ,просто е грозно,така да не се уважава труда на другите.
4.Tsvetinka на 29 Май 2008 г. написа: Абсолютно съм съгласна с Вас!Може би сайта трябва да се преименува "Преписани рецепти".ком
3.talimarti на 29 Май 2008 г. написа: Много интересно незнаех че щом знаеш някоя рецепта значи е от нета .Колкото до желатина да стяга се.щом съм га написала .И какъв по-точно ви е проблема вие рецептите ли гледате или да видите кой от къде какво е видял.аз нямам време да гледам Бон Апети и се радвам че са я написали тук.А вие май няма какво друго да правите май освен да се заяждате А.
2.ivandans на 29 Май 2008 г. написа: Преписването в този сайт е на мода. Не само тази рецепта е такава. Друг пример е Бишкоти със сладолед а ла Мариана. Сутринта се появи в Бон Апети и следобед вече беше тук, преписана буква по буква
1.SweetyPie на 29 Май 2008 г. написа: Рецептата е много хубава ,но поне напиши източника.И за един час желатина е малко трудно да стегне,хубаво си направила малки промени ,но не заблуждавай хората.Рецептата е на Лео от БГМамма.
P.S.: Tsvetinka - би било добре да не обиждаш сайта, вече сме ти писали по този въпрос. Ако не си спомняш - погледни си пощата. Говорим за една рецепта от близо 5000, можеш да си сметнеш колко малък процент е това.