Страница 1 от 1

Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..

Публикувано: чет фев 23, 2012 5:26 pm
от neli.mag
Тези дни съм решила да пълня зелеви сарми в буркани. Та имам следния проблем: горе долу колко време трябва да ги стерилизарам, при условие че каймата и оризът са почти напълно сварени /запържени/. Ако някой е стерилизирал сарми, моля да ми даде съвет.

Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..

Публикувано: пет фев 24, 2012 10:19 am
от Sirena
Преди години майка ми затваряше такива сърми, но бяха напълно сготвени и вареше бурканите само за капачката. Дано съм била от полза :)

Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..

Публикувано: пет фев 24, 2012 3:54 pm
от mami48
Аз не правя сърми, а консервирам в буркани листа от зеле и цяла пролет си имам под ръка готови,варя ги 10 минути, но ако са готови сърми - под готови разбирам сварени, то тогава не повече от 5-10 минути, колкото за капачка трае стерилизирането.

Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..

Публикувано: съб фев 25, 2012 8:10 am
от STELKINA
Здравей Neli
На мен свекърва ми праща от БГ така в буркани но сърмите са напълно сварени . Готовото ястие се пълни в буркани и каза че вари бурканите 10 минути . Не само сърми но и кисело зеле със свинско. За това колко време траят не мога да ти кажа точно аз повече от 2 месеца не съм ги държала понеже свършват :) и после звънкаме да пращат пак :thumup: . А да ти кажа и друго свекървата беше сложила във фризера листа за сърми и зелева чорба в шишета и като се прибрахме август ядохме сърмичкииииии :thumbsup:

Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..

Публикувано: съб фев 25, 2012 7:20 pm
от neli.mag
:clap: :clap: :clap: Много, много благодаря на всички, които откликнахте на моя зов за помощ! :flow2: :flow2: :flow2: Да се отчета какво направих днес:
Запържих в по-голяма тенджера каймата хубаво, да не остане кръв и сок от нея, добавих ориза и вода в съотношение 1:2,5. Задушавах до готовност. Сипах сухи подправки. Като поизстина започнах да завивам сармите. Направих ги не много големи, но и не съвсем "хапки" . След това ги напълних в буркани като не ги тъпчех много - все пак да си останат цели сарми и да не се деформират. Стерилизирах 45 минути. Ще ги държа на студено. Ще заминат после при студента, където, надявам се, бързо ще бъдат изконсумирани. :)
Има още някоя зелка, но след замръзването от студа тая зима предполагам, че ще се развали бързо. Затова ще напълня и някой буркан със зелеви листа.
Това за фризера също е много добра идея. Досега не съм замразявала кисело зеле. Виж манджа със зеле и месо - да.
Даа, винаги си е по - добре да се консултира човек с повече весели готвачи! Благодаря ви!

Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..

Публикувано: нед фев 26, 2012 1:27 pm
от mami48
Нели, справила си се прекрасно, благодаря за милите думи.

Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..

Публикувано: пон фев 27, 2012 3:00 pm
от mamcheto61
:thumbsup: :thumbsup: Малко съм закъсняла с отговора си ама да си кажа де!!!Нели аз когато готвя сърми си ги правя в една по-голяма тенджера и винаги ми остават сърми които слагам в поне 2 буркана и си ги стерилизирам 10 минути.Трайността им е доста време стояли са и 6-7 месеца защото са за синът,че като си дойде първо пита има ли сърми та да си вземе..По същия начин сега напролет като остане зеле и за да не се развали си правя готови сърми и си ги стерилизирам,а също така и си навивам листа за сърми,които използвам през лятото,а от зелето което остане след като обера листата го накълцвам и си натъпквам пак буркани,зелевите листа за сърми също хубаво ги натъпквам,запечатвам и стерилизирам 5 минути-за да не се преварят листата.Дано съм била полезна за следващ път когато решиш пак да си направиш сърми в буркани. :thumbsup: :thumbsup:

Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..

Публикувано: пет мар 02, 2012 2:47 pm
от neli.mag
mamcheto61, Много ти благодаря! :flow2: :flow1: :flow2: Възползвах се и от твоя съвет за нарязано зеле днес!

Re: Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..

Публикувано: чет апр 12, 2012 3:53 pm
от milena_krusteva
Здравей Нели! Аз искам да ти кажа, че съм замразявала зелеви листа за сарми и зеле накълцано за готвене.Много е удобно и зелето има същият вкус. А колкото до стерилизирането на зелевите сарми и аз покрай теб научих нещо ново.Благодаря.